Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: święta

piątek, 21 grudnia 2018

Kurczak w sosie z suszonych grzybków

 


  • 400 g fileta z kurczka lub indyka
  • 1 łyżka oliwy
  • garść suszonych grzybków
  • 500 ml bulionu
  • 2-3 łyżki śmietany creme fraiche
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • pół ząbka czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • do podania: ugotowana kasza, zielon sałata

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popiepszyć, dodać oliwę, wymieszać i odstawić na 30 minut. Grzybki namoczyć w wodzie, następnie ugotować w wodzie której się moczyły. Na rozgrzaną mocno patelnię włożyć kawałki kurczka, obsmażyć z każdej strony na złoty kolor, zdjać z patelni na talerz. Na tą samą patelnię dodać masło, roztopić, dodać pokrojoną cebulę, oraz posiekany czosnek, zeszklić, dodać odcedzone grzybki, podsmażyć przez kolka minut. Wlać bulion i gotowć przez kilka minut, pod koniec dodać mięso oraz śmietanę creme fraiche. Gdy sos jest zbyt  rzadki, można zagęścić 1 łyżką mąki wymieszaną z 3 łyżkami wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Podajemy z kaszą, zieloną sałatą. Smacznego.


środa, 19 grudnia 2018

Tradycyjna sałatka jarzynowa

 


  • 10 ziemniaków
  • 5-6 marchewek
  • 6 ogórków kiszonych
  • 3 korzenie pietruszki
  • 6 jajek
  • 1 jabłko
  • kawałek selera
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 pęczek natki pietruszki, (posiekany)
  • mały kawałek pora
  • około 5-7 łyżek majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki jogurtu
  • sól, śweżo zmielony pieprz

Ziemniaki ugotować u mundurakach, wystudzić, obrać. Marchew, seler, pietruszkę ugotować (około 20 minut), wystudzić obrać. Jajka  ugotować na twardo. Groszek zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Odcedzić.

Kiszone ogórki, pokroić w kostkę i przełożyć na sitko. Obrane jabłko  pokroić w kostkę. Por drobno posiekać. Ostudzone warzywa, jajka również pokroić w niewielką kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami sałatki i natką pietruszki. W miseczce wymieszać majonez, musztardę, jogurt, oraz sól i pieprz. Wlać do sałatki i dokładnie wymieszać delikatnymi ruchami łyżki. Przełożyć do dwóch szklanych naczyń, posmarować cienko majonezem, udekorować. Wstawić do lodówki.


wtorek, 18 grudnia 2018

Śledzie w musztardzie

 



 

  • 5-6 filetów śledziowych solonych
  • ok. 5 łyżek musztardy
  • 2 cebule
  • olej np. rzepakowy
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • listek laurowy, ziele angielskie
  • około 1/2 szklanki oleju rzepakowego

 

Śledzie moczyć w mleku, ok. godzinę, odsączyć, osuszyć, pokroić wna mniejsze kawałki. Śledzie wymieszać z musztardą, pieprzem, sokiem z cytryny. Cebulę pokroić w piórka. W słoiku na dnie ukłożyć na przemian warstawami cebulę, śledzie wraz z musztardą. Ułożyć listek laurowy i ziele angielskie. Zalać oliwą. Śledzie wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły.



Ryba w zalewie pomidorowej

 


 

  • 1 kg filetów dowolnej ryby
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Zalewa

  • 6 szklanek wody wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 cebul
  • mały koncentrat pomidorowy Kotlin
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki oliwy

Filety (mrożone rozmrozić) pokroić na mniejsze części, posolić, popieprzyć. Jajka roztrzepać widelcem, bułkę tartą wsypać na miseczkę. Kawałki ryby moczyć w jajku, następnie w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. odstawić do wystudzenia. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Do garnka wlać oliwę, dodać cebulę i podsmażyć, wlać wodę, ocet, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier, koncentrat pomidorowy. Zagotować, przestudzić. Ryby ułożyć w naczyniu warstawami, zalać zalewą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka dni. Smacznego.

poniedziałek, 17 grudnia 2018

Tort piernikowy

z powidłami śliwkowymi i cynamonowym kremem mascarpone

 




Ciasto piernikowe

  • 400 g mąki
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka kakao
  •  20 g przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 300 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki wódki orzechowej, rumu lub mleka
Krem
  • 500 g mascarpone
  • 350 ml śmietanki kremówki dorze schłodzonej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu

 Dodatkowo

  • nasączenie: 9 łyżek amaretto lub soku z pomarańczy
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 100 g gorzkiej czekolady, orzechy włoskie do dekoracji



Formę o średnicy ok. 22-25 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Do większej miski dodać mąkę, cukier, kakao, przyprawę piernikową, kawę, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać.

Do rondelka wlać mleko i miód. Podgrzać do rozpuszczenia miodu. Do drugiej miski wlać olej, maślankę, dodać jajka oraz wódkę. Wlać mleko z miodem i zmiksować.

Przelać mokre składniki do suchych i zmiksować na jednolitą masę. Do formy wylać 1/3 masy piernikowej, wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, piec 20-22 minut. Wyjąć z piekarnika,ostudzić kilka minut, obkroić brzegi nożem, wyłożyć ciasto z papierem na kratkę. Spód formy ponownie wyłożyć papierem, brzegi wypuszczając na zewnątrz, wylać drugą część ciasta i upiec. To samo zrobić z 3 cześcią ciasta. Blaty piernikowe dobrze wystudzić.

Do miski dodać mascarpone, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder. Ubijać przez około 5 minut, aż krem będzie sztywny. Pod koniec dodać cynamon.

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, skropić 3 łyżkami likieru, posmarować 2 łyżkami powideł i wyłożyć 1/3  część masy. Czynność powtórzyć z pozostałymi blatami. Wierzch posmarować kremem i wygładzić, boki tortu nie smarujemy. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Wylać na wierzch tortu, wygładzić i rozprowadzić długim nożem do brzegu, tak aby czekolada spłynęła. Ułożyć orzechy włoskie. Schłodzić przez kilka godzin.



Źródło: Kwestia Smaku

poniedziałek, 10 grudnia 2018

Sernik na korzennym spodzie

 


 

Spód

  • 250 g ciasteczek korzennych (lub twardych pierników lub kruchych ciasteczek z dodadkiem 1 łyżki przyprawy do pierników)
  • 70 g masła

 Masa serowa

  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Dekoracja

  • orzechy  włoskie
  • ok. 300 g masy krówkowej

 

Tortownicę o ø 26 cm, spód wyłożyć papierem, zapiąć obręcz wypuszczając brzegi papieru na zewnątrz. Ciastka pokruszyć w blenderze i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć spód i boki (2 cm), uklepać łyżką, wstawić do lodówki.
Miękkie masło ubić na puszysty krem, dodawać stopniowo po jednym żółtku na przemian z łyżką cukru pudru, cały czas miksując.
Zmniejszyć obroty miksera, dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Następnie dodawać po kolei cukier wanilinowy, śmietankę, mąkę ziemniaczaną cały czas miksując do połączenia się składników na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą serową delikatnie i dokładnie.
Masę serową wylać do formy wyłożonej ciasteczkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170°C. Piec przez ok. 60 minut.
Po ostudzeniu zdjąć obręcz z sernika. Masę krówkową dokładnie wymieszać i posmarować sernik. Udekorować orzechami.
Źródło> kwestia smaku
poniedziałek, 18 grudnia 2017

Torcik piernikowo-serowy

 


Masa serowa
  • 500 g sera twarogowego
  • 250 g sera mascarpone lub twarogu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 jajka
Masa piernikowa
  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżka kawy zbożowej lub rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pszennej
Powidła:
  • słoiczek powideł śliwkowych 290 g
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego lub innego alkoholu (lub soku pomarańczowego)
Dekoracja:
  • reszta mleka skondensowanego pozostała z masy serowej
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • orzechy włoskie



Masa serowa
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
Do miski włożyć ser razem z mascarpone i zmiksować razem z mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym i mlekiem skondensowanym. Dodać jajka i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników.
Masa piernikowa
W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier, wciąż podgrzewając dodawać kolejno miód, połamaną czekoladę, przyprawę piernikową, kawę zbożową i cynamon. Podgrzewać cały czas mieszjąc do roztopienia się czekolady. Następnie zdjąć garnek z ognia dodać  sodę, mleko i jajko. Wszystko energicznie mieszać łyżką. Dodać mąkę, wymieszać na gładką masę.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Na dno tortownicy wylać połowę  masy piernikowej, wyrównać łyżką i wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. W międzyczasie wymieszać powidła z alkoholem
Wyjąć formę z piekarnika, rozsmarować na wierzchu połowę powideł, następnie wylać  połowę masy serowej, wyrównać i wstawić do piekarnika na 15 minut.
Ponownie wyjąć formę i delikatnie wyłożyć drugą połowę masy piernikowej, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
Po 15 minutach wyjąć  formę z piekarnika i rozsmarować  drugą część powideł, następnie delikatnie wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec ostatnie 15 minut.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Polewa
W rondelku podgrzać ciągle mieszając resztę mleka skondensowanego z masłem orzechowym. Rozsmarować po powierzchni sernika i udekorować orzechami.
Źródło: Kwestia Smaku



piątek, 21 kwietnia 2017

Pieczony udziec jagnięcy z kością


 

  • około 1,6 kg udźca jagnięcego z kością
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 8 ząbków czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, zrobić dziurki ostrym nożem, posypać sporo solą i pieprzem. Kolendrę i ziarna kopru włoskiego zmiażdżyć w moździerzu, przełożyć do większego naczynia, następnie wlewamy oliwę, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, musztardę, miód, igiełki rozmarynu drobno pokrojonego, cynamon. Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Do naczynia z marynatą wkładamy pozostały nieobrany czosnek oraz udziec i kilkakrotnie nim obracamy aby marynata równomiernie pokryła mięso. Mięso przykryć i odstawić noc do lodówki.

Następnego dnia, mięso wyjąć z lodówki, aby się ociepliło, przełożyć do żaroodpornego na czynia z przykrywą, wlać wino. Piekarnik nagrzać do 200°C, wstwić mięso, przykryć i piec w ten sposób przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. Po tym czasie zdjąć przykrycie, i piec jeszcze przez 30-40 minut. Gotowe miśo podajemy z świeżą sałatą, pieczonymi ziemniakami z rozmarynem lub ziemniaczanym puree. Smacznego.



wtorek, 17 stycznia 2017

Drożdżówki z makiem

 


 

  • 500 g mąki
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 jajka+ 1 jajko do posmarowania
  • około 300 g masy makowej
  • szczypta soli

Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże, posypać cukrem, powoli wlewać do dołka ciepłe mleko mieszając je z drożdżami i zagarniając dwie łyżki do środka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut. Następnie dodać jajka, ciasto dokładnie wyrobić, pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut.

Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, krótko zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30x50 cm, rozsmarować masę makowę, zwinąć w roladę i pokroić na kawałki o szerokośći 4 cm. Ułożyć je dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w większych odstępach. Drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdą bułeczkę. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika, piec około 20 minut. Po przestudzeniu polukrować (cukier puder wymieszny z sokiem z cytryny.




 

 

piątek, 30 grudnia 2016

Pieczony schab

 


  • 1 kg schabu bez kości
  • po łyżeczce: słodka papryka, majeranek,tymianek, oregano
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli

Wszystkie przyprawy oraz posiekany czosnek wymieszać z olejem i natrzeć umyty i osuszony schab. Odstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny, najlepiej na całą noc. Następnego dnia mięso umieścić w rękawie do pieczenia, związać boki, worek nakłuć kilka razy z góry. Włożyć do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 1 godzinę.

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Pieczone kacze udka z sosem winno-porzeczkowym z karmelizowaną cebulką

 


 

  • 4 świeże kacze udka
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku
  • ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe, 3 gałązki tymianku

Sos:

  • 600 g cebulki szalotki
  • 1 łyżka cukru
  • 150 g konfitury z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Dzień wcześniej mięso umyć, osuszyć, natrzeć rozmiażdżonym czosnkiem, posypać solą, pieprzem, papryką, skropić oliwą i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia, piekarnik nagrzać do 180°C. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć udka i obsmażyć z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać bulion, wino, dodać gałązki tymianku oraz liść laurowy. Przykryć i piec 1,5 godz. w 180°C. Pod koniec pieczenia dkryć, włączyć funkcję grill , aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca.

W międzyczasie obrać cebulkę szalotkę, większe przepołowić. W rondelku rozgrzać masło, dodać cebulkę i podsmażyć, posypać łyżką cukru i karmelizować przez minutę. Następnie dodać wino, ocet balsamiczny, bulion, starty imbir, oraz konfiturę z czarnej porzeczki, gotować na małym ogniu bez przykrycia pzez około 35 minut. Pod koniec gotowania dodać kilka łyżek sosu z pieczenia udek.

Kacze udka podajemy z sosem wraz z cebulką, jako dodatek mogą to być knedle, krokiety ziemniaczane, szpecle. Polecam gorąco.


Sernik miodowo-cynamonowy na pierniczkach

 


  • 1 kg tłustego twarogu
  • 200 g dużych pierniczków w czekoladzie
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 4 łyżki miodu
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
Dekoracja:
  •  mielony cynamon
  • laska cynamonu

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając resztę papieru na zewnątrz. Na dnie formy ułożyć pierniczki.

Zmielony twaróg zmiksować z cukrem i mąką ziemniaczaną, następnie dodawać stopniowo całe jajka miksując krótko po każdym jajku, do połączenia się składników.

Dodać miód i śmietankę kremówkę, zmiksować. Wylać na pierniczki, wstawić do nagrzanego piekarnika  180°C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120° C i piec jeszcze przez 90 minut.

Stopniowo wyjmować z piekarnika. Sernik ostudzić, zdjąć obręcz, wstawić do lodówki na całą noc bez przykrycia. Posypać cynamonem przez sitko i udekorować laską cynamonu.



Źródło: Kwestia Smaku

czwartek, 01 grudnia 2016

Piernik świąteczny

 


 

  • 400 g mąki
  • 250 g miodu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 60 g posiekanych bakalii: orzechy włoskie, laskowe, suszona żurawina
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli

Mleko wlać do garnka, wsypać cukier, dodać miód i podgrzać. Gdy cukier i miód rozpuszczą się, zdjąć z ognia, dodać masło, przyprawę i sól. Po ostudzeniu wbić jajkai i zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie, powidła śliwkowe, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w tem. pokojowej na minimum 3 dni do fermentacji. Długą i wąską formę wysmarować dokładnie masłem, wyłożyć ciasto, wyrównać. Wstawić  do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec ok. 1 godzinę. Po ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić na minimum 2-4 dni. Piernik zachowuje świeżość przez 4 tygodnie.

sobota, 26 listopada 2016

Likier piernikowy

 


 

  • 300 ml czystej wódki
  • 600 ml śmietany
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki umieścić w garnku, podgrzewać przez 10 minut do rozpuszczenia się czekolady, na koniec delikatnie zagotować, 30 sekund. Wystudzony lokier przelać do czystej butelki. Przechowywać w lodówce.

sobota, 21 grudnia 2013

Najlepsza rolada makowa0-strucel

 


 

Ciasto drożdżowe na 3 rolady makowe:

  • 500 g mąki przennej
  • 40 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lyb 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 500 g suchego zmielonego maku
  • 100 ml gorącego mleka
  • 5 białek
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g cukru
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek+3 łyżki rumu
  • 100 g  posiekanych orzechów włoskich
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub 3 łyżki likieru migdałowego

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki  gorącej wody lub sok z cytryny, bądź likier migdałowy

Cukier puder dokładnie wymieszać z gorącą wodą.

 

Ciasto drożdżowe: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 50 ml ciepłego mleka i 3 łyżki maki, dokładnie wymieszać.   (konsystencja gęstej śmietany). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia.

Do miski przesiać mąkę. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (150 ml), a następnie utarte żółtka. Wyrobić ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać roztopione masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
Ciasto przełożyć do większej miski, przykryć  ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 do 1,5. Ciasto powinno podwoić objętość. 

Masa makowa: do większej miski wsypać mak, wlać mleko dokładnie wymieszać, odstawić na około godzinę. W tym samym czasie rodzynki moczyć w rumie.

Mak połączyć z składnikami jak powyżej (rodzynki odsączone). Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.

Ciasto drożdżowe podzielić na trzy  części, każdą rozwałkować (podsypując  mąką) na prostokąt (około 33 x 27 cm) o grubości ok. 3 mm. Na każdy prostokąt rozłożyć 1,3 masy makowej, zostawiając wolne brzegi około 2 cm. Zwinąć  w roladę i owinąć papierem do pieczenia, dość luźno zostawiając ok 1 cm luzu. Rolady makowe przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na 30 min  do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż makowce wyraźnie się zarumienią. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, polukrować.

Makowce są wyśmienite, delikatne, miękkie, wilgotne, rozpływają się w ustach, knieczenie do wypróbowania. Polecam gorąco. Ciasto nadaje się doskonale do zamrażania, wcześniej go jednak nie lukrując. Smacznego.



sobota, 29 grudnia 2012

 Seromakowiec bez spodu

 


 

Masa serowa :

  • 1 kg sera twarogowego  na serniki
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • ew.  otarta skórka z połowy pomarańczy

Masa makowa:

  • 250 g maku lub 500 g  gotowej masy makowej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru (nie dodajemy cukru jeśli masa makowa była gotowa )
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy (kilka kropli )
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • do dekoracji: polewa z mlecznej czekolady i białej lub cukier puder, lukier
  • tortownica o ø 26 cm, ze zdejmowaną obręczą                                   

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Tortownicę wysmarować tłuszczem. 

Masa serowa: ser, całe jajka, cukier, miękkie masło, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy, zmiksować mikserem na małych obrotach, krótko- tylko do połączenia się składników. Masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być.

Masa makowa: mak sparzyć, odcedzić i zmielić dwukrotnie. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszysty krem i dodawać do stopniowo zmielony mak. Następnie dodać mąkę wymieszaną  z proszkiem do pieczenia, rum i aromat migdałowyNastępnie dodać ubite na sztywno białka, delikatnie mieszając  łyżką.

Na spód  tortownicy wyłożyć masę serową, następnie masę makową ( lub na przemian kilka łyżek masy makowej, kilka łyżek masy serowej ). Włożyć do nagrzanego piekarnika 170- 180°C i piec 1 godzinę. Polać polewą upieczony i przestudzony sernik.

niedziela, 16 grudnia 2012

Świąteczny tort cynamonowy z mascarpone 

 


 

 

 

 Biszkopt :

  • 50 g posiekanych migdałów
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1  op. cukru waniliowego
  • 100 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • kilka łyżek soku  pomarańczowego ( świeżo wyciśniętego) lub likier amaretto do nasączenia

Masa  mascarpone :

  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5000 g twarogu
  • 6 płatków żelatyny
  • 4 łyżki miodu
  • 30 g cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dekoracja :

  • 250 g śmietanki kremówki 30%
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2- 3 łyżeczki cynamonu
  • kilka gwiazdek  wyciętych z sztywnego kartonu

Migdały podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Białka oddzielić od białek. Do białek dodać 3 łyżki wody i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać 100 g cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli. Następnie dodać żółtka, cały czas ubijając mikserem. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką, po czym dodać mielone i uprażone migdały. Tortownicę o średnicy 26 cm nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę biszkoptową, wyrównać  i wstawić do nagrzanego piekarnika 175°C ,  piec  około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić w formie.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Biszkopt wyjąć z formy, oddzielićc papier i przekroić poziomo na 2 części. Dolną część ułożyć na paterze, wokół założyć obręcz od tortownicy. Nasączyć sokiem pomarńczowym lub likierem amaretto.

Serek marscarpone, twaróg, miód (wyjąć z lodówki 30 minut przed przygotowaniem), cukier, 1 op. cukru waniliowego, i  1 łyżeczka cynamonu- wszystko dokładnie wymieszać.

Żelatynę dobrze  wycisnąć, rozpuścić w małym garnuszku na ciepłej (nie gorącej !) płycie, dodać 2- 3  łyżki masy serowej, wymieszać. Następnie połączyć z pozostałą masą marscarpone. 250 g śmietanki kremówki ubić z cukrem waniliowym i połączyć z masą serową, wyłożyć na spodnią część  biszkoptu. Wyrównać i przykryć drugim krążkiem biszkoptu, lekko dociskając. Tort przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia, odpiąć obręcz tortu. Śmietankę ubić z cukrem waniliowym na sztywno i posmarować  powierzchnię tortu- wygładzając, a boki posmarować tworząc nierówną strukturę. Tort wstawić do lodówki. 

Na krótko przed podaniem boki tortu oprószyć  cynamonem. Na wierzch ułożyć delikatnie  przygotowane szablony-gwiazdki. Posypać cynamonem, zdjąć ostrożnie szablony. Gotowe.

Smacznego :-)