Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: brokuł

poniedziałek, 16 maja 2016

Sałatka z brokułem, papryką, jabłkiem

 


 

  • 1 brokuł
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 czerwona papryka
  • kilka łyżek uprażonego słoneczenika na suchej patelni

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 Brokuł zalać wrzątkiem i blanszować przez około 3 minuty,odcedzić, polać zimną wodą na sitku. Składniki na dressing wymieszać w miseczce.

Brokuł, jabłko, oczyszczoną paprykę pokroić na mniejsze części, przełożyć do większego naczynia, dodać uprażone ziarenka słonecznika oraz dressing. Wymieszać. Odstawić na 30 minut do połączenia się smaków.

piątek, 02 października 2015

Zupa krem z warzyw

 



  • 1 brokuł
  • 3-4 marchewki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2-3 małe cukinie
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5-2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmiatanki
  • 1 łyżka masła
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Umyte warzywa, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującego bulionu, przykryć i gotować przez około 20 minut. Garnek z warzywami zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, masłem, sokiem z cytryny i śmiatanką.  Z tych proporcji wychodzi dość pokaźnej wielkości gar, więc zupy wystarczyło na następny dzień. Wzbogaciłam jej nieco smak, dodając kuleczki z mielonego mięsa (indyka).


piątek, 09 sierpnia 2013

 Sałatka z tortellini i brokułami

 


 

 

  • 1 op. tortellini (smak dowolny)
  • 1 brokuł

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 małe ząbki czosmku
  • 200 g jogurtu greckiego naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru

Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. Brokuł ugotować al'dente i po ostudzeniu dzielimy na różyczki. 

Przygotować sos: Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z jogurtem, majonezem, koperkiem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Tortellini wymieszać delikatnie z brokułami, polać sosem czosnkowym. Sałatka jest błyskawiczna do zrobienia i oczywiście pyszna. Smacznego!

 

środa, 16 stycznia 2013

 Zapiekane warzywa pod serowym puchem

 


 

  • 500 g brokuła
  • 500 g marchewki
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 500 g  sera twarogowego
  • 4 łyżki mleka
  • 2- 3  łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki kaszki manny
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Brokuł  podzielić na mniejsze różyczki, umyć. Oczyszczoną i umytą marchew pokroić w plasterki, obraną cebulę drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i zeszklić, następnie dodajemy marchew i podsmażamy przez 5 minut.  Po podsmażeniu marchewki dodajemy brokuł i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec wsypać mrożony groszek, przyprawić solą, pieprzem i gałką miszkatołową.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka, ser, kaszkę mannę, mleko, dokładnie wymieszać, doprawić dobrze solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubujania dodać szczyptę soli i sok z cytryny. Pianę wymieszać  delikatnie z masą serową.

Żaroodporną formę (około 35cm x 24cm) wysmarować masłem. Wyłożyć podsmażone warzywa, rozmarować masę serową i posypać tartym żółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec około 35- 40 minut.

Smacznego !

piątek, 11 stycznia 2013

 Ryba w sosie curry z warzywami

 


 

 4 porcje:

  • 500 g dowolnych filetów rybnych- mogą być mrożone
  • 500 g brokuła
  • 2- 3 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2- 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g ryżu basmati

 Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Rybę jeśli była mrożona- rozmrozić, umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, marchew pokroić na plasterki, a cebulę i czosnek w kosteczkę.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę,  wraz z marchewką, zeszklić. Dodać pastę curry i czosnek, chwilę podgrzać, po czym wlać mleko kokosowe, bulion, zagotować. Włożyć brokuł i dusić pod przykryciem 5 minut. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie układamy kawałki ryby i dusimy bez przykrycia na wolnym przez około 5- 7 minut. Podajemy z ryżem. Danie jest przepyszne i  lekkie. Jeśli nie przepadamy za rybą, możemy użyć mięsa z kurczaka, czy z indyka.

Smacznego !


 

 

 

 

 

 


piątek, 26 października 2012

Kokosowe curry z tofu, brokułem

z pieczarkami i  marchewką

 



  • 300-400 g tofu
  • ok. 300 g marchewki
  • ok. 300 g brokuła
  • ok. 250 g małych pieczarek
  • 3 cebulki dymki
  • 30 g imbiru
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 oleju sezamowego
  • 1 trawa cytrynowa
  • 200 g ryżu basmati

 Tofu pokroić w kostkę. Marchew obrać pokroić w krążki, pieczarki oczyścić, brokuł rozdzielić na mniejsze różyczki, cebulkę dymkę umyć i pokroić w talarki. Obrany czosnek i imbir i trawę cytrynową (suche listki usunąć) drobno posiekać, papryczkę chilli przekroić wzdłuż na pół i usunąć nasiona i drobno posiekać. Rozgrzać mocno dużą patelnię, dodać olej  sazamowy, podsmażyć tufu i pieczarki. Następnie dodać warzywa: marchew, brokuł, marchew, dymkę, smażyć przez ok, 4 minuty na wysokim ogniu. Po czym wlać bulion, mleko kokosowe, sos sojowy, sok z cytryny. Dodać imbir, czosnek, chilli, pastę curry, trawę cytrynową i gotować przez około 5 minut. Gotową pyszną potrawę serwujemy z ryżem.

Smacznego...

 

piątek, 15 czerwca 2012

 Sałatka  z  brokuła  i  fety


 

  • 1 brokuł
  • 200 g fety greckiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 5 łyżek jogurtu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, słodka paryka w proszku

Jogurt połączyć z majonezem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą, pieprzem, paryką.Fetę pokroić w kostkę.

Brokuł podzielić na rożyczki, umyć.  Blanszujemy: wkładamy rożyczki  do wrzącej wody z dodatkiem soli oraz cukru i gotujemy bez przykrycia przez 3 minuty. Po ugotowaniu brokuły odsączamy i przelewamy zimną wodą.

Brokuły i fetę układamy w naczyniu, polewamy sosem czosnkowym. Gotowe. Mała uwaga: ponieważ brokuły były blanszowane sałatka może “poleżeć”dłużej w lodówce.

Smacznego :)


poniedziałek, 11 czerwca 2012

Makaron  mie  z  warzywami

 

 


 

  • 250 g makaronu mie
  • 1 pierś z kurczaka
  • połowa brokuła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 1 łyżka posiekanego obranego imbiru
  • 2+3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu teryjaki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz kajenski

Pierś z kurczaka pokroić na paski. Przełożyć do miseczki, wlać 1 łyżkę oliwy, 2 łyżki sosu sojowego, teryjaki, dodać czosnek i imbir. Marynować minimum 30 minut.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Umyty brokół podzielić na różyczki, paprykę pokroić w paski, por w krążki.

Pierś wraz z marynatą  podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, zdjąć z patelni. Wlać pozostałą oliwę, włożyć por, brokół, paprykę, smażyć na wysokim ogniu przez około 5 minut ( w razie konieczności wlać odrobinę wody ). Warzywa  połączyć z kurczakiem i makaronem, doprawić do smaku sosem sojowym i pieprzem kajenskim. Podgrzać.

Smacznego :-)


poniedziałek, 07 maja 2012

  Bulgur  zapiekany z  warzywami  i  fetą


 

 

 

  • 1 brokuł
  • 3 duże marchewki
  • 250 g kaszy bulgur
  • 1 cebula
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów w puszce (400 g)
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Brokuł rozdzielić na mniejsze kawałki, umyć. Obraną i umytą marchew pokroić w talarki. Do garnka wlać bulion, włożyć brokół i marchew, gotować pod przykryciem 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić. Bulion zatrzymać.

Bulgur opłukać na sitku. Obraną cebulę pokroic w piórka. Oliwę rozgrzać na dóżej  patelni, podsmażyć cebulę i bulgur, wlać bulion i dusić pod przykryciem 5 minut.

Z gałązki rozmarynu oderwać igiełki i posiekać, wraz z pomidorami (rozdrobnić jeśli są w całości ) w puszce dodać do bulgur. Ponownie pddusić przez 5-10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Brokuł, marchew, połowę sera  feta (rozdrobnić ),  połączyć  z pomidorowym  bulgur. Wyłożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, posypać pozostałą fetą. Piec 20 minut, w 175°C.

Smacznego :)