Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: wielkanoc

sobota, 30 marca 2013

Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych,
 

serdecznych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół
                         

oraz wesołego Alleluja !!!




Osterdekoration - frühlingshaft & bunt! - tellerdeko-ostern

Tagi: wielkanoc
18:36, ginam35
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 kwietnia 2012

       ♥  Wesołych, pogodnych  Świąt  ♥

 



 

 

 

Tagi: wielkanoc
23:23, ginam35
Link Komentarze (1) »

   Potrawka  z jajek w sosie curry


 

Pyszna lekka,  ale jednocześnie dość sycąca. Smakuje wyśmienicie z ziemniakami.  Świetna na obiad, gdy mamy mało czasu i niewiele składników w lodówce. Potrawka z jajek i świeżego szpinaku w sosie curry. Polecam miłośnikom szpinaku  :-)

 

  • 6 jajek
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 małe marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml mleka
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g tartego żółtego sera, np. gouda
  • sól morska, świezo zmielony pieprz
  • 1 płaska łyżka curry
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jajka ugotować na twardo-około 10 minut. A w międzyczasie, szpinak oczyścić, umyć, zblanszować kilka minut w osolonej wodzie. Jajka przestudzić polewając zimną wodą. Cebulę  i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Marchewkę pokroić na plasterki. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchew- podsmażyć.  Opruszyć mąką i curry , krótko zasmażyć. Następnie wlać mleko i bulion, dokładnie wymieszać, gotować 10 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Do sosu dodać żółty ser, (sosu już nie gotować ). Jajka obrać ze skorupek, pokroić na ćwiardki lub ósemki. Do sosu dodać odcedzony szpinak, jajka. Podgrzewać kilka minut na małym ogniu. Podawać na ciepło z ziemniakami.

Smacznego!

niedziela, 25 marca 2012

  Jajka  faszerowane  tuńczykiem


 

 

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • pół cebuli + posiekany szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska, biały pieprz
  • curry do smaku

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupki. Jajka przepołowić, wyjąć ostrożnie  żółtka. Przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i połączyć z odcedzonym od oleju tuńczykiem. Cebulę i szczypiorek  drobno posiekać. Połączyć z żółtkami i tuńczykiem, dodać majonez i jogurt, doprawić do smaku curry, solą, pieprzem. Farszem napełnić połówki białek. Posypać słodką papryką.

Smacznego!