Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: wino czerwone

czwartek, 09 lutego 2012

  Cukinia faszerowana sosem bolońskim


 


  • 400 g  mielonego mięsa wołowo-wiepszowego
  • 4 cukinie
  • 2 małe marchewki
  • pół pora
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki przecieru pmidorowego
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 50 g tartego sera Gouda
  • suszona bazylia,tymianek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Umytą marchew obrać, pokroić w drobną kosteczkę. To samo zrobić z porem, cebulą , czosnkiem.

Oliwę rozgrzać na  patelni, podsmażyć mięso mielone. Następnie dodac czosnek,  cebul, por. Podsmażyć. Dodać przecier pomidorowy, krótko podsmażyć i wlać wino. Poddusić około 5 minut, dodać  rozdrobnione pomidory z puszki, doprawić suszoną bazylią i tymiankiem. Dusić przez 5 minut, doprawić do smaku  solą, pieprzem, cukrem.

Cukinię umyć, pokroić w 4-5 cm kawałki. Wydrążyć otwory z jednej strony. Cukinię wypełnić farszem, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego:-)