Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: podwieczorek

czwartek, 24 października 2013

Racuchy  drożdżowe  z jabłkami

 


 

 

 

  • 500 g mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 40 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 jabłka
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • masło klarowane do smażenia

Drożdże z 1 łyżką cukru rozpuścić w połowie szkanki mleka, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Obrane jabłka pokroić wkosteczkę. Mąkę przesiać do większej miski, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy, sól, pozostałą ilość mleka, gotowy rozczyn. Ciasto dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić 1,5- 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwioło objętość, dodać pokrojone jabłka. Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Ciasto powinno być gęste, ciągnące ale nie rzadkie.

Rozgrzać masło na patelni (np. ceramiczna, potrzebna jest wtedy  mała ilość tłuszczu).

Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta (używamy dwóch łyżek, można zamoczyć w ciepłej wodzie) na jednego placka, rozsmarować je na bardziej płaskie. Smażyć  na  średnim ogniu  do czasu aż placki urosną i będą ładnie zarumienione z obydwu stron. Po upieczeniu ułożyć na ręcznikach papierowych. Ułożyć na talerzu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


 

czwartek, 10 października 2013

Placki serowo - dyniowe na słodko

 


 

 

 


• 200 g surowej dyni hokaido
• 1 łyżka masła
• 1/2 łyżeczki drobno startego imbiru
• 200 g białego sera

• 30 g rodzynek
• 5 łyżek cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
• około 4 - 5 pełnych łyżek mąki
• szczypta cynamonu
• opcjonalnie - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy lub z cytryny

• olej do smażenia

 


Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozgrzać masło na patelni, dodać dynię i imbir, smażyć przez około 5 minut aż dynia zmięknie, ostudzić.


Do twarogu  dodać rodzynki, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Wymieszać z dynią. Białka ubić na pianę i dodać do masy serowo - dyniowej razem z przesianą mąką (4 łyżki), cynamonem i skórką pomarańczy. Delikatnie wymieszać (masa ma być gęsta, w razie potrzeby można dodać resztę mąki - gęstość masy zależy między innymi od tego jakiego sera użyjemy.

Rozgrzać patelnię i posmarować olejem, nałożyć pełną łyżkę masy, rozpłaszczyć ją na powierzchni patelni i smażyć przez około pół minuty, przewrócić placki na drugą stronę i smażyć następne pół minuty aż będą lekko zrumienione. Podawać ciepłe, np. z dodatkiem, twarożku z cukrem, śmietany  czy ulubionej konfitury. Przepis pochodzi z Kwesii Smaku.


poniedziałek, 15 października 2012

  Muffinki czekoladow0 - imbirowe

 


 

 

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1  łyżeczka tartego imbiru lub w proszku
  • szczypta soli
  • 50 g czekolady
  • 50 g dowolnych orzechów
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 12 papilotek

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 210ºC. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Czekoladę, orzechy i żurawinę posiekać.W jednej misce połączyć suche składniki, (mąkę, proszek do pieczenia, sodę,cukier, imbir,  sól, posiekane orzechy, czekoladę, żurawinę). W drugiej misce roztrzepać jajka z przestudzonym masłem, dodać jogurt i połączyć z suchymi składnikami. Wypełnić papilotki ciastem.  Piec 2o minut.

Smacznego :-)