Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: mięso wieprzowe

środa, 02 stycznia 2013

 Zupa  gyrosowa

 


 

4 porcje:

  • 300 g mięsa od szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 strąki papryki (żółta, czerwona, zielona)
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 1-2 łyzki koncentratu  pomidorowego
  • ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia zupy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać i drobno posiekać. Oczyszczone pieczrki pokroić w plasterki. Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem, przyprawą do gyrosa, oliwą. Odstawić na minimum godzinę, a najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej.

Paprykę umyć oczyścić z nasion pokroić na cienkie paski. Paprykę chili umyć (założyć gumowe rękawice), następnie wyjąć gniazda nasienne i drobno pokroić.

Mięso podsmażyć na gorącej patelni przez około 5 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, po czym włożyć paprykę, chili, pieczarki i krótko podsmażyć, dodać tymianek, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Przełożyć do garnka z mięsem, wlać ¾ litra wody, śmietanę. Całość gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 minut. Jeśli lubimy aby zupa była bardziej gęsta, zagęszczamy mąką.

Smacznego :-)