Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: imbir

czwartek, 13 kwietnia 2017

Pikantna zupa chińska z kurczakiem i warzywami


 

  • 2 litry wody
  • 2 piersi kurczaka
  • około 600 g warzyw: marchew, papryka, bambus, kiełki sojowe, seler naciowy, brokuł
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • po kilka grzybów suszonych: shitake, mun 
  • połowa papryczki chilli
  • 3-4  łyżki ketchupu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1-2 łyżeczki sambal oelek (w zależności jak pikatnie lubimy)
  • 2- 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
  • świeża kolendra

Grzyby shitake i mun namoczyć w ciepłej wodzie. Mięso kurczaka umyć i pokroić w kosteczkę, posolić. Marchew, paprykę, bambus pokroić w słupki, seler naciowy w plasterki, brokuł podzielić na różyczki, papryczkę chili i czosnek drobno posiekać.  W większym  garnku zagotować wodę, dodać pokrojone mięso, imbir, sos sojowy. Gotować na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut. Następnie dodać pozostałe warzywa, (brokuł dodać pod koniec gotowania), grzyby, oraz ketchup i cukier, gotować ponownie przez około 20 minut.

Jajka roztrzepać trzepaczką i wlać powoli do gotującej się zupy. Zupę zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą, doprawić do smaku sambal oelek, sosem sojowym, podajemy w miseczkach posypując kolendrą. Polecam gorąco. 

 



środa, 22 marca 2017

Kurczak curry z bananami

 


 

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 banany
  • 2 marchewki
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki migdałów bez skórki (posiekane i uprażone)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno imbiru
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, posypać solą. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchewkę pokroić w słupki, banany pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać kawałki kurczka i obsmażyć 2-3 minuty na mocnym ogniu, mięso zdjać z patelni. Na patelni podsamażyć cebulę, następnie dodać imbir, marchewkę i krótko zeszklić, następnie dodać czosnek, oraz curry, garam masala i chilli, krótko smażyć cały czas mieszając. Na koniec dodajemy jogurt i 150 ml wody, doprawić solą, gotować małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodać usmażone mięso kurczka, banan, migdały, odsączone rodzynki i ponownie gotować na małym ogniu prze 10 minut. Doprawić do smaku solą, gotowe danie podajemy z ryżem basmati.

poniedziałek, 16 stycznia 2017

Zupa krem z selera i jabłek

 


 

  • 500 g selera korzeniowego
  • 3 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • kwaśna gęsta śmietana do dekoracji

Seler obrać, pokroić w wiekszą kostkę, obraną cebulę i czosnek pokroić, umyte  nieobrane jabłka pokroić na połówki, pozbywając gniazd nasiennych. W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojony seler, cebulę, czosnek, imbir, jabłka-podsmażyać przez minutę, zalać bulionem. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut. Zupę odstawić z ognia zmiksować, wlać śmietanę, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem do smaku, krótko zagotować.

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Pieczone kacze udka z sosem winno-porzeczkowym z karmelizowaną cebulką

 


 

  • 4 świeże kacze udka
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku
  • ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe, 3 gałązki tymianku

Sos:

  • 600 g cebulki szalotki
  • 1 łyżka cukru
  • 150 g konfitury z czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Dzień wcześniej mięso umyć, osuszyć, natrzeć rozmiażdżonym czosnkiem, posypać solą, pieprzem, papryką, skropić oliwą i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia, piekarnik nagrzać do 180°C. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, włożyć udka i obsmażyć z każdej strony, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać bulion, wino, dodać gałązki tymianku oraz liść laurowy. Przykryć i piec 1,5 godz. w 180°C. Pod koniec pieczenia dkryć, włączyć funkcję grill , aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca.

W międzyczasie obrać cebulkę szalotkę, większe przepołowić. W rondelku rozgrzać masło, dodać cebulkę i podsmażyć, posypać łyżką cukru i karmelizować przez minutę. Następnie dodać wino, ocet balsamiczny, bulion, starty imbir, oraz konfiturę z czarnej porzeczki, gotować na małym ogniu bez przykrycia pzez około 35 minut. Pod koniec gotowania dodać kilka łyżek sosu z pieczenia udek.

Kacze udka podajemy z sosem wraz z cebulką, jako dodatek mogą to być knedle, krokiety ziemniaczane, szpecle. Polecam gorąco.


wtorek, 18 października 2016

Zupa dynowa z krewetkami

 


8 porcji:

  • około 1, 5 kg miąższu dyni np. hokkaido
  • 1 l bulionu bulionu warzywnego
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno korzenia imbiru
  • kilkanaście krwetek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, chili, świeżo zmielony pieprz do smaku

Dynię pokroić na kawałki (hokkaido nie obieramy ze skórki). Marchew i pitruszkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać oliwę, zeszklkić cebulę wraz z czosnkiem, pod koniec dodać imbir. Następnie dodać pokrojone warzywa, smażyć przez kilka minut, cały czas mieszjąc, po czym wlać bulion, sok, białe wino, przykryć i gotować na małym ognie przez 25 minut. Zupę zmiksować blenderem na krem, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili. Krewetki usmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Zupę przelać do talerzy, ułożyć po kilka krawetek, udekorować np, koperkiem. Smacznego!

czwartek, 22 października 2015

Najlepsza zupa krem z marchwi

 


 

 

  • 500 g marchwi
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • kawłek imbiru (wielkość orzecha włoskiego)
  • 150 ml soku z pomarańczy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml slodkiej śmietanki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka curry
  • połowa dowolnej bułki z poprzedniego dnia
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Marchew i ziemniaki obrać, umyć, marchew pokroić w większe kawałki a ziemniaki w mniejsze. Obraną cebulę pokroić,  imbir obrać i bardzo drobno posiekać. W większym garnku rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i łyżkę masła, dodać cebulę i zesklić, następnie włożyć marchew, ziemniaki, imbir i curry, krótko podsmażyć po czym wlać bulion warzywny. Garnek przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu do miękości warzyw (około 20 minut).

W międzyczasie pokroić bułkę w kosteczkę. Na patelni rozgrzać pozostały olej i masło i  zarumienić kosteczki bułki. Zupę zdjać z ognia, wlać sok z pomarańczy i dokładnie zmiksować blenderem. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i ew. curry. Rozlać do miseczek, na środek ułożyć po grzaneczek, udekorować np. śmietanką i bazylią.

 


Tagi: imbir marchew
16:23, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 23 września 2015

Smoothie bananowo-szpinakowe

 



  • 2 garście szpinaku
  • 2 małe banany
  • 1 kiwi
  • mały kawałeczek imbiru
  • około 2/3 szklanki wody mineralnej

Opłukany szpinak włożyć do blendera, dodać obranego banana, obrane kiwi i imbir, wlać wodę mineralną. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, do uyzskania gładkiej  konsystencji. Pychota i na zdrowie.

poniedziałek, 29 czerwca 2015

Kurczak z warzywami w sosie jogurtowym

 


 

 

  • około 400 g piersi kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka platków chili - lub chili w proszku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

 



Piersi z  kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia doprawić solą i pieprzem, dodać 1 łyżkę oliwy. Odstawić. Umytą cukinię pokroić w półksiężyce, bakłażan i paprykę w kostkę lub plasterki, cebulę pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć kawałki kurczka, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy, podsmażyć nasiona kopru włoskiego, następnie dodać cebulę i zeszklić. Dodać czosnek, starty imbir, kurkumę, kumin, platki chili, smażyć przez minutę cały czas mieszając. Dodać cukinię, paprykę i bakłażan, podsmażyć, dodać kawałki kurczka chwilkę smazyć, po czym wlać bulion i jogurt naturalny. Gotować na umiarkowanym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. (około 8-10 minut). Gotowe danie posypać kolendrą, do podania może być np. ryż, couscous.

Smacznego :-)



piątek, 14 lutego 2014

Małże po indyjsku

 



 

  • 1 kg świeżych małży
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła ghee lub oliwy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (Kumin)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól, listki kolendry do dekoracji

Małże dokładnie oczyścić, pod bieżącą wodą usuwając piasek i bisiory. Uszkodzone, pęknięte muszle należy wyrzucić. Jeśli skorupka jest otwarta, opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie, małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie, małż nie nadaje się do spożycia (jest martwy).

Cebulę, czosnek, chili, posiekać. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, dodać cebulę, czosnek, imbir, chili  i zeszklić. Następnie dodać przyprawy: kmin rzymski, kurkumę, kolendrę w proszku, sól do smaku,  krótko smażyć, po czym wlać mleko kokosowe. Gotować 5 minut, po czym dodać posiekaną koledrę, oraz małże. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez 5-6 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby małże ugotowały się równomiernie, po tym czasie małże powinny sie otworzyć. Te które się nie otworzyły należy wyrzucić. Posypujemy świeżą kolendrą. Małże podajemy na głębokich talerzach z świeżą bagietką. Smacznego.


 

czwartek, 13 lutego 2014

Kurczak tandoori masala z chlebkiem naan

 


 

 

 Mieszanka przypraw Tandoori Masala:

 

  • 2 kapsułki karadamonu
  • 1 łyżyczka kolendry w ziarenkach
  • 3 łyżeczki mieszanki przypraw Garam Masala
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1-2 łyżeczki chili w poszku

Kurczak z marynatą jogurtową:

  • 500 g piersi kurczka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 15 g imbiru
  • sok z połowy limonki lub cytryny
  • sól morska

Chlebek  Naan ok. 15  sztuk:

  • 350 g mąki typ 550
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ciepłego mleka
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła Ghee (dodatkowo do smarowania folii i chlebka)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżczki cukru
  • zierenka czarnuszki (Schwarzkümmel)
  • świeża kolendra

Mieszanka przypraw Tandoori Masala: kapsułki kardamonu i ziarenka kolendry uprażyć na suchej patelni, do momentu gdy zacznie się ulatniać aromat (należy uważać aby się zierenka nie przypaliły). Przyprawy zdjąć z patelni i rozgnieść na proszek w moździerzu. Wymieszać z garam masala,chili, kurkumą.

Kurczak z marynatą: czosnek i imbir bardzo drobno posiekać, wymieszać z jogurtem, sokiem  z limonki, oraz powyższą mieszanką tandoori masala i solą. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na szersze paski, wymieszać z marynatą jogurtową. Odstawić w chłodne miejsce na minium 4 godziny lub najlepiej na całą noc ( ja zawsze tak robię ).


Chlebek Naan: drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, dodać  50 ml ciepłego mleka i mieszać do momentu rozpuszczenia. Odstawić na 15 minut. Do większej miski przesiać mąkę, dodać sól, 2 łyżki roztopionego masła, pozostałe mleko, oraz rozczyn z drożdży, wymieszać drewnianą łyżką do momentu połączenia się składników (gdy ciasto jest zbyt klejące dodajemy mąkę). Następnie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i wyrabiamy dłońmi przez 5-6 minut,  przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 ½ godziny do wyrośnięcia.

Piekarnik z funkcją grilla rozgrzać do maksymalnej temperatury 240- 250°C. Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na blat, jescze raz wyrobić, podzielić na około 15 porcji. Następnie uformować kule, po czym spłaszczyć dłońmi w owalny kształt (około 13 x 8 cm). Część placuszków posypać czrnuszką, na drugą część ułożyć gałązki świeżej kolendry, delikatnie przyciskająć wałkiem.

Blaszkę z piekarnika (będą potrzebne dwie) wyłożyć folią aluminiową, posmarować roztopionym masłem ghee. Ułożyć placuszki w odstępach, wstawić do piekarnika, upiec na złoty kolor około 10 minut, w międzyczasie przewracając na drugą stronę. Po upieczeniu ponownie posmarować masłem ghee.

Kurczak z marynatą: temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 225°C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kawałki kurczaka z marynatą, wstawić do piekarnika. Piec 10-12 minut.

Kurczak tandoori podajemy z pysznym chlebkiem naan  i kleksem z jogurtu naturalnego. Polecam gorąco! Pychota! SMACZNEGO.






wtorek, 21 stycznia 2014

Zupa kokosowa z kurczakiem

 


 

 

  • 500 g piersi z kurczka
  • 500- 600 ml mleka kokosowego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 słoik pędów bambusa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 papryczki chili
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ok. 5 cm korzenia imbiru
  • 1-2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Mięso kurczka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Obrany czosnek i imbir pokroić w cienkie plasterki. Papryczkę chili pozbawić nasion i pokroić w paski.

Do garnka wlać mleko kokosowe, bulion, gotwać przez 10 minut. Następnie dodać kawałki kurczaka, imbir, czosnek, pędy bambusa, kurkumę. Gotować jeszcze przez około 1o minut. Przyprawić sokiem z limonki, sosem rybnym, dodać pokrojoną kolendrę. Podajemy w miseczkach, dekorując listkami koledry. Smacznego!

niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasteczka korzenne

 


 

  • 250 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 20 g  przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne foremki

Z podanych powyżej składników zagnieść  ciasto. Owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na  placek o grubości 0,5 cm. Wycinać dowolne kształty foremkami. Pozostałe resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać. I tak do  całkowitego wyczerpania się ciasta.

Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku do 180°C, 12-15 minut. Po upieczeniu ciasteczka można polukrować.

środa, 30 października 2013

Stir- fry z kurczakiem i ananasem


 

 

Kurczak w marynacie:

• 1 pierś kurczaka
•  szczypta soli
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
• 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
• 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
• 1 łyżka startego imbiru

 

Ananas w marynacie:


• 1 mały lub średni świeży ananas
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka płynnego miodu
• 2 łyżeczki cukru trzcinowego
• 2 łyżki octu ryżowego
• sok z 1/2 limonki lub cytryny


oraz:
• 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy
• 1 papryczka chili, pokrojona na cienkie plasterki
• 3 gałązki szczypiorku wraz z białą częścią lub połowa pora pokrojona w cienkie paski

 

Mięso kurczaka pokroić na paseczki, włożyć do miski, dodać składniki marynaty: sól, paprykę w proszku, czosnek, sok z cytryny, imbir. Wymieszać i odstawić na minimum pół godziny. Do drugiej miski włożyć pokrojonego na kawałki ananasa i dodać resztę składników marynaty: sos sojowy, miód, cukier, ocet ryżowy, sok z limonki. Wymieszać i odstawić na pół godziny.

Do woka lub głębokiej patelni wlać 1 łyżkę oleju lub oliwy, podgrzać, dodać kawałki kurczaka z marynatą i obsmażać przez około 3 - 4 minuty co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną świeżą papryczkę chili i szczypiorek pokrojony na 4 cm kawałki. Zdjąć z patelni, przełożyć do miseczki.

Do woka włożyć ananasa bez marynaty (marynaty nie wylewać), dodać 1 łyżkę oliwy  i smażać  przez około 2 - 3 minuty, wlewając po łyżce marynatę. Na koniec dodać odłożonego kurczaka, podgrzewać przez chwilkę aby smaki się połączyły. Opcjonalnie  posypać świeżą kolendrą, podajemy z ryżem. Danie jest pyszne, słodko pikantne, super rozgrzewające. Polecam serdecznie na chłodne dni.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com


środa, 16 października 2013

Orientalna zupa z ciecierzycy


  • 300 g ciecierzycy
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów  400 g
  • 150 ml śmietanki
  • 1- 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1  łyżeczka curry
  • ½ posiekanej drobno papryczki chili
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciecierzycę należy namoczyć dzień wcześniej na noc. Następnego dnia należy wodę odlać i przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć: cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili, kminek, kmin rzymski, curry, kurkuma, smażyć przez 30 sekund, po czym wsypać cieciorkę i smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie wlać bulion i gotować godzinę pod przykryciem. Gdy cieciorka jest miękka, dodać pokrojone pomidory wraz sokiem, startą skórkę z cytryny, śmietankę,  doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze na małym ogniu przez 10- 15 minut. Pyszna i rozgrzewająca zupka na chłodne jesienne dni. Życzę smacznego.

sobota, 28 września 2013

Dyniowe curry z cukinią, kurczakiem

 


 

  • mala dynia hokaido ok, 400 g
  • 1 piers z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml śmietanki
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • sól morska, swieżo zmielony pieprz

Mieso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroic w paski, przyprawić solą, pieprzem wlać 2 łyżkiki oliwy- wymieszaći odstawić na 30 minut.  Dynię umyć, wyjać łyżką pestki  pokroić w około 1 cm plastry. Cukinie umyć przekroic wzdłuż i pokroić na półksiężyce. Czosnek obrać drobno posiekać.

Na gębokiej patelni rozgrzać  oliwę, włożyć czosnek, imbir, chili, curry, kmin rzymski, platki chili, i podsmażać co chwilę miesząc przez około minutę. Następnie dodać kawałki kurczaka, podsmażyć. Po czym dodać dynię i cukinię, smażyć przez 5 minut. Wlać sok pomarańczowy, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu przez okolo 25 minut. Danie podajemy z np. z ryżem. 

Smacznego :-)

czwartek, 21 marca 2013

Imbirowy napar

 



 

Cudowny zdrowy imbir. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas. Ułatwia trawienie,  przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Leczy przeziębienia, migreny. Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. Niszczy wirusy (jest bardzo korzystny przy przeziębieniach i bólach gardła). Obniża  poziom cholesterolu, zmniejsza ciśnienie i działa przeciwzakrzepowo. Zwiększa koncentrację i dodaje nam energii. I ten niezwykły smak...

Ale  oczywiście ze względu na jego podrażniające działanie należy go jednak używać z umiarem. Dotyczy to zwłaszcza osób z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego i kobiet w ciąży. 

 

  • kawałek korzenia imbiru wielkośći orzecha włoskiego
  • ½ cytryny
  • miód

 

Imbir obrać i bardzo drobno posiekać. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, wycisnąć sok, a skórkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Imbir, sok i skórkę z cytryny zalać 1 litrem wrzątku i przykryć i odstawić na 5 min. Do przecedzonego płynu dodać miodu. Na zdrowie!

 

 

 



środa, 06 marca 2013

Krewetki z łososiem w sosie kokosowym

 


 

3 porcje:

  • 300 g łososia
  • około 15 krewetek
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sok z połowy limonki
  • sól morska
  • 1 łyżka sklarowanego masła (Ghee)
  • 150 g dowolnego ryżu

Krewetki rozmrozić jeśli były mrożone, opłukać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym (oczyścić jeśli były w pancerzach). Łososia umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obraną cebulę, czosnek, imbir, chili (bez pestek), bardzo drobno posiekać. W garnku rozgrzać klarowane masło, włożyć posiekaną cebulę, czosnek, imbir, chili, zeszklić. Posypać kurkumą, krótko podsmażyć, następnie wlać mleko kokosowe i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie włożyć krewetki, kawałki łososia, wlać sok z limonki, przyprawić do smaku solą. Całość podgrzewać przez 5- 7 minut. Podajemy z ryżem. Dodam tylko, że danie jest przepyszyne, polecam gorąco.

Smacznego !!!

wtorek, 12 lutego 2013

Krewetki z papryką w sosie curry z mleka kokosowego i pomidorów

 


 

 

 

 

  •  300 ml sosu pomidorowego (passaty z butelki lub  kartonu lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
  •  400 ml mleka kokosowego
  •  300 g mrożonych krewetek tygrysich
  •  1 papryka
  •  1 łyżka drobno startego imbiru
  •  2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  •  2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  •  1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego lub oleju roślinnego
  •  2 łyżeczki kurkumy w proszku
  •  1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  •  1/2 - 1 łyżeczka  czerwonej pasty curry
  • 200 g ryżu basmati

 

Sos z mleka kokosowego i pomidorów: do średniego garnka wlać sos pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do pomidorów wlać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą.
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć. Paprykę pokroić w kostkę. Obrany czosnek,cebulę bardzo drobno posiekać. Obrany imbir zetrzeć drobno na tarce.
Na patelni rozgrzać masło lub olej, włożyć imbir, czosnek i cebulę  i smażyć przez około 3 minuty, włożyć paprykę, doprawić solą i smażyć przez około 1 minutę, zamieszać i smażyć przez kolejną minutę.
Dodać krewetki, kurkumę i ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty często mieszając. Na patelnię wlać sos kokosowo-pomidorowy, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia. Podawać z ryżem i posypać szczypiorkiem.

Danie jest przepyszne, a pochodzi z Kwestii Smaku. com

Smacznego!







 

niedziela, 30 grudnia 2012

Śledzie marynowane w przyprawach korzennych z whisky

Doskonała przekąska na sylwestrową noc

 


 





 

  • 400 g  filetów śledziowych w oleju  (matjasy)
  • 2 łyżki whisky
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 180 ml oleju lnianego (lub innego roślinnego np. dobrego rzepakowego)
  • 1 mała cebula

 

Przyprawy:

  • 1 listek laurowy
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry (ja dodałam 1 łyżeczkę kolendry w ziarenkach)
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

 

Śledzie wyjąć z opakowania, pokroić na kawałki.

Wymieszać whisky z musztardą, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, pieprzem i 180 ml oleju lnianego. Odstawić.

Na suchą patelnię włożyć przyprawy: listek, anyż, goździki i całe nasiona kolendry i podgrzewać przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodać mielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, kardamon i kmin rzymski. Mieszając podsmażać wszystko przez kilkanaście sekund na małym ogniu, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty. Przełożyć do zalewy i wymieszać. Śledzie układać  w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulą i polewając resztą oleju. Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 1 - 2 dni. Przed podaniem ułożyć na  półmisku.

Smacznego ;-)



Źródło: Kwestia smaku



piątek, 26 października 2012

Kokosowe curry z tofu, brokułem

z pieczarkami i  marchewką

 



  • 300-400 g tofu
  • ok. 300 g marchewki
  • ok. 300 g brokuła
  • ok. 250 g małych pieczarek
  • 3 cebulki dymki
  • 30 g imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 oleju sezamowego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 200 g ryżu basmati

 Tofu pokroić w kostkę. Marchew obrać pokroić w krążki, pieczarki oczyścić, brokuł rozdzielić na mniejsze różyczki, cebulkę dymkę umyć i pokroić w talarki. Obrany czosnek i imbir i trawę cytrynową (suche listki usunąć) drobno posiekać, papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona i drobno posiekać. Rozgrzać mocno dużą patelnię, dodać olej  sazamowy, podsmażyć tufu i pieczarki. Następnie dodać warzywa: marchew, brokuł, marchew, dymkę, smażyć przez ok, 4 minuty na wysokim ogniu. Po czym wlać bulion, mleko kokosowe, sos sojowy, sok z cytryny. Dodać imbir, czosnek, chilli, pastę curry, trawę cytrynową i gotować przez około 5 minut. Gotową pyszną potrawę serwujemy z ryżem.

Smacznego...

 

środa, 17 października 2012

Kurczak z bakłażanem w sosie kokosowym

 


 

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka  curry w proszku
  •  połowa papryczki chilli
  • 2 + 2  łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g ryżu basmati

Pierś z kurczaka pokroić wmałą  kostkę, przełożyć do miseczki, dodać pastę curry, imbir, kardamon, curry, 1 łyżkę oliwy, wymieszać i odstawić. Bakłażan   pokroić w cienkie półksiężyce i  podsmażać na rozgrzanej patelni na delikatnym ogniu przez 5-8 minut. Zdjąć z patelni, przełożyć na talerz. Wlać pozostałą oliwę i zeszklić pokrojoną cebulę i chilli, włożyć kurczaka w marynacie i obsmażyć na dóżym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie wlać mleko kokosowe, sok z cytryny, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu przez ok 5 min. Podawa z ryżem, gotowe.

Będę jak zawsze subiektywna i powiem, danie jest przepeszneeeee. Polecam gorąco!

Smacznego:-)








wtorek, 16 października 2012

  Egzotyczna zupa z dyni 

 




  • 600- 800 g dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • kawałek  świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki curry
  • kilkanaście krewetek
  • 200 ml bulionu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 1 papryczka chili
  • 3-4 gałązki świeżej kolendry
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła,  natka pietruszki, ząbek czosnku
  • 4 szpadki

 Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki,  pokroić na większe kawałki wraz z skórką. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać  oliwę, cebulę i dynię podsmażyć 4 minuty, po 3 minutach oprószyć curry. Wlać bulion, sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Gotować 15 minut. Imbir obrać i drobno posiekć, chili pokroić w cienkie krążki, dodać do zupy imbir, chili i listki kolendry. Gotować przez 5-8 minut, po czym zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Krewetki ( jeśli były mrożone rozmrozić ) nadziać po kilka na szpadki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony ząbek czosnku, krewetki, natkę pietruszki, smażyć przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do miseczek, podawać z krewetkami.

Smacznego~!

poniedziałek, 15 października 2012

  Muffinki czekoladow0 - imbirowe

 


 

 

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1  łyżeczka tartego imbiru lub w proszku
  • szczypta soli
  • 50 g czekolady
  • 50 g dowolnych orzechów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 12 papilotek

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 210ºC. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Czekoladę, orzechy i żurawinę posiekać.W jednej misce połączyć suche składniki, (mąkę, proszek do pieczenia, sodę,cukier, imbir,  sól, posiekane orzechy, czekoladę, żurawinę). W drugiej misce roztrzepać jajka z przestudzonym masłem, dodać jogurt i połączyć z suchymi składnikami. Wypełnić papilotki ciastem.  Piec 2o minut.

Smacznego :-)



wtorek, 09 października 2012

Kurczak z szpinakiem w sosie kokosowym

 


 

 

 

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 g mrożonego liściastego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 szklanka ryżu basmati

Szpinak rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę, dodać 1 łyżkę oliwy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na 30 minut. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W międzyczasie ugotować ryż w proporcji 2: 1, czyli 2 szklanki wody wlać do garnka, wsypać ryż i zagotować (ja ryżu nie płuczę). Gdy ryż się zagotuje, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 5-6 minut, po czym wyłączyć płytę i trzymać pod przykryciem przez kolejne 5-6 minut. 

Na większej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć kawałki kurczaka przez 3-4 minuty, po czym zdjąć z patelni. Następnie na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać cebulę, czosnek, curry, kurkume, krótko podsmażyć i włożyć rozmrożony szpinak, ponownie chwilę podsmażyć. Do szpinaku wlać bulion, mleko kokosowe i sok z cytryny. Dusić około 10 minut, dodać podsmażone mięso, podgrzać. Podajemy z ryżem basmati. Pychotka!

Smacznego...

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 05 października 2012

  Zupa dyniowo- pomarańczowa

 


 

2 porcje:

  • 500-600 g dyni Hokkaido
  • 150 g mięsa wołowego mielonego
  • 2 cebulki dymki
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • połowa małej papryczki chilli
  • kawałek imbiru (0k. 20 g)
  • 2 łyżeczki curry
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Dynie pokroić na większe kawałki wraz z skórką. Ziemniaki obrać, również pokroić na kawałki, cebulę, chilli, imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. W  większym garnku roztopić masło z oliwą, zeszklić cebulę i chilli, dodać pokrjoną dynię i ziemniaki, podsmażyć 5 minut, po czym dodac imbir i curry, delikatnie podsmażyć. Wlać sok pomarańczowy i bulion, dusić pod przykryciem przez 15-20 minu.

Cebulke dymke umyć, pokroić w krążki i podsmażyć z mięsem mielonym, przyprawić solą i pieprzem. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na krem, doprawi sol i piepryem, wyłożyć na talarze, posypać  mięsem mielonym. Gotowe.

Smacznego!

 
1 , 2