Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: maślanka

niedziela, 21 kwietnia 2013

Błyskawiczne ciasto maślano-migdałowe

 


 

 

  • 360 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 280 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 200 g płatków migdałowych
  • 125 g  masła
  • 100 g cukru
  • 200 ml śmietany 30%

Piekarnik nagrzać do 200°C. Blaszkę o wymiarach ok. 40 x 28 wysmarować masłem.

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodać maślankę. Masę jajeczną  połączyć dokładnie  z mąką. Ciasto wyłożyć do blaszki.  Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. A w międzyczasie do rondelka wlać śmietanę, dodać cukier, zagotować. Po czym dodać masło i  roztopić, na koniec wsypać płatki migdałowe. Masę migdałową wylać na ciasto (po upływie 10 minut). Ponownie wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Ciasto przestudzić.


sobota, 02 marca 2013

Coca-cola-cake

 


 

 

 

  • 400 g mąki
  • 400 g cukru (można mniej)
  • 350 ml + 2 łyżki Coca- Coli
  • 250 g masła+25 g masła
  • 4+1 łyżki kakao
  • 250 ml maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
  • 100 g cukru pudru

Formę o wymiarach około 22 x 30 cm nasmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Połączyć mąkę z cukrem w większym naczyniu. Do rondelka włożyć 250 g masła, 4 łyżki kakao, 350 ml coli i krótko zagotować. Gorącą masę przelać do mąki z cukrem. Zmiksować mikserem do połączenia się składników. Maślankę, jajka, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia roztrzepać widelcem, dodać masy z colą i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35- 45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Glazura: do rondelka włożyć 25 g masła, 2 łyżki coli, 1 łyżkę kakao, ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania glazury. Ciepłą polewę rozmarować na ciepłym jeszcze cieście. Wystudzić.

Smacznego!

środa, 04 lipca 2012

  Smoothie truskawkowe





 

  • 500 g truskawek
  • 200 ml maślanki lub kefiru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • kilka kostek lodu
  • mięta do dekoracji

Truskawki umyć, usunąć szypułki. Wszystkie składniki włożyć do blendera, zmiksować. Napełnić szklanki, udekorować miętą.