Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: czosnek niedźwiedzi

poniedziałek, 01 maja 2017

Roladki z kurczka z czosnkiem niedżwiedzim

 


 

  • 2-3 piersi z kurczaka
  • plastry bekonu
  • wiązka czosnku niedźwiedziego
  • kulka mozzarelli
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku

Piersi kurczka umyć, osuszyć, przeciąć każdą wzdłuż na pół. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Na środek mięsa ułożyć po kawałaku mozzarelli, 3-4 gałązki czosnku niedżwiedziego. Zawinąć w roladkę, każdą roladkę zawinąć plastrem bekonu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać masło. Roladki wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec przez 25-30 minut. Podajemy z ziemniakami, sałatą. 

wtorek, 28 kwietnia 2015

Łosoś z makaronem w sosie z czosnku niedźwiedziego

 


 

 

  • 400 g łososia
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 małą cebula
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietany
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • do podania: np, makaron  Tagliatelle

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Czosnek niedźwiedzi opłukać zimną wodą, osuszyć, pokroić. Łososia pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, usmażyć na rozgarznej patelni z oliwą, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać masło i posiekaną drobno cebulę. Zeszklić, posypać 1 łyżką mąki, delikatnie zarumienić, zalać bulionem, śmietaną, dodać pokrojony czosnek niedźwiedzi. Sos redukować około 10 minut. Po tym czasie dodać usmażonego łososia,  sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać przez kilka minut. Gotowy sos podajemy z makaronem. Smacznego.

środa, 22 kwietnia 2015

Polędwica wieprzowa, zielone szparagi

sos z czosnku niedźwiedziego

 



 

  • 1 polęwica wieprzowa
  • 1 łyżka oliwy
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz lub ziołowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 500 g zielonych szparagów (2 łyżki masła, 1 łyżka oliwy)
  • do podania ziemniaki pieczone z ziołami

Czosnek niedźwiedzi opłukać pod zimną bierzącą wodę, osuszyć i pokroić. Obraną cebulę posiekać. Na patelni rozgarzać łyżkę masła, dodać cebulę, zeszklić, posypać mąką, chwilę smażyć i zalać bulionem cały czas mieszając. Następnie dodać pokrojony czosnek niedźwiedzi, wlać wino i śmietanę, gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Sos zmiksować.

Szparagi umyć, odciąć lub ułamać zdrewniałe końce (około 1/4  długości- zielonych nie obieramy). Na patelni rozgrzać masło z oliwą, włożyć szparagi, posypać delikatnie solą i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. W miedzyczasie energicznie potrząsać patelnią dla równomierenego usmażenia.

Polędwicę umyć, usunąć błonki, osuszyć, pokroić na 1,5-2 cm plastry, spłaszczyć dłońmni. Na patelni rozgrzać dobrze oliwę, włożyć plastry polędwicy, smażyć na wysokim ogniu około 3-4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia można dodać łyżkę masła. Przyprawić solą i grubo zmielonym pieprzem. Polędwiczki podajemy z sosem, z smażonymi szparagami, i naprzykład pieczonymi ziemniakami. Życzę smacznego.

 

poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Makaron z sosem pomidorowym i czosnkiem niedźwiedzim


 

  • 250 g makaronu np, Capelinni
  • 400 g pasaty pomidorowej
  • pęczek liści czosnku niedźwiedziego
  • 3 łyżki śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • wiórki parmezanu do posypania

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Czosnek niedźwiedzi umyć pod bierzącą wodą, osuszyć i pokroić. Do garnka wlać pasatę pomidorową, dodać czosnek niedźwiedzi, śmietanę, przyprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut. Podajemy z ugotowanym makaronem, posupujemy parmezanem. Smacznego.

niedziela, 19 kwietnia 2015

Jajecznica z beconem i czosnkiem niedźwiedzim (Bärlauch)


 

  • 8 jajek
  • kikanaście świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 100 g beconu w plastrach
  • biały pieprz, sól morska, gałka muszkatołowa do smaku

 

Liście czosnku niedźwiedziego opłukać pod zimną wodą, oszuszyć i pokroić w paski. Becon rownież pokroić na mniejsze paseczki.

Jajka roztrzepać widelcem, przyprawic solą, pieprzem, gałką, dodać pokrojony czosnek niedźwiedzi. Na suchej rozgrzanej patelni usmażyć becon, wlać masę jajeczną i usmażyć. Jejecznica jest doskonała na śnidanie z świeżą bułeczką, jak również na obiad np, z ziemniakami. Polecam.

czwartek, 25 kwietnia 2013

Makaron z szparagami, krewetkami

w sosie śmietanowym z czosnkiem niedźwiedzim

 


 

 

 

  • 300 g zielonych szparagów
  • 400 g krewetek tygrysich
  • połowa pęczka czosnku niedźwiedziego
  • 250 g makorunu wstążki
  • 2+ 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany
  • 3 łyżki wytrawnego martini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Zielone szparagi umyć  - obciąć zdrewniałe końcówki (1/3 długości szparaga) i pokroić ukośnie na małe kawałki, (ja pokroiłam po ugotowaniu). Ugotować w osolonej wodzie  5 minut. Wodę od szparagów zatrzymać.

Krewetki obrać z pancerzy i pozbawić głów (jeśli zostały kupione z pancerzami), pozostawiając ogonki (efekt dekoracyjny) i pozbyć się przewodu pokarmowego  jeśli posiadają. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi pokroić w paski. 

W rondelku rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, zarumienić. Po czym wlać 400 ml wody po szparagach, martini, śmietanę, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową- sos zagotować.

Na głębokiej  patelni rozgrarzać pozostałe masło, podsmażyć szparagi przez 2-3 minuty, zdjąć z patelni. Na tej samej patelni usmażyć krewetki (3 minuty), przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do patelni z krewetkami włożyć szparagi, pokrojony czosnek niedźwiedzi, wlać sos, i ugotowany makaron. Całość wymieszać i podgrzewać chwilkę. Makaron podajemy na głębokich talerzach. Życzę smacznego!



środa, 24 kwietnia 2013

Soczyste kieszonki z piersi kurczaka nadziewane

           serkiem z czosnkiem niedźwiedzim

 


 

  • 4 małe piersi  kurczka
  • połowa pęczka czosnku niedźwiedziego ( bärlauch )
  • 5 łyżek serka śmietankiwego np. philadelphia
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku

 Piekarnik nagrzać 175- 180 °C. Mięso umyć, osuszyć. Ponacinać nożem w grubszej części mięsa kieszonki. Opruszyć solą, pieprzem, papryką. Listki czosnku niedźwiedziego opłukać pod bierzącą zimną wodą, oszuszyć. Pokroić, wymieszać z serkiem, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać do kieszonek w mięsie, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć piersi kurczaka i podsmażyć z każdej strony po około 4-5 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika na 8-10 minut. Mięso kurczaka podajemy np. z mieszanką dzikiego ugotowanego  ryżu  podsmażonego  z mrożonym zielonym groszkiem i czerwoną cebulą. Danie jest pyszne, polecam gorąco.

SMACZNEGO!