Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: masło

czwartek, 09 maja 2013

Ciasto trociniak

( Sägespänekuchen )

 


 

 

Spód:

  • 75 g mąki
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 125 g masła
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 op. kremu do tortów w proszku (waniliowy Dr. Oetker/Paradiescreme Vanille)
  • 200 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru

 Pokrycie:

  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Tortownicę o wymiarach 21 cm ø wyłożyć papierem do pieczenia.

Spód: miękkie masło utrzeć z cukrem do białości, następnie dodawać  kolejno jajka-utrzeć na puszysty krem. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika na 20 minut. Upieczone ciasto wystudzić.

Krem: do naczynia wlać schłodzoną śmietanę słodką i kwaśną, wsypać cukier, krem waniliowy. Ubić mikserem 3 minuty. Wyłożyć i rozmarować na wystudzony spód.Wstawić do lodówki.

Pokrycie: na patelni rozpuścić masło z cukrem, wsypać wiórki kokosowe. Uprażyć na złoty kolor. Wystudzić.

Kokosowe „trocinki” rozłożyć na ciasto lekko dociskając. Schłodzić. Jeśli chcemy większą ilość ciasta wszystkie składniki należy podwoić. Potrzebujemy wtedy większej formy np.  30x40 cm.

poniedziałek, 03 września 2012

 Kukurydza z masłem czosnkowym

 



  • 2-4 kolby kukurydzy
  • 1 łyżeczka cukru

Masło czosnkowe:

  • 200 g miękkiego masła
  • sól morska
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego  przez praskę
  • sczypiorek, natka pietruszki

Kukurydzę oczyść z liści i włókien, gotować w wodzie z 1  łyżeczką cukru 10-20  minut (w zależności od wielkości), pod przykryciem.

Masło ugnieść widelcem z przeciśniętym czosnkiem, połączyć z natką i szczypiorkiem, doprawić do smaku solą. Ugotowane gorące  kolby kukurydzy posmarować masłem czosnkowym, posypać solą  i spożywać :-)

Nasza ulubionaaaaa pyszna  przekąska, zwłaszcza naszego synka.

Smacznego!


wtorek, 28 lutego 2012

  Filety z indyka w sosie sherry


W tym przepisie do sosu wykorzystałam sherry, jako uzupełniającego składnika pysznego, aromatycznego sosu, raz pyszny, zdrowy niskokaloryczny seler naciowy.

Sherry używam dość często.Wytrawne lub półwytrawne. Mój ulubiony alkohol do wykorzystywania w kuchni :-)


4 porcje

  • 500 g filetu z indyka (podzielony na 4 porcje)
  • 4  łodygi selera naciowego
  • 2 cebulki dymki
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 6 łyżek półwytrawnego sherry
  • 100 ml śmietanki
  • 2 łyżki masła
  •  sól morska, świeżo zmielony pieprz

Filety z indyka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć.  Seler naciowy i cebulkę dymkę umyć. Seler  pokroić w półksiężyce a cebulkę w plaserki na ukos. Masło roztopić na patelni i podsmażyć filety z indyka 4-5 minut na złoty kolor. Zdjąć z patelni. Następnie dodać seler i cebulkę dymkę, podsmażyć 3 minuty-w razie potrzeby dołożyć masło. Wlać bulion i sherry, dodać podsmamżone filety. Dusić na wolnym ogniu przez 20 minut bez przykrycia.  Na koniec wlać śmietankę, podgrzać.Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać np. z sałatą i risotto.

środa, 15 lutego 2012

    Rolada szpinakowa


Ciasto szpinakowe:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

      Farsz :

  • 400 g serka ricotta ( lub inny serek np. philadelphia )
  • 150 g wędzonego łososia
  • sok z połowy cytryny
  • sól, biały pieprz do smaku
  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki

Posiekany czosnek podsmażyc na łyżce masła, dodać rozmrożony szpinak. Dusić aż odparuje nadmiar wody. Przyprawić solą i pieprzem, ostudzić. Połączyć z żółtkami ,mąka, przyprawić. Białka ubić na sztywna pianę dodać do masy szpinakowej, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować na  niej masę szpinakową. Piec 20 minut w 190°C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką, ostudzić.

Ser wymieszać z posiekaną zieleniną. Doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem. Ser wyłożyć na ciasto szpinakowe, rozsmarować.Na brzegu poukładać plastry łososia, zwinąć w  roladę, owinąć folią i schłodzić. Podawać pokrojoną na plastry z pieczywem.

Smacznego :)




piątek, 03 lutego 2012

  Muffiny z malinami

 


Do  babeczek można dodać wszystko. Mogą być jogurtowe, sernikowe, czekoladowe, orzechowe, jagodowe itd. Wszystko zależy od naszej wyobraźni, a bez niej, jak wiemy, nie ma dobrej kuchni. Są bardzo smaczne i szybkie w  wykonaniu. Myffiny te wykonujemy bez użycia miksera.

 

 

  

 

  12 sztuk:

  • 150 g masła
  • 3⁄4 szklanki cukru
  • 3⁄4 szklanki  mąki ziemniaczanej
  • 1 torebeczka  cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 1⁄3 szklanki mąki przennej
  • 1⁄2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 12 papierowych papilotek
  • maliny (mogą być mrożone)

 

Masło  włożyć do rondelka. Roztopić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty aż nabierze lekko złotego koloru. Odstawić z ognia, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy,   1 łyżkę jogurtu. Wymieszać łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę.

Gdy masa lekko  przestygnie dodawać kolejno jajka,  dokładnie i energicznie wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem  do pieczenia, wymieszać. Dodać wiórki kokosowe. Wymieszać.

Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wykładać do papilotek. Do każdej wcisnąć po kilka malin (jeśli były mrożone,wcześniej rozmrozić). Wstawić do nagrzanego piekarnika  i  piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

 

Smacznego :)