Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kasza jaglana

środa, 10 sierpnia 2016

Kasza jaglana zapiekana z warzywami





  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia (średnia)
  • 1 papryka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 pomidory
  • 250 ml przecieru pomidorowego (passaty)
  • 250 ml rosołu lub bulionu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ok. 75 g tartego sera (mozzarelli, cheddara, goudy)
  • przyprawy: 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/2 łyżeczki kurkumy, sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 200º C. W żaroodpornym garnku lub na dużej patelni, na oliwie podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojonego w  kostkę bakłażana, wymieszać i podsmażać ok. 2 - 3 minuty. Dodać paprykę i cukinię pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Smażyć przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać surową kaszę jaglaną ( kilkakrotnie wypłukaną w ciepłej wodzie), wlać przecier pomidorowy,  bulion i zagotować. W międzyczasie dodać pomidory (sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) a na koniec posiekaną natkę pietruszki. Piec przez około 30 minut, następnie zdjąć pokrywę, posypać tarty serem i zapiekać jeszcze przez 2 minuty.

Źródło: Kwestia smaku.com

piątek, 07 lutego 2014

Gulsz z warzyw

 


 

  • 1 bakłażan
  • 2 małe cukinie
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 gałązka tymianku
  • 300 ml pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka soku z cytyny
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 2 łyżki śmienaki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Warzywa umyć, (z papryki usunąć gniazdo nasienne), pokroić w wiekszą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, dodać pozostałe warzywa, oraz tymianek i rozmaryn pozbawiony gałązek, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 5 minut. Następnie wlać pasatę pomidorową, przyprawić sokiem z cytryny, sosem worcester, śmietanką, dusić na wolnym ogniu prze kolejne 5 minut. Gotowy gulasz warzywny podajemy np. z kaszą jaglaną, jęczmienną, ziemniakami puree.