Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: pasta curry

czwartek, 19 marca 2015

Bakłażan w sosie kokosowym z pomidorami i bazylią

 


 

2 porcje:

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry np >>>.Bildergebnis für curry paste rot
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub roślinnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół pęczka bazylii

       100 g ryżu jaśminowego lub basmati

Bakłażana pokroić na 1 cm plastry, każdy plaster dodatkowo na 1 cm paski. Kawałki bakłażana oprószyć 1 łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na 15 - 20 minut. Osuszyć. Ryż ugotować.

Pomidora sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki, wyciąć szypułkę, pokroić na ćwiartki. Na głębokiej patelni podgrzać olej, włożyć  pastę i podsmażać co chwilę mieszając przez około minutę, aż uwolni swój aromat. Dodać bakłażana i smażyć przez około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie smażymy kolejne 3 minuty podlewając bakłażana  małą ilością mleka kokosowego aby nie przywierał do dna i lekko się podgotowywał.

Dodać pomidory  i gotować przez minutę, wlać pozostałe mleko kokosowe, dodać szczyptę cukru i na dużym ogniu zagotować. Gotować na większym ogniu przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje. Doprawić sosem sojowym. Na koniec wymieszać z bazylią, podawać z ryżem. Danie jest wspaniałe w smaku. Polecam gorąco. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.



 

poniedziałek, 16 marca 2015

Bakłażan z kurczakiem w sosie kokosowym

 




 

 

2 porcje:

 

  •  1/2 bakłażana
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  •  po 1/4 łyżeczki: gotowej pasty curry, tartego świeżego imbiru, mielonego kardamonu, przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/3 cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 2/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ugotowany ryż długoziarnisty np. basmati lub jaśminowy - 100 g

Bakłażana pokroić na jedno-centymetrowe plasterki, delikatnie oprószyć solą i zgrillować (najlepiej ułożyć go na rozgrzanej patelni grillowej i grillować na średnim ogniu z dwóch stron aż zmięknie i pokryje się ciemnymi paskami).  Następnie wyłączyć ogień i odstawić pod przykryciem na kilka minut lub do momentu użycia.

Bakłażana pokroić na mniejsze kawałki. Pokroić pierś kurczaka na kawałki, włożyć do miski, wymieszać z pastą curry, imbirem, kardamonem, curry w proszku oraz z 3 łyżkami mleka kokosowego. Odstawić. Na oliwie w woku zeszklić cebulę. Włożyć kurczaka w marynacie i obsmażyć na średnim ogniu (nie dłużej niż przez minutę). Dodać bakłażana, wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez kilkanaście sekund, na koniec dodać sos sojowy. Wymieszać z bazylią i podawać z ryżem. Danie jest rewelacyjne w smaku. Polecam.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.



piątek, 26 października 2012

Kokosowe curry z tofu, brokułem

z pieczarkami i  marchewką

 



  • 300-400 g tofu
  • ok. 300 g marchewki
  • ok. 300 g brokuła
  • ok. 250 g małych pieczarek
  • 3 cebulki dymki
  • 30 g imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 oleju sezamowego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 200 g ryżu basmati

 Tofu pokroić w kostkę. Marchew obrać pokroić w krążki, pieczarki oczyścić, brokuł rozdzielić na mniejsze różyczki, cebulkę dymkę umyć i pokroić w talarki. Obrany czosnek i imbir i trawę cytrynową (suche listki usunąć) drobno posiekać, papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona i drobno posiekać. Rozgrzać mocno dużą patelnię, dodać olej  sazamowy, podsmażyć tufu i pieczarki. Następnie dodać warzywa: marchew, brokuł, marchew, dymkę, smażyć przez ok, 4 minuty na wysokim ogniu. Po czym wlać bulion, mleko kokosowe, sos sojowy, sok z cytryny. Dodać imbir, czosnek, chilli, pastę curry, trawę cytrynową i gotować przez około 5 minut. Gotową pyszną potrawę serwujemy z ryżem.

Smacznego...

 

czwartek, 10 maja 2012

 Pierś  kaczki  po  tajsku

 


 

 4 porcje :

  • 2 piersi kaczki ze skórką ( 250 - 300 g), świeże lub mrożone
  • 1  papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cukinia
  • 1 puszka mleka kokosowego ( 400ml )
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka oleju sezamowego ( lub inny )
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 200 g ryżu  basmati

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć (jeśli było mrożone-rozmrozić ), osuszyć. Skórkę ponacinać na krzyż. Piekarnik nagrzać do 175°C.

Rozgrzać patelnię ( powelekana np: ceramiczna, smażymy bez tłuszczu ), ułożyć piersi skórką do dołu i smażyć przez 4-5  minut na średnim ogniu. Następnie przełożyć piersi na drugą stronę i smażyć przez 1 minutę, przyprawić solą i pieprzem. Piersi ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i wstawić do piekarnika na 10-12 minut (medium).

Warzywa umyć. Paprykę pokroić w paski, cukinię przekroić wzdłuż i pokroić na ukośne plasterki. Kolendrę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posiekać.Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oleju sazamowego.

Piersi kaczki wyjać z piekarnika i pozostawić na 5 mint, aby mięso "odpoczęło".

Warzywa podsmażyć przez 2 minuty, dodać mleko kokosowe, sok z cytryny, pastę curry. Poddusić przez 2-3 minuty, dodać posiekaną koledre.

Piers pokroić na plasterki, połączyć z sosem ( lub ułożyć na warzywach ), podawać z aromatycznym ryżem basmati.

Danie jest przepyszne, warto spóbować.

Smacznego :-)

poniedziałek, 05 marca 2012

  Błyskawiczny  kurczak  po  tajsku

 


Przepis  jest niezwykle łatwy i szybki  do zrobienia. Jest to jedna z wielu wersji tajskiego kurczaka, z dodatkiem czerwonej pasty curry. Smak potrawy jest przepyszny kokosowo- cytrynowy.

4 porcje

  • 150 g ryżu basmati
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 wiązka  młodej cebulki dymki
  • 3 średnie marchewki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sok z  połowy cytryny
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry    ( do kupiena w supermarketach na stoiskach z orientalną żywnością )
  • 2 łyżki oleju arachidowego, lub innego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • sól morska

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostetkę. Dymkę umyć, pokroić. Umytą marchew pokroić w talarki na ukos. Wycisnąć sok z połowy cytryny.

Olej rozgrzać na patelni lub w woku. Podsmażyć mięso i marchew 5 minut , następnie dodać dymkę, krótko podsmażyć, doprawić solą. Zdjąć z patelni.

Na patelnię wlać sok z cytryny, wmieszać mąkę i pastę curry. Wlać mleko kokosowe, podgotować 5 minut. Połączyć z mięsem i marchewką i orzechami gróbo posiekanymi . Krótko podgrzać. Podawać z ryżem basmati.