Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: figi

poniedziałek, 19 października 2015

Pavlova z kremem mascarpone i figami


 

 

  • 4 białka z jajek (L)
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
 
Krem mascarpone:
  • 125 g zimnego mascarpone
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 125 ml śmietanki kremowej 30%,  zimnej
  • 3 figi lub inne owoce sezonowe
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii

Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 20 cm.

Białka  ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier, po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Nie zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.

Pianę wyłożyć dużą łopatką na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i podnieść szpatułką boki. Nie formować bezy zbyt długo, najlepiej zrobić to kilkoma sprawnymi ruchami. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120°C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i suszyć bezę przez minimum 3 godziny. Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, w samym środku pozostanie lekko piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej.

Krem mascarpone: mascarpone, cukier wanilinowy oraz śmietankę  ubijać przez około 1 minutę, do czasu aż masa zesztywnieje. Krem wyłożyć na bezę przed samym podaniem, do tego czasu trzymać go w lodówce.

Na krem wyłożyć owoce (figi pokroić na ćwiartki), polać miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i ziarenkami wanilii wyłuskanymi z przepołowionej wzdłuż laski wanilii.


Źródło: Kewestia Smaku.com





 



Tagi: beza figi
17:05, ginam35 , Torty
Link Komentarze (1) »