Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: hokkaido

wtorek, 12 września 2017

Dynia, brokuł w sosie curry z mleczkiem kokosowym

 


  • około 500 g dyni hokkaido pokrojonej w kostkę
  • połowa brokuła
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml)
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka gotowej czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy

 Cebulę i czosnek drobno pokroić. Brokuł rodzielić na mniejsze różyczki. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Na głębszej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek, zeszklić. Następnie dodać pastę curry i kurkumę krótko smażyć, po czym dodać pkrojoną dynię, smażyć przez kilka minut cały czs mieszając. Wlać mleko kokosowe, bulion, gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut aż dynia będzie miekka. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone pomidory i brokuł. Doprawić solą do smaku. Podajemy z ryżem.

piątek, 10 października 2014

 

Zupa z hokkaido

 


 

 

 

  • około 500 g dyni hokkaido (jeśli używamy  innej należy obrać ze skórki)
  • około 20 g świeżego imbiru
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • ½ szklanki soku pomarńczowego
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru, sól morska, świeżo zmielony pieprz

Umytą i dobrze oczyszczoną dynię pokroić na większe kawałki. Cebulę, czosnek, imir, obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę, czosnek, imir. Następnie dodać dynie, krótko podsmażyć. Całość zalać bulionem, mlekiem kokosowym, zupę przykryć i gotować 20 minut na średnim ogniu. Gdy dynia jest miękka, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na krem. Zupę wstawić ponownie na ogień, wlać sok pomarańczowy, wino, doprawić cukrem, solą, pieprzem. Zagotować. Gotowe, i smacznego.

środa, 08 października 2014

 

Quiche z dynią i kurczakiem

 




 

 

 

 

 

  • 125 g masła
  • 1+3 jajka
  • 125 g mąki przennej
  • 125 g mąki orkiszowej
  • ¼ łyżeczki soli
  • około 500 g dyni np. hokkaido
  • 3 średnie piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 75 ml mleka
  • 150 g sera koziego śmietankowego

Mąkę przenną i orkiszową przesiać do miski, dodać masło pokrojone na kawałki, 2 łyżki wody, 1 jajko, wszystkie składniki szybko zagnieść na ciasto. Owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce min. 30 minut.

Hokkaido pozbawione ziaren pokroić w cienkie plastry (jeśli jest to inna dynia, należy ją obrać ze skórki). Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy, usmażyć piersi kurczka. Przewracając smażyć przez około 7-8 minut, następnie przełożyć na deskę.

Mleko, 3 jajka, ser kozi, czosnek przeciśnięty przez praskę, tymianek- zmiksować blenderem. Dodać płatki chili, doprawić solą, pieprzem. Usmażone mięso z kurczka, pojroić na plastry. Formę do tarty o wymiarach 26 cm ø, posmarować masłem.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na blacie (posypanym mąką) na okrągły placek o wielkości około 28 cm. Następnie rozwałkowany blat przenieść na wałku i rozłożyć na dnie i brzegach formy, dociskając palcami, i obcinając wystające brzegi ciasta. Wstawić do piekarnika i podpiec około 15 minut. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika, ułożyć plastry kurczka, następnie plastry dyni. Całość polać zmiksowaną masą serowo-jajeczną. Wstawić ponownie do piekarnika na około 30 minut. Polecam i smacznego.


 

piątek, 01 listopada 2013

Zupa krem z dyni

 


 

 

 

  • około 1,5 kg dyni
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 litr wody+ 200 ml soku pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • do dekoracji crème fraîche

Dynię umyć, przekroić na pół, (jeśli jest to hokaido nie trzeba jej  obierać) wyjąć pestki i włóknisty miąższ. Pokroić na kawałki. W większym garnku rozgrzać masło, dodać pokrojony czosnek i zeszklić. Następnie dodać kawałki dyni, wlać wodę i sok pomarańczowy, posolić. Gotować do miękkości około 20- 30 minut. Po tym czasie zupę zmiksować, doprawić gałką muszkatołową, curry i sokiem z cytryny, cynamonem, pieprzem i solą. Podawać w miseczkach, udekorować kleksem z crème fraîche. Zupa dyniowa jest gęsta, sysąca, zdrowa i oczywiście baaaardzo smaczna! Bardzo polecam i smacznego!
 

 

 

 


sobota, 12 października 2013

Tarta z dynią i mielonym mięsem

 


 

 

 

  • 250 g mąki
  • 125 g schłodzonego masła 
  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki wody

 

  • połowa małej dyni hokaido około 400 g
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera owczego feta
  • 200 g kwaśnej śmietany (crème fraíche)
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Do miski przesiać mąkę, dodać 1 jajko, masło pokrojone w kostkę, ½ łyżeczki soli, 1-2 łyżeczki soli. Ciasto szybko zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

Dynię umyć, przepołowić, wyjąć łyżką  pestki, pokroić plasterki (0,5 cm) potrzebną nam ilość. Obrane jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obrany czosnek drobno posiekać.Papryczkę chili przekroić wzdłuż, wyjąć ziarenka, drobno pokroić.

Do wyższego naczynia wlać mleko, dodać   rozdrobniony ser feta, kwaśną śmietanę, wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, zmiksować blenderem na krem.

Na głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć mięso z czosnkiem, pryprawić solą i pieprzem- zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu podsmażyć dynię z papryczką chili przez 2-3 minuty, na koniec dodać starte jabłko, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Formę do tarty o wymiarach 26 cm ø  smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 200°C.

Schłodzone ciasto rozwałkować w kształcie koła większego niż forma, przenieść wałkiem opruszonym mąką do formy i rozłożyć, ponakłuwać widelcem. Wystające poza formę kawałki przyciąć. Na ciasto rozłożyć połowę farszu dyniowo- mięsnego, wylać połowę masy serowo- jajecznej, czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45-50 minut. W razie potrzeby przykryć  15 minut przed końcem pieczenia. Smacznego!