Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: serek śmietankowy

środa, 24 kwietnia 2013

Soczyste kieszonki z piersi kurczaka nadziewane

           serkiem z czosnkiem niedźwiedzim

 


 

  • 4 małe piersi  kurczka
  • połowa pęczka czosnku niedźwiedziego ( bärlauch )
  • 5 łyżek serka śmietankiwego np. philadelphia
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku

 Piekarnik nagrzać 175- 180 °C. Mięso umyć, osuszyć. Ponacinać nożem w grubszej części mięsa kieszonki. Opruszyć solą, pieprzem, papryką. Listki czosnku niedźwiedziego opłukać pod bierzącą zimną wodą, oszuszyć. Pokroić, wymieszać z serkiem, przyprawić solą i pieprzem. Farsz nakładać do kieszonek w mięsie, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć piersi kurczaka i podsmażyć z każdej strony po około 4-5 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika na 8-10 minut. Mięso kurczaka podajemy np. z mieszanką dzikiego ugotowanego  ryżu  podsmażonego  z mrożonym zielonym groszkiem i czerwoną cebulą. Danie jest pyszne, polecam gorąco.

SMACZNEGO!

środa, 23 stycznia 2013

Makaron z koprem włoskim, mięsem mielonym 

w sosie śmietanowo- winnym

 


 

 



4 porcje:

  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 400- 500 g kopru włoskiego ( jedna duża bulwa)
  • 1 duża cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 150 g serka śmietankowego np.philadelphia
  • 3 łyżka oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu np. (penne rigate)

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę pokroić w piórka, koper umyć, osuszyć i obrać z zewnętrznej, łykowatej warstwy. Następnie odkroić nać  (odłożyć do dekoracji dania) i  spód  pokroić w talarki. 

W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę wraz z koprem włoskim przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjać z patelni, i włożyć mięso mielone, również podsmażyć, doprawić solą i pieprzem. Po czym ponownie dodać podsmażony koper i cebulę. Wlać wino, bulion warzywny. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać sok z cytryny, serek śmietankowy i podgrzewać do rozpuszczenia.  Na koniec dodać ugotowany makaron, całość wymieszać, podgrzewając chwilę. Serwujemy na głębokich talerzach, dekorując odłożoną zieloną nacią.

Smacznego!

niedziela, 15 lipca 2012

Kremowy sernik jagodowy na zimno z chrupiącym spodem

 


 

 

 

 

  • 300 g jagód
  • 400 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 150 g jogurtu naturalnego 3,5%
  • 150 g cukru (ja dodałam 100 g) + 2 łyżki
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g herbatników
  • 75 g migdałów (z skórką)
  • 100 masła
  • 6 listków żelatyny*
  • 1 cytryna

* 1 listek żatyny to 2 łyżeczki żelatyny w proszku. Żelatynę w pruszku należy również namoczyć w wodzie ( 5 minut ). Na 1 łyżeczkę dodajemy  2 łyżeczki wody. Rozpuszczamy w garnuszku na ciepłej płycie.

 

Tortownicę o wymiarach 20-22 cm ø,  natłuścić. Masło  rozpuścić w rondelku. Migdały grubo posiekać, uprażyć na suchej patelni, na złoty kolor. Herbatniki pokruszyć, połączyć z roztopionym masłem i migdałami. Dokładnie wymieszać, wyłożyć dno tortownicy dobrze ugniatając. Włożyć na około 30 minut do lodówki.

5 listków + 1 listek żelatyny namoczyć oddzielnie w zimnej wodzie (około 5 minut). Cytrynę umyć w gorącej wodzie, osuszyć. Zetrzeć skórke. Przepołowić na pół, wycisnąć sok z jednej połówki. Śmietanę ubić na sztywno, wstawić do lodówki.

Serek śmietankowy, jogurt, 150 g cukru, cukier waniliowy, skórkę i 3 łyżki soku z cytryny dokładnie wymieszać lub utrzeć krótko mikserem. Namoczone  5 listków żelatyny wycisnąć, rozpuścić w garnuszku na ciepłej (nie gorącej !) płycie, wmieszać 2 łyżki masy serowej. Po czym wymieszać z pozostałą masą serową, następnie szybko połączyć z ubitą śmienatną. Krem  wyłożyć na spód herbatnikowy-migdałowy i wyrównać. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

Jagody zmiksować z 2 łyżkami cukru. Pozostały 1 listek żelatyny wycisnąć i rozpuścić w garnuszku na ciepłej płycie, dodać 1 łyżkę zmiksowanych jagód, wymieszać i połączyć z pozostałymi jagodami. Jagody wylać na tęrzejącą masę serową. Tort przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.

Smacznego!

 


poniedziałek, 19 marca 2012

   Terrina   z  łososia

 


Wykwintna, smaczna,  przystawka z wędzonego łososia. Danie idealne na zbliżające się Świeta Wielkanocne na  przyjście gości. To również super pomysł na smaczną przekąskę na imprezę.


 

 


  • 200g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 5 płatków żelatyny (około 2 łyżeczki)
  • 5 łyżek śmietany + 100 ml śmietany  30%
  • 4 łyżki posiekanej  natki pietruszki
  • 300 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 5 łyżek kremu chrzanowego ( gotowy w słoiczku )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, biały pieprz
  • 6 filiżanek o pojemności  około 150 ml
  • folia spożywcza

Filiżanki opłukać zimną wodą, wyłożyć folią spożywczą, następnie plastrami łososia. Wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Posiekaną natkę zmiksować z 4 łyżkami śmietany.

Serek śmietankowy wymieszać z kremem chrzanowym, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Żelatynę wycisnąć i rozpuścić w rondelku na delikatnym ogniu, dodać 3 łyżki serka, wymieszać i połączyć z pozostałym serkiem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej dokładnie mieszając. Około ¼ masy połączyć z zmiksowaną pietruszką.

Połowę masy serowo0-chrzanowej wyłożyć do 6  filiżanek. Następnie wyłożyć masę pietruszkową. Wstawić do lodówki.

Wyłożyć pozosałą masę serowo-chrzanową. Wystającą folię przykryć filiżanki. Schładzać minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.



niedziela, 11 marca 2012

  Wyśmienita  sałatka  meksykańska

 


Bardzo smaczna warstwowa sałatka mekykańska, idealna na kolację. To również  doskonały dodatek do codziennych obiadów, grilla -  można wtedy nie dodawać mięsa.

Wyjątkowgo smaku i aromatu  nadaje sałatce kumin, salsa i pasujące doskonale chrupiące chipsy tortilla. Namawawiam serdecznie  do zrobienia tej sałatki,  jest wyśmienita.

 

 

  • mała sałata lodowa
  • 3 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limetki
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 100 g sera cheddar lub gouda
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 4-6  łyżek meksykańskiego sosu salsa ( gotowy sos w butelce )
  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 cebulki dymki
  • 300 g kwaśnej śmietany 10%
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • kukurydziane chipsy tortilla
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso mielone podsmarzyć bez dodatku tłuszczu, doprawić do smaku salą i pieprzem, wystudzić. Sałatę umyć, pokroić w paski. Pomidory umyte pokroić w kostkę. Awokado przepołowić wzdłuż, usunąć pestkę, obrać ze skórki,  pokroić w kosteczkę i wymieszać z sokiem z limetki. Fasolkę odcedzić przez sitko i opłukać wodą. Ser potrzeć na tartce jarzynowej. Cebulke dymkę umyć, pokrioć w krążki, połączyć z kwaśną śmietaną i kuminem, doprawić solą i pieprzem. Umytą i osuszoną  kolendre posiekać.

Sałatkę układać według kolejności jak powyżej w składnikach, kąńcząc polewając sosem śmietanowym. Poukładać chipsy. Schłodzić, przed podaniem wymieszać.

 Smacznego :-)