Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: matiasy

sobota, 20 grudnia 2014

Śledź po kaszubsku

 


 

  • 300 g matiasów
  • 2 cebule
  • kilka śliwek
  • garść rodzynek (namoczone w wodzie)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony pieprz

Matiasy namoczyć w wodzie, przez około 3 gdziny zmieniając wodę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę pokrojoną w piórka, posypać łyżką cukru i zeszklić. Nastepnie dodać namoczone i odcedzone rodzynki, śliwki pokrojone w paseczki, majeranek, paprykę w proszku, sok z cytryny, cukier, pieprz do smaku. Składniki dokładnie wymieszać i wystudzić.

Namoczone śledzie, pokroić na mniejsze kawałki. Układać w naczyniu warstwami na przemian z sosem pomidorowym. Marynować w lodówce. Najsmaczniejsze są nastepnego dnia. Polecaam serdecznie. Smacznego.

 


poniedziałek, 23 grudnia 2013

Sałatka śledziowa z ziemniakami

 



  • 300 g matiasów w oliwie
  • 5-6 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebula
  • 200 g ogórków kiszonych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • sól morska, biały pieprz, szczypta cukru
  • 1 łyżka natki pietruszki, koperku, szczypiorku

Ugotowane przestudzone  ziemniaki obrać z łupinek i jajka obrane ze skorupek pokroić w grubszą kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać posypać solą i odstawić na 10 minut. Matjasy, obrane jabłko pokroić w kosteczkę. Ogórki jeśli są małe w plasterki lub kosteczkę. Wszystkie przygotowane składniki połączyć i delikatnie wymieszać. Jogurt, majonez, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier do smaku połączyć. Dodać do sałatki, delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Smacznego!

piątek, 20 grudnia 2013

Śledzie cytrynowe

 


 

  • 2 opakawania śledzi matias w oleju (600 g)
  • 2 cytryny
  • mała garść goździków
  • 2-3 łyżki oliwy

Cytryny bardzo dokładnie umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Obrać  je ze skórki jak najcieniej - pozostawiamy tylko żółtą część. Po obraniu cytryn wycisnąć z nich sok. Śledzie opłukać pod  bierzącą  zimną wodą, następnie osuszyć ręcznikiem papierowymi  i pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki.

W słoiku ułożyć warstwę skórek z cytryny, na to kilka goździków i warstwę śledzi. Kontynuować  do zapełnienia słoiczka, na wierzchu układając warstwę skórek. Całość zalać sokiem z cytryny, dbając o to, aby wypełnił on także dół słoiczka. Na górę wlać oliwę, zakręcić słoik, przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują po dwóch dniach leżakowania ;-) Smacznego.

Źródło: Eksplozja smaku