Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: papryka konserwowa

środa, 31 sierpnia 2016

Papryka marynowana w occie

 


 

  • 2 kg papryki (kolory dowolne)
  • 250 ml octu 10%
  • 1,75ml - 2l wody ( w zależnośći jak kwaśną paprykę lubimy)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soli
  • do każdego słoika: listek laurowy, kilkanaście ziarenek gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, mały ząbek czosnku, 1 łyżka oleju rzepakowego

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i ułożyć w czystych  słoikach, włożyć przyprawy oraz 1 łyżkę oleju. Zagotować wodę z cukrem, octem i solą. Lekko przestudzić, nastepnie wlać do słoików, dokładnie zakręcić. Pasteryzować około 10-15  minut, (w zależności od wielkości słoików). 

sobota, 23 marca 2013

Sałatka ze śledzi,

marynowanej papryki i czerwonej cebuli


 

  • 4 filety śledziowe (matjasy)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 małe jabłko
  • 4 marynowane papryki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeżo zmielony czarny pieprz, sól

Śledzie wyjąć z zalewy i odsączyć na papierowym ręczniku. Filety pokroić na małe kawałki. Jabłko i cebulę obrać  i pokroić w kosteczkę. Paprykę wyjąć z zalewy, odsączyć na papierowych ręcznikach, pokroić w kostkę. Do śledzi dodać cebulę, paprykę, jabłko, majonez, jogurt doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i udekorować świeżym koperkiem. 

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com (z małymi zmianami)