Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: mascarpone

sobota, 14 maja 2016

Tort z rabarbarem i truskawkami

 


 

 

Biszkopt:
  • 5 jajek (o temperaturze pokojowej)
  • 70 g cukru pudru
  • 120 g mąki
  • 30 g roztopionego masła
Przełożenie:
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu lub 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru
  • kawałek limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki zmiksowanych truskawek
  • ok. 1/3 szklanki rumu kokosowego Malibu
Krem mascarpone:
  • 250 g serka mascarpone (zimne)
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% (zimna)
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru pudru
Dekoracja
  •  świeże truskawki, pokruszona beza

Tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć  papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.Całe jajka ubijać razem z cukrem pudrem przez około 10 minut na puszysty, gęsty i jasny krem. Mąkę przesiać do ubitego kremu i delikatnie wymieszać szpatułką (mąkę najlepiej dodać w  2  porcjach i po każdej porcji delikatnie wymieszać lub krótko miksować na najmniejszych obrotach miksera). Dodać rozpuszczone oraz ostudzone masło i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć i ostudzić.

 Rabarbar umyć, odciąć najbardziej zielone części rabarbaru. Resztę najbardziej różowych części łodyg pokroić na kawałki, włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem, skropić limonką, dodać ziarenka z wanilii (ekstrakt lub cukier wanilinowy), wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec przez 20 minut.

Ostudzić, następnie delikatnie wyjąć rabarbar z formy, do soku powstałego z pieczenia rabarbaru dodać połowę rumu Malibu wymieszanego z mąką ziemniaczaną. Mieszając podgrzewać aż syrop zgęstnieje. Przełożyć go do rabarbaru i  tak pozostawić.

 Mascarpone, śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder ubić na gęsty i puszysty krem (ok. 5 minut). .

 Po ostudzeniu biszkoptu przekroić go na 2 blaty. Pierwszy posmarować zmiksowanymi truskawkami, wyłożyć rabarbar wraz z gęstym syropem. Przykryć połową kremu, położyć drugi krążek, nasączyć go resztą Malibu i obłożyć resztą kremu mascarpone. Boki tortu obłożyć pokruszoną bezą. Wierzch udekorować świeżymi truskawkami. Można też cały tort posypać pokruszoną bezą.

 

Źródło:Kwestia Smaku.com

niedziela, 31 maja 2015

Sernik na spodzie brownie z rabarbarem





Brownie:

  • 180 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 135 g mąki
  • szczypta soli


Sernik:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 laski wanilii lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 jajko


Rabarbar:

  • 300 g rabarbaru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 - 6 łyżek wiórków kokosowych

Brownie: dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masło włożyć do rondelka i roztopić na małym ogniu. Odstawić z ognia, czekoladę i mieszając roztopić do uzyskania jednolitej masy. W oddzielnej misce rozmiksować jajka z cukrem, nie ubijać. Dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ( przesiać ją przez sito bezpośrednio do masy), sól i zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika 160°C (góra i dół bez termoobiegu). Piec przez około 23 minuty.

Rabarbar: pokroić na 2 cm kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem.

Sernik: twaróg zmiksować z mascarpone, cukrem, nasionkami wanilii lub cukrem waniliowym oraz budyniem (krótko, do połączenia się składników). Dodać jajko i znów zmiksować. Wyłożyć na upieczony spód. Ułożyć rabarbar, posypać resztą cukru i mąki z miski oraz wiórkami kokosowymi. Piec przez ok. 45 minut w 160°C do ścięcia się masy.

Jeśli sernikobrownie stało dłuższy czas w lodówce to przed podaniem warto ocieplić je w temperaturze pokojowej, aby spód brownie odpowiednio zmiękł.

Przepis pochodzi z Kwestti Smaku.com



poniedziałek, 24 lutego 2014

Tort czekoladowy z mascarpone i truskawkami


 

Ciasto czekoladowe:

  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g mąki ziemniacznej
  • 150 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa serowa z truskawkami:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g chudego sera twarogowego
  • 80 g cukru
  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Do dekoracji:

  • 50 g ciemnej czekolady
  • kilka truskawek

Ciasto czekoladowe: tortownicę o wymiarach 24 cm ø lub 26, posmarować masłem, brzegi obsypać cukrem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, następnie dodawać pojedyńczo jajka na przemian z mąką ziemniaczaną, oraz roztopioną czekoladę. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką. Ciasto wylać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175ºC, piec około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, po kilkunastu minutach zdjąć obręcz, dobrze wystudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty.

Masa serowa: truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki (kilka odłożyć do dekoracji). Mascarpone, ser twarogowy, sok z cytryny, cukier, chwilę zmiksować do połączenia się składników, po czym dodać kawałki truskawek i delikatnie wymieszać. Dolny blat ułożyć na paterze, wokół założyć obręcz do tortu, rosmarować połowę masy serowej. Następnie przykryć drugim blatem.
Posmarować pozostałą część masy serowej. Schładzać w lodówce przez dwie godziny.

50 g czekolady roztopić w kapieli wodnej, następnie wylać na blaszkę tworząc kwadrat około 15 cm x 15 cm, odczekać aż czekolada ztwardnieje. Gdy jest twarda, ostrym narzędziem np. metalową dosć ostrą łapatką, zcinamy z powichrzni wiórki, lub ruloniki. Tort wyjąć z lodówki, zdjąć obręcz, ułożyć połówki truskawek, posypać wiórkami z czekolady. Smacznego.

niedziela, 09 czerwca 2013

Tiramisu z rabarbarem i  truskawkami

 


 

 

 

  • 150 rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • 50 g cukru

Masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g chudego twarogu
  • 125 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 9 podłużnych biszkoptów
  • 70 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki, rabarbar umyć pokroić w kostkę. Do garnka wsypać 50 g cukru, skarmelizować, po czym dodać połowę truskawek i rabarberu. Dusić przez 5 minut, mieszając. Następnie dodać pozostałe truskawki i rabarbar i gotować jeszcze przez 1 minutę. Schłodzić.

Sok połączyć z likierem, skropić biszkopty poukładane w formie. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy- wymieszać. Masę serową wyłożyć nierówno na biszkopty. Na wierzch rozłożyć konfiturę truskawkowo- rabarberową. Schłodzić minimum 2 godziny.

środa, 01 lutego 2012

  Tort czekoladowy  z truskawkami

 


 

 

 

 

Przepyszny tort z musem czekoladowym i truskawkami (bez proszku do pieczenia). Doskonały na urodziny i nie tylko.



Biszkopt  kakaowy:

  • 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 200 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 pełne łyżki kakao

Mus czekoladowy:

  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g ciemnej czekolady (minimum 64% kakao)
  • 350 ml śmietany do deserów 36% lub śmietanki kremowej 30%, zimnej
  • ½  szklanki cukru pudru

Nasączenie do  biszkoptu :

  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 6 łyżeczek zaparzonej mocnej herbaty z cytryną

Przełożenie:

  • około 700 g truskawek, z tego odłożyć szklankę truskawek i zmiksować z 4 łyżkami cukru pudru na mus (zamiast musu można użyć zmiksowanej konfitury truskawkowej - około 6 łyżek)

Boki:

  • 6 pokruszonych ciastek owsianych z czekoladą

Mała tortownica z odpinaną obręczą o średnicy 21 cm.

 

Biszkopt kakaowy: Piekarnik nagrzać do 180 stopni.  Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć papier do pieczenia. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Żółtka ucierać z połową cukru pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana (ale niekoniecznie idealnie sztywna). Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać.

Połączyć delikatnie żółtka z białkami. Następnie do masy przesiać 1/3  mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć łopatką, nie niszcząc ubitej piany. Wsypać kolejną 1/3 mieszanki i znów delikatnie połączyć, to samo zrobić z pozostałą częścią. Całą masę wyłożyć do formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut.

Mus czekoladowy: Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem, wmieszać ją delikatnie  do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia.

Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce. Po całkowitym wystudzeniu przekroić go na 3 blaty. Każdy skropić mieszanką 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii i 2 łyżeczkami herbaty. Pierwszy dolny krążek położyć na paterze i ułożyć na nim plasterki truskawek, skropić połową musu ze zmiksowanych truskawek a na wierzchu rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Przykryć drugim krążkiem, ułożyć kolejną warstwę truskawek, polać musem z truskawek i rozsmarować 1/3 musu czekoladowego. Położyć ostatni krążek, a pozostałym musem czekoladowym posmarować wierzch tortu, pozostawiając około 3 łyżek na boki.

Posmarowane musem boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Wierzch udekorować truskawkami. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Tort można zrobić dzień przed podaniem i trzymać w lodówce, aby masa zastygła, biszkopty nabrały nieco wilgoci i wszystkie smaki się połączyły.

Smacznego!

 

żródło: Kwestia Smaku