Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: mascarpone

wtorek, 17 października 2017

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym





  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 1/2 startego jabłka
  • 50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Krem orzechowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki drobnego cukru
Jajka ubić, następnie dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijając aż masa będzie gładka i puszysta. Nie przerywając ubijania, dolewać cieniutkim strumieniem masło.
Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150°C.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do  tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę,  do suchego patyczka.
Krem orzechowy
Ubić mascarpone z  masłem orzechowym, cukrem, przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości.
Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić  na 2 blaty.
Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu.
Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem lekko stężał.

 

Źródło> Kwestia smaku



 

czwartek, 25 maja 2017

Tort komunijny

 



Biszkopt: (można upiec dzień wcześniej)

  • 15 jajek (ocieplone w tem. pokojowej)
  • 450 g cukru
  • 100 g mąki ziemniacznej
  • 300 g mąki tortowej

Masa z marscapone:

  • 1 kg serka marcapone
  • 1,2 l śmietanki kremówki dobrze schłodzonej
  • 1 szklanka cukru pudru

Owoce:

  • 500 g świeżych truskawek
  • 500 g świeżych malin
  • 300 g borówki amerykańskiej

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki przegotowanej wody z 1 łyżką soku z cytryny

Dekoracja:

  • gotowy opłatek personalizowany
  • gotowe figurki z masy cukrowej

Forma o wymiarach: 42 x 29 x 7 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia

 

Odzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez następne 5-8 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub trzepaczki, tak aby składniki się połączyły. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wyrównać. Piec w temperaturze  170ºC przez około 35 - 40 minut,  do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty. Każdy blat nasączamy wodą z sokiem z cytryny.

Śmietanę ubić na szytywno (uważając, by jej nie przebić), z cukrem pudrem. Mascarpone przełożyć do większej miski i krótko zmiksować, połączyć delikatnie z ubitą śmietaną.

Pierwszy blat umieścić na sztywnej podkładce lub tacy, skropić nasączeniem, posmarować jedną cześcią masy z marscapone (pamietając o zostawieniu na posmarowanie boków). Ułożyć owoce wedle własnego uznaia: mogą być wymieszene lub ułożyć odzielnie partiami. Całą czynność powtarzamy, do skończenia się składników. Cały tort posmarować ostatnią cześcią masy z marscapone. Udekorować według własnego upodobania. Schłodzić przez minimum 3-4 godziny, najlepiej przez cała noc. 


 

 

wtorek, 04 kwietnia 2017

Tort Raffaello




Biszkopt
  • 7 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa kokosowa
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki likieru kokosowego
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 750 g mascarpone (zimnego)
  • 200 g białej czekolady
Warstwa owocowa
  • 500g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny + szczypta skórki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Nasączenie i dekoracja
  • 4 - 5 łyżek likieru amaretto
  • 75 g wiórków kokosowych, świeża truskawka, pralinki kokosowe



Dno formy o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 2 minuty aż białka będą gęste i błyszcząc, ubijając dodawać stopniowo żółtka. W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, za każdym razem krótko zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Masę wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC. Piec przez 30 minut, wyjąć z piekarnika i energicznie upuścić na blat. Ostudzić.

Masa kokosowa: (można przygotować dzień wcześniej), mleko kokosowe zagotować w garnku, dodać wiórki kokosowe, i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 30-40 minut. Od czasu do czasu mieszając. Wiórki powinny wchłonąć całe mleko kokosowe, pod koniec dodać likier kokosowy. Odstawić z ognia, dodać połamaną  białą czekoladę, roztopić i dokładnie wystudzić ( najlepiej schłodzić w lodówce). 
Mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dodać ostudzoną masę kokosową i wymieszać, wstawić do lodówki do czasu użycia.
Warstwa owocowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. 2/3 ilości truskawek włożyć do garnka, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem i zmiksować blenderem. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody (dajemy 2 łyżeczki mąki ziemniacznej w przypadku mrożonych), wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać odłożone truskawki pokrojone na kawałeczki. Dokładnie ostudzić.
Przełożenie: biszkopt pokroić na 3 blaty. Masę kokosową podzielić na 3 części, dwie części wykorzystać na przełożenie tortu a trzecią na posmarowanie z wierzchu. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze skropić likierem,  wyłożyć ostudzone owoce, oraz masę kokosową. Czynność powtórzyć z drugim blatem. Na koniec ukłożyć 3 blat, następnie cały tort posmarować pozostalą masą kokosową i obłożyć go wiórkami kokosowymi, wstawić na  1-3 godziny do lodówki, udekorować.

Tort można też zrobić w wersji bez owoców lub użyć jagód (świeżych lub mrożonych), mango lub ananasa z puszki. Tort można obłożyć białą masą cukrową i udekorować ozdobami wykonanymi z masy cukrowej.



Żródło: Kwestia smaku.com

środa, 28 grudnia 2016

Tort z kremem chałwowym i bezą kawową

 



 

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
Beza:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka wody
Krem chałwowy:
  • 500 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 chałwy waniliowej
Oraz
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 słoiczek wiśni w syropie lub spirytusie
  • 200 ml herbaty korzennej+ 4 łyżki rumu (opcjonalnie)

 Biszkopt:

Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170°C.Oddzielić białka od żółtek. Białka (4 sztuki) ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier, po 1 łyżce, cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku (7 sztuk) cały czas ubijając. Po dodaniu żółtek ubijać masę jeszcze przez około 3 minuty. Do oddzielnej miski przesiać mąkę z kakao, dodać w trzech partiach do ubitych jajek, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką lub bardzo wolno miksować mikserem. Wyłożyć do formyi piec przez 25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu całkowicie ostudzić. Następnie przekroić na 2 blaty. Okruszki zachować do dekoracji boków.
Beza:
Piekarnik nagrzać do 140°C. Białka wlać do miski, dodać małą szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier po łyżce cały czas ubijając. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną, octem i kawą rozpuszczoną w łyżce wody.Wyłożyć na spód formy 24 cm wyłożonej papierem. Piec przez 1 i 1/2 godziny.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zdjąć z papieru podcinając bezę nożem. Zachować okruszki.
Krem chałwowy:
Ubić mascarpone z cukrem waniliowym (ok. 2 minuty). Dodać rozkruszoną chałwę i zmiksować. Wstawić do lodówki.
Przełożenie:
Herbatę korzenną ostudzić i wymieszać z rumem.
Pierwszy dolny blat położyć na paterze, posypać przez sitko łyżeczką kawy, skropić połową nasączenia, wyłożyć wiśnie oraz połowę kremu chałwowego.
Położyć drugi krążek, znów posypać kawą, nasączyć, rozsmarować resztę kremu chałwowego (2 łyżki zostawić na boki). Na wierzch położyć bezę, boki posmarować resztą kremu, obłożyć okruszkami biszkoptu i bezy. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Źródło> Kwestia smaku



 



niedziela, 31 lipca 2016

Pavlova 2

 


 

 

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 250 g śmietany kremówki (dobrze schłodzona)
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce: np, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki, jeżyny



Piekarnik nagrzać do 130°C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru (około 7 minut, masa powinna być gęsta, sztywna i lśniąca). Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksować.

Na blaszce rozłozyć papier do pieczenia, narysować dwa kręgi o średnicy 20 cm. Pianę wyłożyć szpatułką na narysowane kręgi, formując lekko do góry brzegi. Wstawić do piekarnika, piec bezę 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 100°C, i suszyć jeszcze przez 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub na ca noc. Bęzę można upiec dzień wcześniej.

Owoce umyć, osuszyć. Śmietanę przelać do miski, dodać mascarpone, cukier puder i ubić na sztywno, doadać połowę owoców, delikatnie wymieszać. Jeden krążek bezy ułożyć na paterze, wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć  ostrożnie drugim krążkiem i wyłożyć na wierzch pozostały krem. Udekorować resztą owoców. Całość można delikatnie posypać cukrem pudrem. 

sobota, 14 maja 2016

Tort z rabarbarem i truskawkami

 


 

 

Biszkopt:
  • 5 jajek (o temperaturze pokojowej)
  • 70 g cukru pudru
  • 120 g mąki
  • 30 g roztopionego masła
Przełożenie:
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • kawałek limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki zmiksowanych truskawek
  • ok. 1/3 szklanki rumu kokosowego Malibu
Krem mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone (zimne)
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimna)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru pudru
Dekoracja
  •  świeże truskawki, pokruszona beza

Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć  papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.Całe jajka ubijać razem z cukrem pudrem przez około 10 minut na puszysty, gęsty i jasny krem. Mąkę przesiać do ubitego kremu i delikatnie wymieszać szpatułką (mąkę najlepiej dodać w  2  porcjach i po każdej porcji delikatnie wymieszać lub krótko miksować na najmniejszych obrotach miksera). Dodać rozpuszczone oraz ostudzone masło i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

 Rabarbar umyć, odciąć najbardziej zielone części rabarbaru. Resztę najbardziej różowych części łodyg pokroić na kawałki, włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem, skropić limonką, dodać ziarenka z wanilii (ekstrakt lub cukier wanilinowy), wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec przez 20 minut.

Ostudzić, następnie delikatnie wyjąć rabarbar z formy, do soku powstałego z pieczenia rabarbaru dodać połowę rumu Malibu wymieszanego z mąką ziemniaczaną. Mieszając podgrzewać aż syrop zgęstnieje. Przełożyć go do rabarbaru i  tak pozostawić.

 Mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder ubić na gęsty i puszysty krem (ok. 5 minut). .

 Po ostudzeniu biszkoptu przekroić go na 2 blaty. Pierwszy posmarować zmiksowanymi truskawkami, wyłożyć rabarbar wraz z gęstym syropem. Przykryć połową kremu, położyć drugi krążek, nasączyć go resztą Malibu i obłożyć resztą kremu mascarpone. Boki tortu obłożyć pokruszoną bezą. Wierzch udekorować świeżymi truskawkami. Można też cały tort posypać pokruszoną bezą.

 

Źródło:Kwestia Smaku.com

niedziela, 31 maja 2015

Sernik na spodzie brownie z rabarbarem





Brownie:

  • 180 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 135 g mąki
  • szczypta soli


Sernik:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 jajko


Rabarbar:

  • 300 g rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 - 6 łyżek wiórków kokosowych

Brownie: dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka i roztopić na małym ogniu. Odstawić z ognia, czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie ubijać. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ( przesiać ją przez sito bezpośrednio do masy), sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 23 minuty.

Rabarbar: pokroić na 2 cm kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.

Sernik: twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem, nasionkami wanilii lub cukrem waniliowym oraz budyniem (krótko, do połączenia się składników). Dodać jajko i znów zmiksować. Wyłożyć na upieczony spód. Ułożyć rabarbar, posypać resztą cukru i mąki z miski oraz wiórkami kokosowymi. Piec przez ok. 45 minut w 160°C do ścięcia się masy.

Jeśli sernikobrownie stało dłuższy czas w lodówce to przed podaniem warto ocieplić je w temperaturze pokojowej, aby spód brownie odpowiednio zmiękł.

Przepis pochodzi z Kwestti Smaku.com



poniedziałek, 24 lutego 2014

Tort czekoladowy z mascarpone i truskawkami


 

Ciasto czekoladowe:

  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g mąki ziemniacznej
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa serowa z truskawkami:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g chudego sera twarogowego
  • 80 g cukru
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

  • 50 g ciemnej czekolady
  • kilka truskawek

Ciasto czekoladowe: tortownicę o wymiarach 24 cm ø lub 26, posmarować masłem, brzegi obsypać cukrem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie dodawać pojedyńczo jajka na przemian z mąką ziemniaczaną, oraz roztopioną czekoladę. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175ºC, piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, po kilkunastu minutach zdjąć obręcz, dobrze wystudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty.

Masa serowa: truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki (kilka odłożyć do dekoracji). Mascarpone, ser twarogowy, sok z cytryny, cukier, chwilę zmiksować do połączenia się składników, po czym dodać kawałki truskawek i delikatnie wymieszać. Dolny blat ułożyć na paterze, wokół założyć obręcz do tortu, rosmarować połowę masy serowej. Następnie przykryć drugim blatem.
Posmarować pozostałą część masy serowej. Schładzać w lodówce przez dwie godziny.

50 g czekolady roztopić w kapieli wodnej, następnie wylać na blaszkę tworząc kwadrat około 15 cm x 15 cm, odczekać aż czekolada ztwardnieje. Gdy jest twarda, ostrym narzędziem np. metalową dosć ostrą łapatką, zcinamy z powichrzni wiórki, lub ruloniki. Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz, ułożyć połówki truskawek, posypać wiórkami z czekolady. Smacznego.

niedziela, 09 czerwca 2013

Tiramisu z rabarbarem i  truskawkami

 


 

 

 

  • 150 rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • 50 g cukru

Masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g chudego twarogu
  • 125 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 9 podłużnych biszkoptów
  • 70 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki, rabarbar umyć pokroić w kostkę. Do garnka wsypać 50 g cukru, skarmelizować, po czym dodać połowę truskawek i rabarberu. Dusić przez 5 minut, mieszając. Następnie dodać pozostałe truskawki i rabarbar i gotować jeszcze przez 1 minutę. Schłodzić.

Sok połączyć z likierem, skropić biszkopty poukładane w formie. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy- wymieszać. Masę serową wyłożyć nierówno na biszkopty. Na wierzch rozłożyć konfiturę truskawkowo- rabarberową. Schłodzić minimum 2 godziny.

środa, 01 lutego 2012

  Tort czekoladowy  z truskawkami

 


 

 

 

 

Przepyszny tort z musem czekoladowym i truskawkami (bez proszku do pieczenia). Doskonały na urodziny i nie tylko.



Biszkopt  kakaowy:

  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao

Mus czekoladowy:

  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g ciemnej czekolady (minimum 64% kakao)
  • 350 ml śmietany do deserów 36% lub śmietanki kremowej 30%, zimnej
  • ½  szklanki cukru pudru

Nasączenie do  biszkoptu :

  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną

Przełożenie:

  • około 700 g truskawek, z tego odłożyć szklankę truskawek i zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru na mus (zamiast musu można użyć zmiksowanej konfitury truskawkowej - około 6 łyżek)

Boki:

  • 6 pokruszonych ciastek owsianych z czekoladą

Mała tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm.

 

Biszkopt kakaowy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć papier do pieczenia. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie idealnie sztywna). Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.

Połączyć delikatnie żółtka z białkami. Następnie do masy przesiać 1/3  mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć łopatką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą częścią. Całą masę wyłożyć do formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.

Mus czekoladowy: Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnie  do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 blaty. Każdy skropić mieszanką 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 2 łyżeczkami herbaty. Pierwszy dolny krążek położyć na paterze i ułożyć na nim plasterki truskawek, skropić połową musu ze zmiksowanych truskawek a na wierzchu rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Przykryć drugim krążkiem, ułożyć kolejną warstwę truskawek, polać musem z truskawek i rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Położyć ostatni krążek, a pozostałym musem czekoladowym posmarować wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.

Posmarowane musem boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Wierzch udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Tort można zrobić dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, aby masa zastygła, biszkopty nabrały nieco wilgoci i wszystkie smaki się połączyły.

Smacznego!

 

żródło: Kwestia Smaku