Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: jarmuż

czwartek, 10 grudnia 2015

Makaron z pesto z jarmużu

 


  • 250 g dowolnego makaronu
  • około 200 g pesto z jarmużu
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do dego samego garnka w którym się gotował makaron. Dodać pesto,wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Podawać na głebokich talerzach, posypać świeżo startym parmezanem. 

Pesto z jarmużu

 


Bildergebnis für feld  grünkohl

  • 200 g świeżego jarmużu (Grünkohl)
  • 80 g płatków lub posiekanych migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml oliwy extra vergin
  • 80 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, na złoty kolor. Jarmuż zalać gotującą posoloną wodą i blanszować przez 3 minuty. Dobrze odcedzić i dokładnie zmiksować z płatkami migdałowymi, czosnkiem, oliwą. Na koniec dodać parmezan wymieszać. Przełożyć do szklanego naczynia polać łyżką oliwy, przykryć i wstawić na jeden dzień do lodówki w celu "przegryzienia się składników". Pesto smakuje nie tylko z makaronem, jest również doskonałe jako dodatek do warzyw, mięs, ryb lub posmarowane na swieżą bagietkę lub ciabattę. Polecam.