Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: uszka z grzybami

piątek, 20 grudnia 2013

Barszcz wigilijny z grzybowymi uszkami

 


 

 

  • 1 kg czerwonych buraczków
  • pęczek włoszczyzny (marchew, por, seler, korzeń pietruszki)
  • kilka suszonych grzybków
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarnen ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 łyżki octu jabkowego lub 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liścmi laurowymi, grzybkami suszonymi,  ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawaki buraki (oprócz jednego). Zalać 1,5- 2 l wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Doprawić do  solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, nieco wystudzić i dodać startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru. Przed podaniem przecedzić, podgrzać, ale już nie gotować. Podawać na głębokich talerzach lub w bulionówkach z uszkami, krokietami lub pasztecikami.

 

 

Uszka  grzybkami:

 

Ciasto:

  • 2 ½ szklanki mąki przennej
  • ½ ciepłej wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz do uszek:

  • 50 g suszonych grzybków
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Do rondelka włożyć grzyby, wlać 1 szklankę wody i ugotować na średnim ogniu pod przykryciem  do miękkości (30 minut). Obraną cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle.

Ugotowane grzybki przecedzić, ostudzić. Wywar pozostały po ugotowaniu grzybów możemy przeznaczyć do dodania do barszczu. Grzybki drobno posiekać, włożyć  na patelnię z cebulką, dodać bułkę tartą, śmietanę,  sól i pieprz do smaku. Krótko podsmażyć, wystudzić.

A w międzyczsie gdy farsz się studzi, przygotowujemy ciasto na uszka. Mąkę przesiewamy na stolnicę, na czubku kopca robimy małe zagłębienie, do którego wbijamy jajko. Powoli podlewamy wodą i wyrabiamy ciasto. Dodajemy masło i sól. Ciasto powinno wyjść bardzo elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy cienko na stolnicy, z obydwu stron, od czasu do czasu podsypując mąką. Wycinamy małe kółka np. większym kieliszkiem,  na środek nakładamy połowę łyżeczki farszu, składamy na pół i sklejamy małego pierożka. Najpierw kleimy czubek, a potem boki. Brzegi pierożka zawijamy wokół palca i dociskamy, tworząc kształt uszka.

Uszka wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Delikatnie mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Wyjmujemy na durszlak, przelewamy zimną wodą, odcedzamy i układamy na talerzach,  zalewamy barszczem. Smacznego!