Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: hokkaido

poniedziałek, 03 grudnia 2018

Dynia z brokułem w sosie kokosowo-pomidorowym

 


  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 ząbek drobno pokrojonego czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • połowa brokuła
  • około 300-400 g dyni hokkaido
  • 1 mała puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka 400 ml mleka kokosowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • ryż basmati do podania

Mięso pokroić w kosteczkę wymieszać z 1 łyżką oliwy, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 minut. Dynię pokroić w kostkę. Brokuł rozdrobnić na różyczki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać kurczka i obsmażyć, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać 1 łyżkę oliwy, czosnek, imbir oraz dynię i smażyć przez kilka minut. Wlać mleko kosowe oraz dodać pomidory wraz z sokiem. Gotować bez przykrycia na delikatnym ogniu przez około 15 minut.

Na 5 minut przed końcem gotowania dodać brokuł i podsmażone mięso. Podawać z ryżem. Smacznego.

 

czwartek, 15 listopada 2018

Kurczak z dynią i pieczarkami


 

 

  • 400 g polędwiczek  z kurczaka
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 450 g obranej dyni
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 600 ml bulionu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Polędwiczki posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i łyżkę oliwy, dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w 2 łyżkach mąki.
Obraną dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na kawałki, a cebulę w kosteczkę.
Rozgrzać dużą patelnię lub garnek z grubym, dodać łyżkę masła i włożyć kurczaka. Smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Zdjąć na talerz.
Na tą samą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy i dodać pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez kilka minut, zdjąć na talerz.
Na patelnię włożyć dynię, łyżkę masła, posolić i smażyć przez około 3 minuty. Wlać gorący bulion, śmietanę, przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka. Dodać pieczarki, kurczaka, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować bez przykrycia przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Na koniec wsypać natkę pietruszki. Podawać np. z ryżem, ziemniakami.
Źródło. Kwestia smaku




wtorek, 13 listopada 2018

Sernik dyniowy

 


 

Spód:

  • 150 g ciasteczek owsianych czekoladowych
  • 30 g orzechów włoskich
  • 25 g roztopionego masła

Masa serowa:

  • 500 g zmielonego twarogu 
  • 250 g serka mascarpone
  • 4  jajka
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 350 g puree z upieczonej dyni hokkaido
  • 200 g masy kajmakowej (z puszki)
  • 1 budyń śmietankowy (proszek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Ciasteczka, orzechy i roztopione masło umieścić w malakserze i dokładnie zmiksować, wyłożyć na spód tortownicy.

Zmiksować twaróg z mascarpone, ostudzonym puree dyniowym, cukrem, budyniem w proszku, mąką ziemniaczaną, cukrem wanilinowym, skórkę pomarańczową. Dodać jajka i ponownie zmiksować ( krótko, do połączenia się składników). Masę serową wylać na spód z ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C (góra i dół ) i piec przez ok. 65-70 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, wystudzić, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem osuszyć powierzchnię sernika ręcznikiem papierowym i oprószyć cynamonem.

piątek, 09 listopada 2018

Hummus z dynią



 

  • około 500 g ugotowanej ciecierzycy (wczesniej namoczona 12 godzin) lub z puszki
  • 150 ml wody z ugotowanej ciecierzycy lub sok pozostały z puszki
  • 300 g upieczonej dyni w piekarniku (upieczona w kawałkach w 180°C, 30 minut)
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki pasty tahini
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • sok z 2-3 cytryn lub ocet jabłkowy 60 ml (do smaku)
  • 1 łyżeczka soli (do smaku)

W blenderze umieścić wszystkie składniki i dokładnie zmiksować na jednolitą gładką konsystencję. Hummus nie powinien być rzadki lub zbyt gęsty, w razie potrzeby dolać trochę wody. Podajemy z pieczywem.

czwartek, 08 listopada 2018

Carbonara z dynią

 


 

 

 

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 200 g boczku
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 400g dyni hokkaido
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony drobno boczek i czosnek, zeszklić. Następnie dodać dynię drobno pokrojoą w kosteczkę. Wszystko razem smażyć do momentu aż dynia będzie miękka. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odcedzony od razu przełożyć na patelnię z boczkiem. Jajka połączyć z śmietaną, startym parmezanem, roztrzepać widelcem. Wlać do makaronu, dodać natkę pietruszki, doprawić do do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać od razu na talerzach, posypać pozostałym parmezanem. Smacznego.


poniedziałek, 29 października 2018

Zupa kokosowa z dynią, kurczakiem i makaronem ryżowym

 


 

  • 400-500 g dyni hokkaido
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1-1,5 łyżki gotowej pasty curry (lub mniej, zależy od naszego smaku)
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 l bulionu drobiowego
  •  pierś kurczaka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sól do smaku
  • listki kolendry lub natki pietruszki do dekoracji

Do większego garnka włożyć olej kokosowy, pastę curry, kurkumę i pokrojoną w kosteczkę dynię, (jeśli używymy innej dyni należy ją obrać). Podsmażać przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszjąc. Następnie wlać bulion, dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, mleko kokosowe, oraz sok z limonki. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzony dodać do zupy i gotować jeszcze przez minutkę. Smacznego.


poniedziałek, 26 lutego 2018

Pieczone udka curry z dynią i ziemniakami


 

  • 6 udek lub podudzia z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 5 łyżeczek przyprawy curry
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 250 g  dyni hokkaido
  • 500 g ziemniaków
Udka opłukać i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć 3 łyżeczkami przyprawy curry, startym czosnkiem oraz skórką z cytryny. Posmarować łyżką oliwy, dodać listki z jednej gałązki rozmarynu. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin lub całą noc.
Udka ułożyć na blaszce do pieczenia.
Obrać ziemniaki i pokroić na większą kostkę. Dynię również pokroić w kostkę i połączyć z ziemniakami. Doprawić  solą, pieprzem, dodać pozostałe 2 łyżeczki curry oraz łyżkę oliwy i pozostałe listki rozmarynu, wszystko wymieszać, ułożyć obok udek.
Skórkę na udkach posypać dodatkowo solą i pieprzem, na wierzchu położyć po łyżeczce masła.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez około 70-80 minut.



Źródło: Kwestia Smaku



środa, 17 stycznia 2018

Tarta z hokkaido i mięsem

 


 

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 70 g masła
  • 50 g wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • około 350 g dyni hokkaido
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 100 g kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka listków bazylii
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka do dekoracji

Mąkę przenną  przesiać do miski, dodać masło pokrojone na kawałki,  wodę, jajka, wszystkie składniki szybko zagnieść na ciasto. Owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut. Hokkaido pozbawione ziaren pokroić kostkę. 

Formę do tarty o wymiarach 26-28 cm ø, posmarować masłem. Ciastem wyłożyć dno oraz boki formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut. Wyjąć zpiekarnika. 

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać mięso i krótko smażyć, następnie dodać hokkaido, majeranek, koncentrat pomidorowy paprykę w proszku, sól oraz pieprz do smaku, smażyć przez minutę. Zawartość patelni przełożyć na ciasto. Jajka, mleko i pokrojone listki bazylii roztrzepać trzepaczką i wylać na tartę. Na wierzchu zrobić kleksy z śmietany lub jogurtu. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec przez około 30 minut.

poniedziałek, 13 listopada 2017

Dynia z kurczakiem i pieczarkami

 


  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
  • około 500 g dyni hokkaido
  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 600 ml bulionu dowolnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kurczaka pokroi na kawałki, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w mące.

Dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać głęboką dużą patelnię lub garnek z grubym dnem. Dodać 1 łyżkę masła, włożyć kurczaka, smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor, zdjąć z patelni.
Na tą samą patelnię, wlać 1 łyżkę oliwy i dodać cebulę, zeszlić, następnie włożyć pieczarki. Smażyć na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty, wyłożyć na talerz. Ponownie na tą samą patelnię, włożyć dynię, łyżkę masła, posolić, smażać przez około 3 minuty. Następnie dodać kurczaka, wlać gorący bulion, zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty, aż dynia będzie miękka.
Dodać śmietanę, pieczarki i natkę pietruszki, gotować bez przykrycia przez ok 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać np. z ryżem basmati.

 

Źródło: Kwestia smaku.com

piątek, 03 listopada 2017

Pyszna zupa z dyni z kurczakiem

 


 

  • około kg dyni hokaido
  • 2 piersi z kurczka
  • 250g pieczarek np. brazowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 150 ml śmietany
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, dodać pokrojony czosnek, imbir oraz oliwę, wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę. Umytą dynię przekroić na pół, usunąć łyżką ziarna, następnie dynię pokroić w kosteczkę, (hokkaido nie obieramy ze skórki). Pieczarki pokroić na ćwiartki, cebulę pokroić w kosteczkę. Do gotującego bulionu dodać dynię, sól, curry oraz pieprz. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

W międzyczasie na dobrze rozgrzaną patelnię włożyć kawałki kurczaka wraz z marynatą,  obsmażyć na wysokim ogniu. Dodać do zupy. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, posypać mąką, zarumienić, po czym wlać śmietanę cały czas mieszając, dodać do gotującej się zupy. Gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec wsypać natkę pietruszki, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Smacznego...

wtorek, 12 września 2017

Dynia, brokuł w sosie curry z mleczkiem kokosowym

 


  • około 500 g dyni hokkaido pokrojonej w kostkę
  • połowa brokuła
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml)
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka gotowej czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy

 Cebulę i czosnek drobno pokroić. Brokuł rodzielić na mniejsze różyczki. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na głębszej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek, zeszklić. Następnie dodać pastę curry i kurkumę krótko smażyć, po czym dodać pkrojoną dynię, smażyć przez kilka minut cały czs mieszając. Wlać mleko kokosowe, bulion, gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut aż dynia będzie miekka. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone pomidory i brokuł. Doprawić solą do smaku. Podajemy z ryżem.

piątek, 10 października 2014

 

Zupa z hokkaido

 


 

 

 

  • około 500 g dyni hokkaido (jeśli używamy  innej należy obrać ze skórki)
  • około 20 g świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • ½ szklanki soku pomarńczowego
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru, sól morska, świeżo zmielony pieprz

Umytą i dobrze oczyszczoną dynię pokroić na większe kawałki. Cebulę, czosnek, imir, obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, czosnek, imir. Następnie dodać dynie, krótko podsmażyć. Całość zalać bulionem, mlekiem kokosowym, zupę przykryć i gotować 20 minut na średnim ogniu. Gdy dynia jest miękka, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na krem. Zupę wstawić ponownie na ogień, wlać sok pomarańczowy, wino, doprawić cukrem, solą, pieprzem. Zagotować. Gotowe, i smacznego.

środa, 08 października 2014

 

Quiche z dynią i kurczakiem

 




 

 

 

 

 

  • 125 g masła
  • 1+3 jajka
  • 125 g mąki przennej
  • 125 g mąki orkiszowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • około 500 g dyni np. hokkaido
  • 3 średnie piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 75 ml mleka
  • 150 g sera koziego śmietankowego

Mąkę przenną i orkiszową przesiać do miski, dodać masło pokrojone na kawałki, 2 łyżki wody, 1 jajko, wszystkie składniki szybko zagnieść na ciasto. Owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut.

Hokkaido pozbawione ziaren pokroić w cienkie plastry (jeśli jest to inna dynia, należy ją obrać ze skórki). Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy, usmażyć piersi kurczka. Przewracając smażyć przez około 7-8 minut, następnie przełożyć na deskę.

Mleko, 3 jajka, ser kozi, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek- zmiksować blenderem. Dodać płatki chili, doprawić solą, pieprzem. Usmażone mięso z kurczka, pojroić na plastry. Formę do tarty o wymiarach 26 cm ø, posmarować masłem.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na blacie (posypanym mąką) na okrągły placek o wielkości około 28 cm. Następnie rozwałkowany blat przenieść na wałku i rozłożyć na dnie i brzegach formy, dociskając palcami, i obcinając wystające brzegi ciasta. Wstawić do piekarnika i podpiec około 15 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, ułożyć plastry kurczka, następnie plastry dyni. Całość polać zmiksowaną masą serowo-jajeczną. Wstawić ponownie do piekarnika na około 30 minut. Polecam i smacznego.


 

piątek, 01 listopada 2013

Zupa krem z dyni

 


 

 

 

  • około 1,5 kg dyni
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 litr wody+ 200 ml soku pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • do dekoracji crème fraîche

Dynię umyć, przekroić na pół, (jeśli jest to hokaido nie trzeba jej  obierać) wyjąć pestki i włóknisty miąższ. Pokroić na kawałki. W większym garnku rozgrzać masło, dodać pokrojony czosnek i zeszklić. Następnie dodać kawałki dyni, wlać wodę i sok pomarańczowy, posolić. Gotować do miękkości około 20- 30 minut. Po tym czasie zupę zmiksować, doprawić gałką muszkatołową, curry i sokiem z cytryny, cynamonem, pieprzem i solą. Podawać w miseczkach, udekorować kleksem z crème fraîche. Zupa dyniowa jest gęsta, sysąca, zdrowa i oczywiście baaaardzo smaczna! Bardzo polecam i smacznego!
 

 

 

 


sobota, 12 października 2013

Tarta z dynią i mielonym mięsem

 


 

 

 

  • 250 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła 
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki wody

 

  • połowa małej dyni hokaido około 400 g
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera owczego feta
  • 200 g kwaśnej śmietany (crème fraíche)
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Do miski przesiać mąkę, dodać 1 jajko, masło pokrojone w kostkę, ½ łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki soli. Ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Dynię umyć, przepołowić, wyjąć łyżką  pestki, pokroić plasterki (0,5 cm) potrzebną nam ilość. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obrany czosnek drobno posiekać.Papryczkę chili przekroić wzdłuż, wyjąć ziarenka, drobno pokroić.

Do wyższego naczynia wlać mleko, dodać   rozdrobniony ser feta, kwaśną śmietanę, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, zmiksować blenderem na krem.

Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć mięso z czosnkiem, pryprawić solą i pieprzem- zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu podsmażyć dynię z papryczką chili przez 2-3 minuty, na koniec dodać starte jabłko, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Formę do tarty o wymiarach 26 cm ø  smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 200°C.

Schłodzone ciasto rozwałkować w kształcie koła większego niż forma, przenieść wałkiem opruszonym mąką do formy i rozłożyć, ponakłuwać widelcem. Wystające poza formę kawałki przyciąć. Na ciasto rozłożyć połowę farszu dyniowo- mięsnego, wylać połowę masy serowo- jajecznej, czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut. W razie potrzeby przykryć  15 minut przed końcem pieczenia. Smacznego!