Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: twaróg

niedziela, 08 marca 2015

Ciasto brzoskwiniowe z kruszonką

 


 

  • 175 g + 130 g masła
  • 300 g mąki
  • 150 g + 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 500 g chudego twarogu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 puszka brzoskwiń (850 ml)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Formę o średnicy 26 cm, wysmarować masłem, obsypać wiórkami kokosowymi.

175 g masła rozpuścić, wystudzić, następnie połączyć i zagnieść z  mąką, 150 g cukru, 1 łyżką cukru waniliowego.

2/3 ciasta wyłożyć na dno tortownicy, przycisnąć łyżką, zrobić dziurki widelcem. Włożyć do lodówki na 20 min.

130 g miękkiego masła, 120 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, oraz starta skórka z cytryny, utrzeć mikserem na krem. Następnie dodać stopniowo jajka cały czas miksując, po czym dodać twaróg i sok z cytryny. Na koniec wsypać budyń i krótko zmiksować. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na schłodzonym kruchym cieście. Na brzoskwinie wylać masę serową, i pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec około 50 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

czwartek, 10 października 2013

Placki serowo - dyniowe na słodko

 


 

 

 


• 200 g surowej dyni hokaido
• 1 łyżka masła
• 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
• 200 g białego sera

• 30 g rodzynek
• 5 łyżek cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
• około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
• szczypta cynamonu
• opcjonalnie - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny

• olej do smażenia

 


Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać masło na patelni, dodać dynię i imbir, smażyć przez około 5 minut aż dynia zmięknie, ostudzić.


Do twarogu  dodać rodzynki, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wymieszać z dynią. Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo - dyniowej razem z przesianą mąką (4 łyżki), cynamonem i skórką pomarańczy. Delikatnie wymieszać (masa ma być gęsta, w razie potrzeby można dodać resztę mąki - gęstość masy zależy między innymi od tego jakiego sera użyjemy.

Rozgrzać patelnię i posmarować olejem, nałożyć pełną łyżkę masy, rozpłaszczyć ją na powierzchni patelni i smażyć przez około pół minuty, przewrócić placki na drugą stronę i smażyć następne pół minuty aż będą lekko zrumienione. Podawać ciepłe, np. z dodatkiem, twarożku z cukrem, śmietany  czy ulubionej konfitury. Przepis pochodzi z Kwesii Smaku.


niedziela, 09 czerwca 2013

Tiramisu z rabarbarem i  truskawkami

 


 

 

 

  • 150 rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • 50 g cukru

Masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g chudego twarogu
  • 125 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 9 podłużnych biszkoptów
  • 70 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego

Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki, rabarbar umyć pokroić w kostkę. Do garnka wsypać 50 g cukru, skarmelizować, po czym dodać połowę truskawek i rabarberu. Dusić przez 5 minut, mieszając. Następnie dodać pozostałe truskawki i rabarbar i gotować jeszcze przez 1 minutę. Schłodzić.

Sok połączyć z likierem, skropić biszkopty poukładane w formie. Mascarpone, twaróg, cukier, cukier waniliowy- wymieszać. Masę serową wyłożyć nierówno na biszkopty. Na wierzch rozłożyć konfiturę truskawkowo- rabarberową. Schłodzić minimum 2 godziny.

czwartek, 31 stycznia 2013

Babeczki twarogowe

 


 

6 sztuk :

  • 150 g twarogu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 180 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 60 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 6 łyżeczek konfitury wiśniowej
  • 3 łyżki mielonych migdałów

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do babeczek nasmarować masłem i obsypać mielonymi migdałami. 

Twaróg wymieszać z cukrem pudrem. Połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę. W drugiej misce roztrzepać jajko, cukier, olej i mleko.Wymieszane składniki mokre przelać do miseczki ze składnikami suchymi. Delikatnie mieszamy. Ciasto rozłożyć po jednej łyżce do foremek, następnie rozkładamy twaróg  i po jednej łyżeczce konfitury wiśniowej. Na koniec przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

środa, 16 stycznia 2013

 Zapiekane warzywa pod serowym puchem

 


 

  • 500 g brokuła
  • 500 g marchewki
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 500 g  sera twarogowego
  • 4 łyżki mleka
  • 2- 3  łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Brokuł  podzielić na mniejsze różyczki, umyć. Oczyszczoną i umytą marchew pokroić w plasterki, obraną cebulę drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić, następnie dodajemy marchew i podsmażamy przez 5 minut.  Po podsmażeniu marchewki dodajemy brokuł i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec wsypać mrożony groszek, przyprawić solą, pieprzem i gałką miszkatołową.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, ser, kaszkę mannę, mleko, dokładnie wymieszać, doprawić dobrze solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubujania dodać szczyptę soli i sok z cytryny. Pianę wymieszać  delikatnie z masą serową.

Żaroodporną formę (około 35cm x 24cm) wysmarować masłem. Wyłożyć podsmażone warzywa, rozmarować masę serową i posypać tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec około 35- 40 minut.

Smacznego !

niedziela, 16 grudnia 2012

Świąteczny tort cynamonowy z mascarpone 

 


 

 

 

 Biszkopt :

  • 50 g posiekanych migdałów
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1  op. cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • kilka łyżek soku  pomarańczowego ( świeżo wyciśniętego) lub likier amaretto do nasączenia

Masa  mascarpone :

  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5000 g twarogu
  • 6 płatków żelatyny
  • 4 łyżki miodu
  • 30 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dekoracja :

  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2- 3 łyżeczki cynamonu
  • kilka gwiazdek  wyciętych z sztywnego kartonu

Migdały podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Białka oddzielić od białek. Do białek dodać 3 łyżki wody i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 100 g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli. Następnie dodać żółtka, cały czas ubijając mikserem. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, po czym dodać mielone i uprażone migdały. Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową, wyrównać  i wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C ,  piec  około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić w formie.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Biszkopt wyjąć z formy, oddzielićc papier i przekroić poziomo na 2 części. Dolną część ułożyć na paterze, wokół założyć obręcz od tortownicy. Nasączyć sokiem pomarńczowym lub likierem amaretto.

Serek marscarpone, twaróg, miód (wyjąć z lodówki 30 minut przed przygotowaniem), cukier, 1 op. cukru waniliowego, i  1 łyżeczka cynamonu- wszystko dokładnie wymieszać.

Żelatynę dobrze  wycisnąć, rozpuścić w małym garnuszku na ciepłej (nie gorącej !) płycie, dodać 2- 3  łyżki masy serowej, wymieszać. Następnie połączyć z pozostałą masą marscarpone. 250 g śmietanki kremówki ubić z cukrem waniliowym i połączyć z masą serową, wyłożyć na spodnią część  biszkoptu. Wyrównać i przykryć drugim krążkiem biszkoptu, lekko dociskając. Tort przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia, odpiąć obręcz tortu. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym na sztywno i posmarować  powierzchnię tortu- wygładzając, a boki posmarować tworząc nierówną strukturę. Tort wstawić do lodówki. 

Na krótko przed podaniem boki tortu oprószyć  cynamonem. Na wierzch ułożyć delikatnie  przygotowane szablony-gwiazdki. Posypać cynamonem, zdjąć ostrożnie szablony. Gotowe.

Smacznego :-)


 

 

 


poniedziałek, 22 października 2012

Tort na płatkach kukurydzianych

 


 

 

 

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 12 płatków żelatyny  (20g żelatyny w proszku)
  • morele w puszce 850 ml
  • 1 cytryna
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1 kg chudego twarogu
  • 150 g cukru
  • 2 op. cukru waniliowego

Czekoladę mleczną i gorzką roztopić  w kąpieli wodnej, połączyć z płatkami kukurydzianymi, dokładnie wymieszać. 2/3 płatków czekoladowych  rozłożyć na  dno nasmarowanej tłuszczem tortownicy 26 cm ø, mocno przycisnąć  do dna. Odstawić na 30 minut do lodówki. Pozostałą część płatków rozłożyć na papierze.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Morele odcedzić  z soku. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, zetrzeć skórkę a sok wycisnąć. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg, cukier, cukier waniliowy, sok i skórkę  z cyryny dokładnie wymieszać. Żelatynę dobrze wycisnąć i rozpuścić lekko ją podgrzewając. Po czym zdjąć z płyty,do płynnej żelatyny dodać  3 łyżki masy twarogowej, wymieszać i  połączyć dokładnie  z pozostałym twarogiem. 200 g śmietanki ubyć na sztywno, połączyć z masą twarogową.  Około 1/3 przygotowanego kremu twarogowego rozsmarować na spodzie z płatków kukurydzianych, następnie ułożyć morele otworem do dołu, wyłożyć falisto pozostały krem. Rozłożyć pozostałe,  odłożone płatki czekoladowe . Wstawić na minimum 4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać kakao.

Smacznego!


 

 





czwartek, 09 sierpnia 2012

  Bułeczki z twarożkiem i jagodami

 


  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g + 75 g cukru
  • 3 jajka
  • 400 g twarożku
  • 150 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 300 g jagód
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • papier do pieczenia

Mąkę, proszek do pieczenia,  75 g cukru, 1 jajko, 150 g twarożku, mleko, olej, sól, składniki połączyć przy użyciu miksera z końcówką (widełki) do wyrabiania ciasta. Dłonie posypać mąką i  uformować z cista około 12 placuszków. Rozłożyć na blaszce (potrzebne są dwie) wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostały twarożek 250 g, kwaśną śmietanę, 2 jajka, budyń, 75 g cukru, składniki dobrze połączyć. Rozłożyć na 12 placuszki i posypać jagodami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C, i piec 20-25 minut.

Smacznego :-)

poniedziałek, 16 lipca 2012

 Pieczone ziemniaki w mundurkach

 


 

 

 

  • 4-6 bardzo dużych ziemniaków
  • 2 piersi z kurczaka
  • 400 g małych pieczarek
  • około 300-400 g twarożku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypiorek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku

 

Piekarnik nagrzać do 200°C. Zimniaki dokładnie umyć, każdy owinąć ciasno  folią aluminiową. Ziemniaki ułożyć na kratce z piekarnika, piec około  1-1,5 godz. Od czasu do czasu sprawdzając wykałaczką czy są miękkie.

Piers z kurczka umyć, pokroić na drobną kostkę, dodać łyżkę oliwy, przyprawić solą, pieprzem, papryką, lub ulubionymi przyprawami. Marynować przez około 30 minut.

Twarożek połączyć z posiekanym szczypiorkiem, przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki oczyścić, umyć, przekroić na ćwiardki.

Gdy ziemniaki są  miękkie, pozostawić je w środku i wyłączyć piekarnik. W tym czasie na dwóch patelniach usmażyć pieczarki na maśle i  zamarynowane mięso. Ziemniaki wyjąć z pikarnika, folię ściągnąć na boki, przekroić ziemniaka przez środek, nałożyć  łyżkę twarożku, ułożyć pieczarki i mięso, polać twarożkiem i udekorować szczypiorkiem. To samo zrobić z pozostałymi ziemniakami. Podajemy przyrządzone na ciepło. Pychotka...

Smacznego :)