Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: przystawka

wtorek, 28 lutego 2017

Sałatka z awokado, tuńczykiem i jajkiem

 


 

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki

Sos Vinegret:

  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 -3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Jajka ugotować. Składniki na vinegret połączyć i wymieszać. Odlać zalewę z tuńczyka, cebulę drobno pokroić, umyte pomidory przepołowić i pokroić w plasterki. Awokado przepołowić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę, miąższ wydrążyć za pomocą łyżki, skórki-miseczki ułożyć na talerzu. Następnie awokado pokroić w kostkę, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny.

Tuńczyk, cebulę, pomidory, awokado, vinegret- delikatnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do skórek z awokado, ułożyć cząstki jajek, udekorować natką pietruszki. 

sobota, 24 stycznia 2015

Torcik sałatkowy

 


 

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych

  • 3-4 średnie marchewki

  • 3-4 ziemniaki

  • podwójny filet z kurczaka

  • 3-4 jajka

  • 4 ogórki konserwowe

  • 100g sera żółtego

  • 3-4 łyżki majonezu

  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypiorek

  • natka pietruszki

  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Marchewkę, ziemniaki, jajka ugotować. Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać solą,  peprzem i usmażyć. Wystudzić. Marchewkę, jajka, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki, ziemniaki pokroić w kostkę. Pietruszkę i szczypiorek posiekać. Majonez, jogurt naturalny i musztardę wymieszać.

Tortownicę o średnicy około 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Jeśli używamy większej tortownicy składniki należy podwoić. 

Następnie układać kolejno warstwami:

 -pieczarki kapeluszem do dołu

-pietruszka i szczypiorek

-marchewka, sól, pieprz, ugnieść łyżką ,posmarować cienko majonezem

-ziemniaki, sól, pieprz, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

-mięso, ugniesć łyżką, posmarować cienko majonezem

-ogórki, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

-jajka, sól, pieprz, ugnieść, posmarować cienko majonezem

-ser żółty, ugnieść łyżką, posmarować cienko majonezem

Torcik sałatkowy przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin lub noc. Następnie odwinąć folię, przystawić talerz i przełożyć tortownicę do góry dnem, odpiąć obręcz. Smacznego. 



środa, 22 października 2014

Krewetki w pancerzach  z czosnkiem


 

Ten wykwintny przysmak,  można podać jako przystawkę  jak również jako danie główne. Polecam, palce lizać ;))

 

  • 1 kg  krewetek szarych w pancerzach (różowe są parzone, przez to mniej smaczne)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka  masła
  • 50 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżka soku z cytryny do smaku

 

Krewetki rozmrozić jesli były mrożone. Nastepnie odkręcić głowy i wyciągnąć czarny przewód pokarmowy (pancerzyków nie obieramy) i dokładnie umyć w zimnej wodzie. Na rozgrzaną dużą patelnię z oliwą i masłem,  dodć pokrojony w plasterki czosnek, krótko szeszklić. Po czym dodać osuszone ręcznikiem papierowym krewetki, mieszając podsmażyć krótko na dużym ogniu. Nastepnie wlać wino, sok z cytryny, wsypać natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez około 4-5 minut. Gotowe danie podajemy z ciabattą lub bagietką (maczając nią w wytworzonym sosie).

Smażenie powinno trwać jak najkrócej, aby krewetki nie zrobiły się suche i twarde. Podane w ten sposób, smażę zawsze w pancerzykach, ponieważ tak przyrządzone smakują nam najlepiej. A po za tym, jest to sama przyjemność obieranie i jedzenie krewetek paluszkami. Smacznego! 


piątek, 11 października 2013

Małże w sosie pomidorowym

 


 

 

  • 1 kg małży
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 200 ml białego półwytrawnego wina
  • 2 łyżki masła+ 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych 400 g
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Małże bardzo dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą usuwając piasek i bisiory. Uszkodzone, pęknięte muszle należy wyrzucić. Jeśli skorupka jest otwarta, opukujemy skorupkę o twardą powierzchnię - jeśli skorupka się zamknie, małża można ugotować. Jeśli skorupka się nie domknie, małż nie nadaje się do spożycia.

W głębokiej patelni lub w większym garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać cebulkę i czosnek, zeszklić. Dodać pomidory z puszki wraz z sokiem i wino, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na dużym  ogniu przez około 8-10 minut, do momentu zgęstnienia sosu. Do gotującego się sosu włożyć małże. Gotować około 8-10 minut, od czasu do czasu potrząsając garnkiem, aby małże ugotowały się równomiernie), po tym czasie małże powinny sie otworzyć. Te które się nie otworzyły należy wyrzucić. Posypujemy natką pietruszki. Małże podajemy na głębokich talerzach z świeżą bagietką. Pychota... A jak jemy małże? Mięso możemy wydobywać widelcem badź używając pustej skorupki posługując się nią jako naturalne szczypce. I nie zapomnijmy o talerzu na opróżnione skorupki. ;-))  Smacznego!



środa, 28 sierpnia 2013

Pieczone bakłażany z sugo i  jogurtem greckim

 


 

 

  • 3 bakłażany (około 1 kg)
  • 500g jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3-4 łyżki oliwy

Sugo:

  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka arabskiej pasty  Harissa (w tubce- do nabycia w sklepach z orientalną żywnością)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Jogurt grecki wymieszać z koperkiem, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Sugo: Pomidory umyć, pokrić w koststkę. Cebulę i czosnek obrać drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pomidory, pastę harissa, doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru. Gotować na małym ogniu bez przykrycia 30 minut.Wystudzić.

Umyte bakłażany pokroić w plasrty o grubośći 1 cm, poukładać na blaszce, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika 200° z funkcją grill (jeśli posiadamy) i zapiekać  około 20-25 minut. W połowie pieczenia bakłażany przełożyć widelcem na drugą stronę. Upieczone wystudzić.

Mniejszą połowę jogurtu rozmarować na paterze lub dużym talerzu. Rozłożyć połowę ilości bakłażana, polać połową pomidorowym sugo, następnie czyność powtórzyć z pozostałymi składnikami. Jogurt- bakłażan- sugo. Udekorować koperkiem.

Bakłażany w tej wersji są wyśmienite, doskonałe jako przystawka, dodatek do grilla, lub po prostu jako danie samodzielne np. na kolację podając z ciabattą. Polecam gorąco.

Smacznego!


poniedziałek, 28 stycznia 2013

Sałatka z czerwonych buraczków

 


 

  • 5 średnich buraczków
  • 5- 6 jajek
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 duże jabłko
  • 1 mała cebula (użyłam cukrowej- jest łagodniejsza)
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Buraczki dobrze umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku w  200°C ,  do miękkości, przez około 70 minut. ( upiekłam buraczki równocześnie na dolnej  części piekarnika, piekąc kuraczaka- w myśl przysłowia: ”dwie pieczenie na jednym ogniu“ ;-)

A w międzyczasie ugotować jajka na twardo. Wystudzone jajka obrać ze skorupek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. To samo zrobić z obranym jabłkiem, ogórkiem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

Przestudzone buraczki obrać, zetrzeć również na tarce o grubych oczkach. Składniki wszystkie połączyć dodając majonez, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Gotowe.

Sałatka jest wyśmienita. Pochodzi z blogu: Kuchnia Broni- zmieniłam tylko nieco proporcje. Można ją podawać o każdej porze dnia. Doskonała również na przystawkę, podając np  z ciabattą. Można ją jeść, jeść i jeść i bardzo szybko zniknęła z talerzy.

Smacznego!

 

środa, 16 stycznia 2013

 Zapiekane warzywa pod serowym puchem

 


 

  • 500 g brokuła
  • 500 g marchewki
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 500 g  sera twarogowego
  • 4 łyżki mleka
  • 2- 3  łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Brokuł  podzielić na mniejsze różyczki, umyć. Oczyszczoną i umytą marchew pokroić w plasterki, obraną cebulę drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić, następnie dodajemy marchew i podsmażamy przez 5 minut.  Po podsmażeniu marchewki dodajemy brokuł i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec wsypać mrożony groszek, przyprawić solą, pieprzem i gałką miszkatołową.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, ser, kaszkę mannę, mleko, dokładnie wymieszać, doprawić dobrze solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubujania dodać szczyptę soli i sok z cytryny. Pianę wymieszać  delikatnie z masą serową.

Żaroodporną formę (około 35cm x 24cm) wysmarować masłem. Wyłożyć podsmażone warzywa, rozmarować masę serową i posypać tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec około 35- 40 minut.

Smacznego !

środa, 02 stycznia 2013

 Zupa  gyrosowa

 


 

4 porcje:

  • 300 g mięsa od szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 strąki papryki (żółta, czerwona, zielona)
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 1-2 łyzki koncentratu  pomidorowego
  • ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia zupy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka, czosnek obrać i drobno posiekać. Oczyszczone pieczrki pokroić w plasterki. Mięso połączyć z cebulą, czosnkiem, przyprawą do gyrosa, oliwą. Odstawić na minimum godzinę, a najlepiej mięso zamarynować dzień wcześniej.

Paprykę umyć oczyścić z nasion pokroić na cienkie paski. Paprykę chili umyć (założyć gumowe rękawice), następnie wyjąć gniazda nasienne i drobno pokroić.

Mięso podsmażyć na gorącej patelni przez około 5 minut. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, po czym włożyć paprykę, chili, pieczarki i krótko podsmażyć, dodać tymianek, koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Przełożyć do garnka z mięsem, wlać ¾ litra wody, śmietanę. Całość gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 minut. Jeśli lubimy aby zupa była bardziej gęsta, zagęszczamy mąką.

Smacznego :-)

niedziela, 23 grudnia 2012

 Ryba opiekana w zalewie pomidorowo- octowej


 

 

 

  • 1 kg filetów rybnych np, dorsz, mintaj, morszczuk
  • bułka tarta,  sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1- 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażania
  • około 300 g papryki konserwowej
  • 3- 4 ogórki konserwowe
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • sok z cytryny

Zalewa :

  • 1/ 3 szklanki oliwy
  • 1/3  szklanki octu ( jeśli lubimy bardziej kwaśne, dodajemy więcej octu )
  • 400 g  pomidorów puszce ( lub 300 ml pasaty pomidorowej  lub soku pomidorowego )
  • 2 łyżki cukru
  • 1- 2  łyżki soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • liść laurowy, ziele angieskie

 

Rybę dobrze rozmrozić, opłukać zimną wodą i dokładnie oszuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Ogórki, paprykę i cebulę pokroić drobno w kosteczkę.

Zalewa: wodę, ocet, olej, cukier, sól,  pomidory ( jeśli były w całości rozdrobnić ), liść laurowy, ziele angielskie- zagotować. Pod koniec dodając pokrojoną cebulę. Przestudzić. Do zalewy dodać pokrojony ogórek i paprykę.

Rybę obtoczyć w jajku i bułce, usmażyć na oleju na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć warstwowo ( w wysokim naczyniu ) na przemian z zalewą pomidorową. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni.


Smacznego :)

poniedziałek, 15 października 2012

Cytrynowe pieczone ziemniaki

 



  • 1 kg małych ziemniaków (ja użyłam czerwonych)
  • 2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 gałązek rozmarynu
  • 5 łyżek oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier

Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Pokroić na ćwiardki. Cytryny umyć w gorącej wodzie, z jednej wycisnąć sok, drugą pokroić w ćwiardki. Z gałązek rozmarynu oderwać igiełki,  posiekać i wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, pokrojonym w plasterki czosnkiem, przyprawić solą i pieprzem. Następnie ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszce, polać marynatą, wymieszać. Na wierzch poukładać kawałki cytryny obtoczone w cukrze. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 60 minut.

Pieczone ziemniaki są idealnym dodatkiem do ryb, mięsa. Można je rówież  podawać jako danie samodzielne z twarożkiem lub sosem tzatziki.

Smacznego...

 

poniedziałek, 08 października 2012

Błyskawiczna  zupa pomidorowa

 


 

 

 

  • 1,5 kg pomidorów malinowych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany np, creme fraiche
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu wrzywnego lub drobiowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru, pieprz cayenne, suszone oregano
  • 1 liść laurowy, listki bazylii do dekoracji

 

Pomodory umyć, pokroić na większe kawałki, wyciąć szypułki. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić. W większym garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać pokrojone pomidory, bulion, liść laurowy, cukier, sól, pieprz, pieprz cayenne, oregano do smaku. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut.

Liść laurowy wyjąć, zupę zmiksować blenderem, poczym ponownie podgrzać, połączyć z kawśną śmietaną, doprawić do smaku. Zupę można podać z bagietką, ciabattą, również wyśmienicie smakuje z makaronem lub ryżem.

Smacznego!

 

 

środa, 26 września 2012

  Małże  nowozelandzkie


 

  • 1 kg małży świeżych lub mrożonych
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  •  1 papryczkę chilli lub płatki chilli
  • 3 łyżki posiekanej  natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  •  0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • sól  morska, świeżo zmielony pieprz

 

Małże rozmrozić jeśli były mrożone (najlepiej przez noc w lodówce). Dokładnie umyć pod bieżącą  wodą na sitku i ułożyć na na ręcznikach papierowych i  osuszyć.

Obraną cebulę, czosnek, paprykę i papryczkę chilli (oczyścić z nasion i najlepiej robimy to w jednorazowych rękawiczkach) bardzo drobno posiekać. Masło rozpuścić w rondeku, dodać oliwę, posiekane  warzywa, natkę, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.

Małże poukładać na blaszce, wypełnić  po 1 łyżeczce farszu. Wstawić do nagrzanego piekarnika  220° i piec 10-15 minut. Podajemy z białym pieczywem.

Smakują wybornie! Polecam gorąco i smacznego !

wtorek, 26 czerwca 2012

 Pomidory  w  pierzynce  z  jajek

 


 

 

  • 3 duże pomidory
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g żółtego  sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki  jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu winiary
  • sól morska, świeżo zmielomy pieprz
  • świeży koperek

Obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotowane jajka obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Żółty ser zetrzeć na tarce.

Pomidory pokroić w dość grube plastry, połowę ułożyć na płaskim półmisku. Opruszyć solą i pieprzem do smaku. Posypać połową pokrojonego jajka, potem połową tartego sera, polać sosem jogurtowym. Następnie ułożyć kolejną warstwę pomidorów, jajek i sera. Przed podaniem obficie posypać posiekanym koperkiem. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem.

Smacznego :-)

 

piątek, 08 czerwca 2012

 Sałatka  antipasti  z  zielonymi  szparagami


Najlepsza sałatka antipasti. Pieczone warzywa w piekarniku. Doskonała na kolację czy przystawkę. My ją wprost  uwielbiamy ! Pychotkaaaaaa!!!

 

  • 2 średnie cukinie
  • 1-2  bakłażany
  • 3 srtrąki papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 1 wiązka zielonych szparagów
  • 4-5 średnich pomidorów
  • 6+ 2 ząbki czosnku
  • 5  łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki  tartej bułki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżek białego  ocetu balsamicznego
  • kilka gałązek tymianku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Szparagi umyć i usunąć zdrewniałe końce, podzielić na mniejsze kawałki.  Bakłażan, paprykę  i cukinię umyć. Cukinię i czosnek pokroić w plasterki, bałkażan, obrany czosnek pokroić na plastry, paprykę w większe kawałki. Pomidory pokroić w plastry. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, wymieszać z z bułką tartą i natką pietruszki.

Warzywa wyłożyć na dóżą blaszkę, polać  oliwą z oliwek, posolić. Rozłożyć gałązki tymianku. Na wierzch poukładać pomidory, posypując po całości mieszanką z bułki tartej. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200°C, piec 25-30 minut. Wystudzić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym. Do sałatki najlepiej smakuje ciabatta.

Smacznego...

czwartek, 24 maja 2012

   Sałatka  drobiowa  z  curry

 


 

 

Pyszna, delikatna, orzeźwiająca, szybka sałatka drobiowa. Doskonała na obiad czy kolację. 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g- 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu winiary
  • 1 puszka ananasów w kawałkach 450 g
  • 1 puszka mandarynek 320 g
  • 1 puszka pieczarek 350 g
  • 1-2  łyżeczki curry
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Piers z kurczaka ugotować na bulionie do miękkości ( z pozostałego bulionu można ugotować zupkę z makaronem dodadając marchewkę i natkę pietruszki np. dla dziecka ). Ostudzić i pokroić w kostkę.

Ananas, mandarynki, pieczarki, odcedzić. Dodać kawałki kurczaka, jogurt, majonez, curry, sól i pieprz. Delikatnie wymieszać, schłodzić.

Smacznego!


niedziela, 22 stycznia 2012

   Naleśnikowe sakiewki z serem pleśniowym
                 i żurawiną

 


 

 

  • 5 naleśników
  • serek camembert
  • 5 długich  plastrów wędzonego boczku
  • żurawina w słoiku
  • suszona żurawina (namoczona w wytrawnym białym winie) do dekoracji
  • długie paski pora

 

Serek pokroić na pięć gróbszych plastrów. Każdy kawałek sera owinąć  szczelnie boczkiem i podsmażyć  krótko na patelni. Ułożyć na środku naleśnika, nałożyć 1 łyżkę żurawiny ze słoika. Związać zblanszowanym  paskiem pora.

Zapiekać w rozgrzanym piekarniku 180 st-10 min. Udekorować żurawiną moczoną w winie.

Smacznego!