Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: pstrąg

wtorek, 09 kwietnia 2013

Pstrąg w sosie estragonowym


  • 2 pstrągi (po 350 g)
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki
  • 2 cebulki szalotki lub mała cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 gałązki świeżego estragonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • mąka do oprószenia ryby

Piekarnik nagrzać do 200°C. Pstrągi oczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem. Oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym maśle po 2-3 minuty z każdej strony. Podsmażone pstrągi przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na pozostałym ze smażenia ryb tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulkę, następnie wlać wino i śmietankę. Estragon umyć, osuszyć, oddzielić listeczka, posiekać i włożyć do sosu, przyprawić solą, pieprzem, papryką, sokiem z cytryny. Sos zredukować około 3-5 minut, polać na pstrągi i wstawić do nagrzanego piekarnika 15-20 minut. Gotowe pstrągi podajemy np. z zieloną mieszaną sałatą z dressingiem i ryżem. Ryba w sosie śmietanowo-winno-estragonowym jest rewelacyjna w smaku, a przepis pochodzi z blogu: Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Smacznego!