Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: marscapone

wtorek, 17 października 2017

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym





  • 2 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 200 g drobno startej marchewki
  • 1/2 startego jabłka
  • 50 g posiekanych orzechów pekan lub włoskich
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
Krem orzechowy
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki drobnego cukru
Jajka ubić, następnie dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijając aż masa będzie gładka i puszysta. Nie przerywając ubijania, dolewać cieniutkim strumieniem masło.
Dodać marchewkę, jabłko, orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150°C.
Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć do  tortownicy o średnicy 24 cm i piec przez 1 godzinę,  do suchego patyczka.
Krem orzechowy
Ubić mascarpone z  masłem orzechowym, cukrem, przez około 1 - 2 minuty, do podwojenia objętości.
Ciasto całkowicie ostudzić i przekroić  na 2 blaty.
Na dolną część ciasta wyłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć górną częścią ciasta i posmarować resztą kremu.
Udekorować orzechami. Wstawić do lodówki na około godzinę aby krem lekko stężał.

 

Źródło> Kwestia smaku



 

czwartek, 25 maja 2017

Tort komunijny

 



Biszkopt: (można upiec dzień wcześniej)

  • 15 jajek (ocieplone w tem. pokojowej)
  • 450 g cukru
  • 100 g mąki ziemniacznej
  • 300 g mąki tortowej

Masa z marscapone:

  • 1 kg serka marcapone
  • 1,2 l śmietanki kremówki dobrze schłodzonej
  • 1 szklanka cukru pudru

Owoce:

  • 500 g truskawek
  • 500 g malin
  • 300 g borówki amerykańskiej

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki przegotowanej wody z 1 łyżką soku z cytryny

Dekoracja:

  • gotowy opłatek personalizowany
  • gotowe figurki z masy cukrowej

Forma o wymiarach: 42 x 29 x 7 cm. Spód wyłożony papierem do pieczenia

 

Odzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez następne 5-8 minut aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie tym lepiej. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub trzepaczki, tak aby składniki się połączyły. Delikatnie przełożyć ciasto do formy, wyrównać. Piec w temperaturze  170ºC przez około 35 - 40 minut,  do tzw. suchego patyczka.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty. Każdy blat nasączamy wodą z sokiem z cytryny.

Śmietanę ubić na szytywno (uważając, by jej nie przebić), z cukrem pudrem. Mascrpone przełożyć do większej miski i krótko zmiksować, połączyć delikatnie z ubitą śmietaną.

Pierwszy blat umieścić na sztywnej podkładce lub tacy, skropić nasączeniem, posmarować jedną cześcią masy z marscapone (pamietając o zostawieniu na posmarowanie boków). Ułożyć owoce wedle własnego uznaia: mogą być wymieszene lub ułożyć odzielnie partiami. Całą czynność powtarzamy, do skończenia się składników. Cały tort posmarować ostatnią cześcią masy z marscapone. Udekorować. Schłodzić przez minimum 3-4 godziny, najlepiej przez cała noc. 


 

 

wtorek, 04 kwietnia 2017

Tort Raffaello




Biszkopt
  • 7 jajek
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa kokosowa
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 75 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki likieru kokosowego
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 750 g mascarpone (zimnego)
  • 200 g białej czekolady
Warstwa owocowa
  • 500g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka soku z cytryny + szczypta skórki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Nasączenie i dekoracja
  • 4 - 5 łyżek likieru amaretto
  • 75 g wiórków kokosowych, świeża truskawka, pralinki kokosowe



Dno formy o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez około 2 minuty aż białka będą gęste i błyszcząc, ubijając dodawać stopniowo żółtka. W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, za każdym razem krótko zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Masę wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180ºC. Piec przez 30 minut, wyjąć z piekarnika i energicznie upuścić na blat. Ostudzić.

Masa kokosowa: (można przygotować dzień wcześniej), mleko kokosowe zagotować w garnku, dodać wiórki kokosowe, i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez około 30-40 minut. Od czasu do czasu mieszając. Wiórki powinny wchłonąć całe mleko kokosowe, pod koniec dodać likier kokosowy. Odstawić z ognia, dodać połamaną  białą czekoladę, roztopić i dokładnie wystudzić ( najlepiej schłodzić w lodówce). 
Mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dodać ostudzoną masę kokosową i wymieszać, wstawić do lodówki do czasu użycia.
Warstwa owocowa: Truskawki umyć i usunąć szypułki. 2/3 ilości truskawek włożyć do garnka, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier waniliowy, dżem i zmiksować blenderem. Dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżką zimnej wody (dajemy 2 łyżeczki mąki ziemniacznej w przypadku mrożonych), wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać odłożone truskawki pokrojone na kawałeczki. Dokładnie ostudzić.
Przełożenie: biszkopt pokroić na 3 blaty. Masę kokosową podzielić na 3 części, dwie części wykorzystać na przełożenie tortu a trzecią na posmarowanie z wierzchu. Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze skropić likierem,  wyłożyć ostudzone owoce, oraz masę kokosową. Czynność powtórzyć z drugim blatem. Na koniec ukłożyć 3 blat, następnie cały tort posmarować pozostalą masą kokosową i obłożyć go wiórkami kokosowymi, wstawić na  1-3 godziny do lodówki, udekorować.

Tort można też zrobić w wersji bez owoców lub użyć jagód (świeżych lub mrożonych), mango lub ananasa z puszki. Tort można obłożyć białą masą cukrową i udekorować ozdobami wykonanymi z masy cukrowej.



Żródło: Kwestia smaku.com

środa, 28 grudnia 2016

Tort z kremem chałwowym i bezą kawową

 



 

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3 żółtka (białka zachować do bezy)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
Beza:
  • 3 białka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka wody
Krem chałwowy:
  • 500 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 chałwy waniliowej
Oraz
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 słoiczek wiśni w syropie lub spirytusie
  • 200 ml herbaty korzennej+ 4 łyżki rumu (opcjonalnie)

 Biszkopt:

Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170°C.Oddzielić białka od żółtek. Białka (4 sztuki) ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier, po 1 łyżce, cały czas ubijając. Na koniec piana ma być sztywna i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku (7 sztuk) cały czas ubijając. Po dodaniu żółtek ubijać masę jeszcze przez około 3 minuty. Do oddzielnej miski przesiać mąkę z kakao, dodać w trzech partiach do ubitych jajek, za każdym razem delikatnie mieszając szpatułką lub bardzo wolno miksować mikserem. Wyłożyć do formyi piec przez 25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu całkowicie ostudzić. Następnie przekroić na 2 blaty. Okruszki zachować do dekoracji boków.
Beza:
Piekarnik nagrzać do 140°C. Białka wlać do miski, dodać małą szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać cukier po łyżce cały czas ubijając. Na koniec zmiksować z mąką ziemniaczaną, octem i kawą rozpuszczoną w łyżce wody.Wyłożyć na spód formy 24 cm wyłożonej papierem. Piec przez 1 i 1/2 godziny.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Zdjąć z papieru podcinając bezę nożem. Zachować okruszki.
Krem chałwowy:
Ubić mascarpone z cukrem waniliowym (ok. 2 minuty). Dodać rozkruszoną chałwę i zmiksować. Wstawić do lodówki.
Przełożenie:
Herbatę korzenną ostudzić i wymieszać z rumem.
Pierwszy dolny blat położyć na paterze, posypać przez sitko łyżeczką kawy, skropić połową nasączenia, wyłożyć wiśnie oraz połowę kremu chałwowego.
Położyć drugi krążek, znów posypać kawą, nasączyć, rozsmarować resztę kremu chałwowego (2 łyżki zostawić na boki). Na wierzch położyć bezę, boki posmarować resztą kremu, obłożyć okruszkami biszkoptu i bezy. Wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
Źródło> Kwestia smaku



 



niedziela, 31 lipca 2016

Pavlova 2

 


 

 

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 250 g śmietany kremówki (dobrze schłodzona)
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce: np, maliny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki, jeżyny



Piekarnik nagrzać do 130°C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru (około 7 minut, masa powinna być gęsta, sztywna i lśniąca). Na koniec dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, ponownie zmiksować.

Na blaszce rozłozyć papier do pieczenia, narysować dwa kręgi o średnicy 20 cm. Pianę wyłożyć szpatułką na narysowane kręgi, formując lekko do góry brzegi. Wstawić do piekarnika, piec bezę 30 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 100°C, i suszyć jeszcze przez 2 godziny. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub na ca noc. Bęzę można upiec dzień wcześniej.

Owoce umyć, osuszyć. Śmietanę przelać do miski, dodać mascarpone, cukier puder i ubić na sztywno, doadać połowę owoców, delikatnie wymieszać. Jeden krążek bezy ułożyć na paterze, wyłożyć 2/3 kremu. Przykryć  ostrożnie drugim krążkiem i wyłożyć na wierzch pozostały krem. Udekorować resztą owoców. Całość można delikatnie posypać cukrem pudrem.