Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: rukola

czwartek, 08 grudnia 2016

Sałatka z kaszą jaglaną

 


 


 

3 porcje:

  • 3-4 garści rukoli
  • około 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • czerwona papryka
  • kilka rzodkiewek
  • połowa ogórka
  • 100 g sera feta pokrojony w kosteczkę
  • garść orzechów włoskich
  • po  około 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i szczypiorku

 

Dressing:

  • około 3 łyżki oliwy extra vergine
  • około 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Rukolę umyć i wywirować w suszarce do sałat. Rozłożyć na 3 talerze. Na rukolę rozłożyć kaszę jaglaną, pokrojoną drobno paprykę, ogórek, rzodkiewki, ser feta, orzechy. Składniki na dressing wymieszać dokładnie w miseczce, polać sałatkę i posypać natką oraz szczypiorkiem.

środa, 07 grudnia 2016

Sałatka z pomarańczą, granatem


 

3 porcje:

  • 4 garście rukoli
  • 2 pomarańcze
  • 1 granat
  • garść orzechów włoskich

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu jabłkowego mętnego
  • 2 łyżeczki powideł śliwkowych
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Rukolę umyć i wywirować w suszarce do sałat. Rozłożyć na 3 talerze. Z granatu wygnieść ziarenka. Pomarańcze umyć i wyfiletować - czyli ostrym nożem odciąć górę i dół, następnie odciąć skórki i wykroić z niej cząstki bez błonek. Ziaraneka granatu i cząstki pomarańczy ułożyć na rukoli, posypać orzechami włoskimi. Składniki dressingu dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Smacznego.

poniedziałek, 05 października 2015

Sałatka z rukolą, serem pleśniowym, figami, żurawiną

 


 

  • 2 garści sałaty np, rukoli
  • 2 figi
  • 150 g dowolnego sera pleśniowego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • garść orzechów włoskich
  • świeży tymianek, szczypiorek
  • dressing: 3 łyżki octu balsamiczego ciemnego, 1 łyżka oliwy extra vergine, sól, świeżo zmielony pieprz

Składniki do dressingu wymieszać w miseczce. Sałatę ułożyć na dużym talerzu, na wierzchu ułożyć ćwiartki fig, pokruszony ser pleśniowy, posypać żurawiną, orzechami, szczypiorkiem i listeczkami tymianku. Polać dressingiem i podawać.

piątek, 04 lipca 2014

Pyszna sałatka włoska z makaronem

 


 

  • 2 pomidory
  • 100 g rukoli
  • kilka gałązek bazylii
  • 300 g makaronu np. penne
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 50 g parmezanu

Dressing:

  • 4 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę bardzo drobno posiekać i połączyć z pozotałymi składnikami dressingu. Pomidory i pomidory suszone z zalwewy pokroić na mniejsze kawałki. Parmezan pokroić w wiórki. Bazylię opłukać pod bieżącą wodą i również pokroić.

Ugotowany makaron przecedzić i przelać zimną wodą. Do zimnego makaronu dodać wszystkie składniki wyżej wymienione, i wymieszać. Na koniec polać dressingiem. Polecam i smacznego!

piątek, 05 lipca 2013

 Sałatka królewska

 


 

 

4-5 porcji:

  • 1 opakowanie rukoli
  • płówka sałaty lollo rosso lub innej
  • 1 strąk papryki
  • około 250 g małych pomidorków
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 200 g sera feta
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestki
  • kilka truskawek
  • około 20 sztuk krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki ziarenek słonecznika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dressing:

  • 2 łyżki octu balsamicznego białego lub ciemnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Do niewielkiego  słoika lub shakera, należy  dodać wszystkie sładniki dressingu i dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. (dressing przygotowuję zawsze dużo wcześniej, jest wtedy bardziej intesywny w smaku).

Jajka ugotować na twardo. Krewetki rozmrozić, pozbawić głów jeśli posiadały, obrać z pancerzy (oprócz ogonków), umyć i  osuszyć. Krewetki usmażyć z posiekanym czosnkiem na łyżce oliwy (około 3 minuty). Ostudzić.

Słonecznik wsypać na małą suchą patelnię (bez dodawania tłuszczu) i uprażyć na lekko brązowy kolor. Wystudzić.

Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Umyte truskawki pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki. Fetę pokroić w kosteczkę, umyte pomidory  kroimy w ćwiardki, paprykę w paski, a jajka pokroić w ósemki.

Następnie na jednej dużej paterze lub czterech talerzach rozkładamy kolejno rukolę, porwane kawałki innej sałaty, paprykę, pomidory, krewetki, oliwki ,fetę, czerwoną cebulę, truskawki, posypujemy uprażonym słonecznikiem i natką pietruszki. 

Sałatę polać dressingiem. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy np. z bagietką. Sałatka jest rewelacyjna. Polecam serdecznie!

Warzywa można zmieniać na takie, które akurat mamy w lodówce lub takie które lubimy. Jeśli nie lubimy krewetek można je zastąpić tuńczykiem, podsmażonym kurczkiem w kawałkach, podsmażonymi pieczrkami.

Życzę Smacznego!


niedziela, 23 września 2012

  Tortilla z łososiem

 


 

 

4 porcje

  • 4 tortille przenne
  • 250 g wędzonego łososia w plastrach
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 150 g rukoli
  • Sos:
  • 200 g Creme fraiche
  • 3 łyżki kremu chrzanowego (ze słoiczka)
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Paprykę i rukolę umyć, osuszyć. Z papryki usunąć nasiona, pokroić na wąskie paseczki, z rukoli usunąć grubsze łodygi. Śmietanę Creme fraiche, krem chrzanowy, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Placki tortilla podgrzewamy na suchej patalni na lekko brązowy kolor, smarujemy sosem chrzanowym, układamy rukolę, paski papryki, plastry łososia (nie za dóżą ilość aby tortilla się dobrze zwijała) i ponownie polać 1 łyżką sosu chrzanowego na środek tortilli. Boki  tortilli składamy do środka, dolną część zwijamy ciasno w rulon. Torillę możnoa przekroić na połowę, gotowe !

Smacznego!

czwartek, 20 września 2012

 Sałatka z pieczonej marchewki z rukolą

 


 

 

 Szczególnie wyrafinowana sałatka, z delikatnie zapieczonej  marchewki z tymiankiem z  piekarnika. Uzupełnieniem smaku jest rukola i winegret balsamiczny. Polecam gorąco , tak jak i wszystkie przepisy na moim blogu :)

  • 1 kg marchwi
  • 1oo g rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 gałązek tymianku
  • 150 sera feta
  • 3 łyżki ziaren słonecznika (uprażonych na suchej patelni )
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • Dressing:  3 łyżki oliwy, 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka marmoladay z pigwy lub z jabłek, 2 ząbki czosnku, sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

 Piekarnik rozgrzać do 200°C. Marchewkę umyć, obrać i pokroić na ukos na 3-4 mm cienkie plasterki. Rozłożyć cienką warstwą na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Listki tymianku oderwać od gałązek posypać na marchew, polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.

W międzyczasie, wszystkie składniki do dressingu połączyć wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Upieczoną marchewkę nieco wystudzić, wymieszać z dressingiem balsamicznym, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem lub octem balsamicznym. Odstawić na 10 minut.

Rukolę umyć, osuszyć, połączyć z marchewką i ziarnem słonecznika. Ułożyć na talarzu i posypać rozdrobnioną fetą.

Smacznego :-)


czwartek, 30 sierpnia 2012

    Sałatka z wątróbką

 



  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • po garści, sałaty lodowej, rucoli  (lub innej ulubionej)
  • strąk papryki
  • 100 g fety
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dressing:

  • 3 łyżki octu  balsamicznego białego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Wątróbkę opłukać i oczyścić z błon i żyłek. Podzielić na mniejsze kawałki. Starannie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebulę pokroić w półplasterki,  jabłka wraz z skórką pokroić na  kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć z obu stron wątróbkę. Następnie dorzucić cebulę, jabłka i natkę pietruszki. Dusić wszystko przez około 5- 7  minut. Doprawi ć  do smaku solą i pieprzem.

Wszystkie sładniki do dresingu włożyć do niewielkiego  słoika lub shakera, dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Sałatę myjemy, osuszamy (np. wirówką do sałaty), rwiemy na małe kawałki. Paprykę kriomy w paski, fetę w kostkę. Rozkładamy na talerze, na wierzch układamy wątróbkę z jabłkiem, polewamy dressingiem, podajemy z pieczywem.

Smacznego :-)


sobota, 17 marca 2012

  Spaghetti z rukolą i pomidorami 

 


Błyskawiczne, proste danie w 20 minut. Szczególnie dla tych którzy są zapracowani i nie lubią stać długo w kuchni. Smaczny, lekki, cytrynowy w smaku,  makaron spaghetti z rukolą, suszonymi i świeżymi pomidorami. Polecam serdecznie.

 

 4 porcje

 

  • 400 g spaghetti
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie rukoli
  • 2 ząbki czosku
  • skórka z otartej 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina cukru
  • 40 g sera  parmezan

Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Suszone pomidory pokroić w paski, umyte pomidorki przepołowić, czosnek posiekać. Rukolę opłukać i osuszyć. 

Na patelni rozgrzać oliwę z suszonych pomidorów, podsmażyć krótko  czosnek, suszone pomidory. Nastepnie dodać przepołowione pomidorki, sok i otarta skórka z cytryny. Poddusić, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Dodać makaron, połączyć z rukolą. Podawać na talerzach  posypując wiórkami parmezanu. Życzę smacznego!



środa, 14 marca 2012

  Rukola z mozzarellą


 

  • 1 papryka ( pieczona w piekarniku lub na patelni )
  • 250 g mozzarelli w kulkach
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • połowa sałaty lodowej lub innej
  • pół opakowaniarukoli lub innej sałaty

Dressing:

  • sok z połowy pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Sałatę umyć, osuszyć, przełożyć na talerze. Pomidorki przepołowić na połówki. Paprykę pokroić w paski, cebulę w krążki. Wszystkie składniki poukładać na sałacie.

Do niewielkiego  słoika lub shakera, należy  dodać wszystkie sładniki dressingu i dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Polać nim sałatę. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego :-)

 


niedziela, 04 marca 2012

  Flammkuchen

 


Klasyczna ( tarte flambée ), tarta składąjca  się z cienkiego ciasta drożdżowego, szynki, cebuli i kwaśnej  śmietany.W tym przepisie  zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto filo, równie bardzo smaczna, chrupiąca i aromatyczna. Moja ulubiona, często gości na naszym stole, idealna przekąska  do wina czy piwa. Pychotka!

 

  • 2 arkusze ciasta filo około 200 g ( ok.30x30)
  • 200 g gęstej kwśnej śmietany
  • 2 czerwone cebule
  • 150 g chudego boczku wędzonego
  • 2 cebulki dymki ( opcjonalnie )
  • garść rucoli
  • parmezan
  • sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa do formy

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę posmarować oliwą. Rozłożyć pierwszy blat ciasta, ponownie posmarować oliwą, rozłożyć drugi. Całoścć posmarować śmietaną, posypać boczkiem drobno pokrojonym w kosteczkę,  cebulą pokrojoną w krążki, dymkę. Opruszć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika, piec 20 minut. Podawać na ciepło z rucolą i potartym parmezanem.

Smacznego :-)

 

czwartek, 01 marca 2012

Paczuszki z ciasta filo

 


 

Przepyszna, chrupiąca  przekąska  lub przystawka z ciasta filo w połączeniu z aromatyczną rucolą, polana malinowym dressingiem. Pycha !!! Polecam gorąco.

  •  ciast0 filo ok. 200 g
  • 250 g sera feta
  • 3 średnie pmidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz
  • forma do muffinek lub pojedyńczych foremek

  sałata:

  • 150 g mrożonych malin
  • 125 g rucoli

  dressing :

  • ok. 10 łyżek 0liwy z oliwek
  • 3 łyżki ocetu balsamicznego  bianco lub ocet malinowy
  •  1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka płynnego miodu                                                                
  • odrobina suszonej bazylii lub innych ulubionych ziół   
  • sok z malin (powstały podczs odmrażania malin)                                             
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nagrzać do 180°C. W międzyczasie,maliny wyłożyć na sitko do rozmrożenia-powstały sok zatrzymać.Formę do muffinek posmarować oliwą.Ciasto filo pokroić na 24 kwadraty ok.13 x 13 cm. Kwadraty posmarować oliwą i połączyć jeden z drugim tworząc ośmiokątną gwiazdę. W ten sposób powstanie 12 par. Ciasto delikanie (   jest bardzo cienkie  ), przełożyć do formy tworząc wgłębienia.

Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.To samo zrobić z obraną cebulą i fetą. Dodać wszystkie przprawy i oliwę, wymieszać. Porozkładać do wgłębień z ciasta,ew.psypać solą i pieprzem. Piec 15-20 minut w dolnej części piekarnika, na złoty kolor.

W międzyczasie przygotować sałatę. Rucolę opłukać, osuszyć. Do niewielkiego słoika (lub sharker do sosów) należy dodać wszystkie składniki, następnie zakręcić i dynamicznie potrząsać. Jeśli dressing będzie zbyt gęsty, można dodać więcej oliwy.

Połączyć dressing z rukolą i malinami. Sałatę serwować z zapieczonymi ciepłymi paczuszkami. Pycha!