Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: precle

niedziela, 12 sierpnia 2012

  Laugenbrezel - Precelki

 



 

Przepis na te przepyszne i wspaniałe precelki pochodzi z niemieckiego przepisu. Są naprawdę rewelacyjne, idealne na niedzielne śniadanie, dla mnie najlepsze  jeszcze ciepłe i z masełkiem. Są troszkę pracochłonne, ale warto  wypróbować, koniecznie. Polecam!

Dlatego że,  precle są czasochłonne, proponuję  zrobić większą ilość i zamrozić surowe- pojedyńczo (1-2 godzin). Następnie przełożyć do woreczka foliowego przeznaczonego do mrożenia żywności,  szczelnie zamknąć i ponownie włożyć do zamrażarki. Przed upieczeniem rozmrozić, ale nie całkowicie, po czym zanurzyć w kąpieli z sody oczyszczonej jak w przepisie poniżej i upiec. Mamy wtedy świeże, czerstwe  i ciepłe precelki jak znalazł, i nie trzeba rano biec do piekarni :-))

 

Ciasto na około 10-12 sztuk :

  • 500 g przennej,  typ 550 lub 405
  • 40 g świeżych drożdży
  • 30 g miękkiego masła
  • 100 ml letniego mleka
  • 200 ml letniej  wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • do posypania np, sezam, czarny kminek, gruboziarnista sól

Kąpiel z sody oczyszczonej: (w celu uzyskania pożądanego koloru i smaku typowego dla precli)

  • 1,5 l wody
  • 50 g sody oczyszczonej
  • 1 duża łyżeczka soli

 Do letniego mleka, dodać cukier i pokruszone drożdże, posypać odrobiną mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Nagrzać piekarnik do 50°C.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, miękkie masło, letnią wodę, zmiksować mikserem z  końcówką (widełki) do wyrabiania ciasta. Po czym dodać wyrośnięte drożdże, ponownie wyrabiać, do momentu odchodzenia ciasta od miski (około 10 min). Przykryć ściereczką i wstawić do ciepłego piekarnika na 30-40 minut.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na stolnicę, zagnieść kilka razy do środka, podzielić na 10 -12 kawałków

(80-85 g). Uformować kulki. Następnie z  każdej  kulki  uformować rulonik o długości 45-50 cm, w ten sposób aby na środku rulonika był grubszy brzuszek a końcówki cienkie. Oba końce podnieść do góry tworząc literę U. Następnie oba końce przepleść w X jeden raz  i przycisnąć końcówki  do brzuszków  podstawy. To samo zrobić z pozostałymi kulkami, precelki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 200°C. Zagotować wodę z sodą i solą, każdy precel sparzyć przez 30 sekund, poukładać na blaszce i odstawić ponownie na 10 minut do wyrośnięcia. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut.

SMACZNEGO !