Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: tarty ser

czwartek, 03 marca 2016

Zapiekanka z chipsów Tortilla

 


 

  • 80 g chipsów Tortilla
  • 100 g tartego sera cheddar lub gouda
  • czerwona fasolka z puszki
  • mała puszka kukurydzy (140 g )
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • pomidory w puszce krojone (400 g)
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki kapsułek kardamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • sól himalajska, świeżo zmielony pieprz

Czerwoną fasolkę oraz kukurydzę przepłukać zimną wodą i przesedzić na sitku. Cebulę, czosnek drobno posiekać,  paprykę pokroić w drobną kostkę. Kapsułki kardamonu oraz kmin rzymski delikatnie uprażyć na suchej patelni aż zacznie się uwalniać aromat, następnie rozetrzeć w moździerzu.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, paprykę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać roztarty kardamon z kminem, pomidory z puszki wraz z sokiem, kukurydzę, czerwoną fasolkę, oregano, paprykę w proszku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 5 minut. Całość wylać do naczynia żaroodpornego, powbijać chipsy, posypać tartym serem. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, zapiekać przez około 12-15 minut.

Zapiekankę można zrobić w wersji mięsnej, dodając mielone mięso lub kurczak w kosteczce.

poniedziałek, 26 marca 2012

  Frittata  z  warzywami

 


 Frittata to prosty przepis na szybkie danie, którego podstawą są jajka. Można ją  wykonać  na wiele sposobów: mięsną, wegetariańską, śródziemnomorską, dadać ulubione świeże zioła.  W zależności od tego co masz  pod ręką  i co lubisz. Można ją podawać na zimno lub ciepło,  jako przystawka lub danie główne. 


  • 0,5 kg małych ziemniaków
  • 6 jajek
  • 1 łyżka mleka
  • 50 g startego żółtego sera
  • 150 g  mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatałowa do smaku

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Gdy wystygną, obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Umytą paprykę oczyścić z nasion, pokrioć na paski. Cebulę posiekać. Fasolkę wrzucić do osolnego wrzątku, gotować 5 minut, odcedzić. Jajka roztrzepać z mlekiem. Połączyć z serem, posiekaną natką i szczypiorkiem, przyprawić solą, pieprzem, gałką.

Na ceramicznej lub żeliwnej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, paprykę, fasolkę. Pod koniec smażenia dodać pokrjone ziemniaki, następnie zalać wszystko masą jajeczną. Patelnię wstawić  do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekać 10-15 minut, aż wierzch fritaty będzie ścięty.

Smacznego :)

 


środa, 21 marca 2012

  Quiche  z  tuńczykiem

 


Smakołyk z Francji- Quiche to rodzaj tarty z kruchego ciasta, polanego  śmietanowo- jajeczną  masą. Nadzienia  mogą być dowolne, np. to co mamy akurat w lodówce. Tarta w tej wersji jest przepyszna i rozpływająca  się w ustach. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam !



Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g  miękiego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 łyżek wody

Nadzienie:

  • 2 małe cukinie
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 papryka- kolor dowolny
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 150 ml śmietanki
  • 100 g żółtego tartego sera
  • po pół łyżeczki bazyli, oregano
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Z mąki, masła pokrojonego w kostkę, soli i 6 łyżek wody zagniatamy  ciasto. Z ciasta formujemy kulkę, lekko ją spłaszczamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Formę do tarty (najlepiej o średnicy 22- 26 cm ) smarujemy masłem. Rrozwałkowujemy na placek o grubości ok. 5 mm. Rozkładamy ciastem  dno i boki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 220°C,  pieczemy  15-20  minut. Po upieczeniu ciasto lekko wystudzić.

W międzyczasie umyte warzywa (cukinia, paryka, marchewka, cebula, czosnek), drobno pokroić w kosteczkę. Tuńczykodsączyć, delikatnie rozdrobnić na kawałki.

Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać pozostałe warzywa,  doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano. Smażyć 10 minut.

W naczyniu  roztrzepać  jajka i  śmietanę. Doprawić  solą, świeżo zmielonym  pieprzem, gałką. Masę jajeczną wymieszać z tartym serem. Podsmażone warzwa rozłożyć na przestudzonym spodzie tarty. Polać masą jajeczną. Piec 25 minut w 200°C.