Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: pasta ajvar

wtorek, 04 grudnia 2012

Pieczona soczysta pierś z kurczaka w ziołach

 


  • 4 małe piersi z kurczaka
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 100 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 2 cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżki dowolnych posiekanych świeżych  ziół np, tymianek, bazylia, natka pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 ml bulionu

Mięso umyć i osuszyć. Posypać solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Cebulę obrać, drobno posiekać, połączyć z musztardą, serkiem śmietankowym, bułką tartą, ziołami. Masę ziołową rozmarować na piersi z kurczaka, wlać bulion i  wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC. Piec przez około 20-25 minut w zalażności od wielkości piersi.  Mięso podajemy pokrojone w plastry  np, z  pysznym dipem z ajvar, z pieczonymi ziemniaczkami i z świeżą sałatą.

 

Dip z pasty ajvar :

  • 2- 3 łyżki gotowej pasty ajvar ( do kupienia w supermarkecie )
  • 100 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 250 g jogurtu naturalnego lub twarożku lub kwaśnej gęstej śmiatany (to co kto lubi :-)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Wszystkie składniki dokładnie połączyć, dodając przecićnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.

 

Ćwiarteczki ziemniaczane :

  • 800 g małych ziemniaków
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • morska sól gruboziarnista
  • ew. dowolne zioła: rozmaryn, koperek, tymianek, papryka w proszku

Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić wraz z skórka na  drobne ćwiardki- ósemki i układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i posypujemy przyprawami, solą gruboziarnistaą . Pieczemy w 180 ºC, 30-40 minut na złoty kolor i do miękkości. Od czasu do czasu mieszając.

Smacznego :-)