Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: białe wino

piątek, 24 listopada 2017

Francuska zupa cebulowa


 

  • 500 g cebuli
  • 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki mąki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • bagietka, tarty żółty ser np.Gruyère
  • odrobina gałki muszkatałowej
  • natka pietruszki

Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła  i wrzucić cebulę. Podsmażyć cebulę na złoty kolor, oprószyć mąką, wymieszać, chwilę podrumienić, po czym wlać  bulion, wino, sól i pieprz. Gotować na umiarkowanym ogniu około 20 minut. Zupę zmiksować ale niecałkowicie na krem  i rozlać na porcje. Na wierzchu położyć po dwa plastry bagietki podsmażone na patelni z żółtym serem. Posypać natką pietruszki.

Smacznego :)

środa, 22 października 2014

Krewetki w pancerzach  z czosnkiem


 

Ten wykwintny przysmak,  można podać jako przystawkę  jak również jako danie główne. Polecam, palce lizać ;))

 

  • 1 kg  krewetek szarych w pancerzach (różowe są parzone, przez to mniej smaczne)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżka soku z cytryny do smaku

 

Krewetki rozmrozić jesli były mrożone. Nastepnie odkręcić głowy i wyciągnąć czarny przewód pokarmowy (pancerzyków nie obieramy) i dokładnie umyć w zimnej wodzie. Na rozgrzaną dużą patelnię z oliwą i masłem,  dodć pokrojony w plasterki czosnek, krótko szeszklić. Po czym dodać osuszone ręcznikiem papierowym krewetki, mieszając podsmażyć krótko na dużym ogniu. Nastepnie wlać wino, sok z cytryny, wsypać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez około 4-5 minut. Gotowe danie podajemy z ciabattą lub bagietką (maczając nią w wytworzonym sosie).

Smażenie powinno trwać jak najkrócej, aby krewetki nie zrobiły się suche i twarde. Podane w ten sposób, smażę zawsze w pancerzykach, ponieważ tak przyrządzone smakują nam najlepiej. A po za tym, jest to sama przyjemność obieranie i jedzenie krewetek paluszkami. Smacznego! 


niedziela, 24 marca 2013

Babka marmurkowa

 


 

 

 

 

100 g  ciemnej czekolady
2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml mleka
250 g miękkiego masła
2 łyżeczki cynamonu
300 g cukru
4  jajka
200 ml śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
360 g mąki pszennej do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli

Foremkę do babki o średnicy 21-25 cm, z szerokim kominem, wysmarować masłem.

Czekoladę łamię na kostki, rozpuszczam w miseczce zawieszonej nad rondelkiem z gotującą się wodą, jednocześnie dodając po łyżce mleko. Wsypuję kawę i jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawiam.

Ucieram masło z cynamonem, przez około 1 minutę. Potem dodaję stopniowo cukier i ubijam do białości, przez około 10 minut. Podczas ubijania dodaję po jednym całym jajku. Dodaję śmietanę i ekstrakt wanilinowy oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Całą masę dzielę na dwie części. Jedną z nich łączę z rozpuszczoną płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej. Ciasto wykładam do foremki, na przemian ciemne z jasnym. Nożem robię 2 lub 3 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru.

Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Babkę posypać cukrem pudrem.

 

 

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com.

 



czwartek, 07 marca 2013

Kurczak w sosie pieczarkowo- śmietanowym

 


 

4 porcje:

  • 500 g pieczarek
  • 400 g piersi  kurczaka
  • 1 cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina (lub bulion drobiowy)
  • 250 ml śmietanki kremówki  30% tł.
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku
  • 2 łyżki sklarowanego masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 250 g makaronu wstążki (fetuccine)

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Pieczarki oczyścić, pokroić w ćwiardki. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzać sklarowane masło, podsmażyć mięso na wysokim ogniu, przyprawić solą i pieprzem i zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię (w razie potrzeby dołożyć masła), włożyć cebulą i pieczarki, podsmażyć przez 2-3 minuty. Następnie posypać mąką, krótko podsmażyć, po czym wlać wino, śmietanę i bulion w proszku. Gotować na małym ogniu bez przykrycia około 10 minut. Na koniec dodać kawałki podsmażonego kurczaka i posiekaną natkę pietruszki, podgrzać 2-3 minuty. Podajemy z makaronem. Gotowe. Pycha!!!

Smacznego :-)

 


wtorek, 14 lutego 2012

  Makaron serduszka z krewetkami


Wspaniałe,  smaczne, lekkie danie.  Idealne  na Walentykową romantyczną kolację. Delikatnie  rozgrzewające dzięki papryczce chili. Polecam gorąco :-)

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 250-300 g krewetek tygrysich
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garście rucoli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 30 ml białego wytrawnego wina
  • pół papryczki chili drobno pokrojonej
  • tarty parmezan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Pokrojony w plasterki czosnek,suszone pomidory, chili, włożyć na rozgrzaną oliwę. Krótko podsmażyć.

Dodać umyte i osuszone krewetki. Podsmażyć delikatnie, wlać białe wino i sok z cytryny.

Poddusić, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z makaronem i rucolą.

Posypać wiórkami tartego parmezanu i danie gotowe.

 Życzę smacznego!