Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: grzybki suszone

niedziela, 09 lutego 2014

Polędwiczka w czarnym pieprzu z pysznym sosem pieczarkowym i

z chrzanowym purée ziemniaczanym


 

 

 

4 porcje:


• 1 polędwica wieprzowa o wadze 500 g

• sól morska i 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
• 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

Sos z pieczarkami:
• 350 g pieczarek

• 1/2 szklanki gorącego bulionu
• kilka suszonych grzybów
• 1 łyżka sosu worcester
• 1 mała cebula szalotka
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka masła

• 1 kieliszek brandy
• 1 łyżka musztardy dijon
• 60 ml śmietany 30%


Purée ziemniaczane z chrzanem:

• 800 g ziemniaków
• 2 łyżki chrzanu
• 1 łyżka masła

Polędwicę ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować składniki sosu pieczarkowego, większe pieczarki pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Bulion zagotować razem z suszonymi grzybami a następnie wymieszać z sosem worcester. Posiekać natkę pietruszki i cebulę.

Piekarnik nagrzać do 180° C. Polędwicę doprawić solą, posmarować 1 łyżką oliwy i dokładnie obłożyć pieprzem. Rozgrzać patelnię ( nagrzewamy w piekarniku niedużą blaszkę do pieczenia). Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażyć polędwicę na złoty kolor. Włożyć do piekarnika na blaszkę, i piec przez 20 minut.

Na tej samej patelni przygotować sos z pieczarkami: postawić patelnię na ogniu, roztopić masło. Włożyć pieczarki razem z cebulą i smażyć na większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę gotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami i sosem worcester oraz śmietankę. Zagotować, gotować sos na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Na minutę przed końcem dodać natkę pietruszki.

Wyjąć upieczoną polędwicę i odłożyć na talerz, nie kroić przed upływem 8 minut.

Purée ziemniaczane z chrzanem: obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską z dodatkiem masła oraz chrzanu. Ziemniaki wyłożyć na talerz, ułożyć pokrojoną na plastry polędwicę i polać sosem z pieczarkami. Udekorować natką pietruszki. Jako dodatek może to być dowolna surówka, u mnie był gotowany brokuł. Danie jest wyśmienite, a sos przepyszny. Moi mężczyźni się zajadali, ja oczywiście również ;-))  Polecam gorąco!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. com.


 


środa, 12 grudnia 2012

 Kurczak  w  sosie  grzybowym  z kaszą

 



  • 4 udka kurczaka
  • 1 garść suszonych grzybków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3- 4  łyżki wina marsala (półwytrawne) lub sherry
  • 1 - 2 łyżeczki sosu worcester-opcjonalnie
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka gorzkiej czekolady
  • 2 - 3 łyżki śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka
  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej

Mięso umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem, papryką, skropić oliwą i odstawić na minimum godzinę. Suszone grzyby dokładnie wymyć, zalać 0,5  litra ciepłej i odstawić na co najmniej na pół godziny. Cebulę i czosnek obrać  i drobno pokroić.

Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso z kazdej strony, następnie dodać cebulę i czosnek krótko podsmażając. Po czym wlać grzybki z wodą w której się moczyły, sherry, sos worcester. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez około 1 godz. W międzyczasie przewracając mięso. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.

Gdy mięso jest miękkie, zagęścić sos- 1 łyżkę mąki połączyć z kilkoma łyżkami wody, wlać do sosu- zagotować. Na koniec dodać czekoladę, śmietanę. Podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą.

Smacznego :-))