Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: pesto

wtorek, 25 września 2018

Makaron z cukinią w sosie mascarpone

 


  • 2-3 małe cukinie
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki zielonego pesto, własnej produkcji lub kupione
  • kawałek pora
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • parmezan
  • około 250 g dowolnego makaronu

Cukinię umyć, pokroić w plasterki lub półksiężyce. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojonego pora w krążki oraz czosnek w plasterkach, smażyć przez chwilę, następnie dodać cukinię. Smażyć przez kilka minut, po czym dodajemy pesto, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Całość ponownie smażymy przez kilka minut wod czasu do czasu mieszjąc, pod koniec dodać serek mascarpone i sok z cytryny, podgrzać i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wymieszac z ugotowanym makaronem, przed podaniem posypać wiórkami parmezanu.Smacznego.

 

 




czwartek, 14 czerwca 2018

Gnocchi z pesto i szparagami

 


 

Gnocchi:

  • 1 kg ziemiaków (nie młodych) ugotowanych w łupinkach (lub można upiec w piekarniku w mundurkach, najpierw nakłuwając ich powierzchnię widelcem)
  • 250 g- 300 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soli

Pesto :

  • garść listków bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki orzeszków piniowych uprażonych na suchej patelni
  • 10 g startego sera parmezanu
  • 80 g oliwy extra vergine
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

  • 1 kg szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól

 

Wszystkie składniki na pesto zmiksować blenderem.

Ugotowane ziemniaki przecisnać przez praskę, lekko przestudzić, dodać żółtko oraz mąkę i sól. Dokładnie połączyć gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe. Blat oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, następnie uformować podłużne wałeczki o grubości 1,5- 2 cm. Pokroić na 1 cm kawałki, delikatnie poturlać i przycisnąć widelcem. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, kluseczki wrzucać do gotującej wody, gotować do wypłynięcia na wierzch. Wyłowić łyżką cedzakową,  połączyć z pesto.

Szparagi obrać obieraczką do warzyw. Ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem masła, cukru, soku z cytryny. Odcedzić, pokroić na 3 cm kawałki i dodać do chnocchi z pesto. W razie potrzeby podgrzać. Smacznego.. Palce lizać..





środa, 09 marca 2016

Makaron orkiszowy z pietruszkowym pesto

 


 

 

3 porcje:

  • 200 g makaronu spaghetti orkiszowego
  • pesto z pietruszki: (pęczek pietruszki,3 łyżki oliwy,2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki startego parmezanu-wszystko dokładnie zblendować)
  • parmezan do posypania
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odłożyć 2-3  łyżki wody a resztę odcedzić i przelać zimną wodą. Do tego samego garnka przełożyć spaghetti, dodać  wodę po gotowaniu makaronu, oraz pesto z pietruszki, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Nałożyć na talerze i podawać posypane parmezanem. 

Pesto z pietruszki

 


 

  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 5 łyżek ziaren słonecznika lub orzechów laskowych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól himalajska, świeżo zmielony biały pieprz

Na suchej patelni uprażyć  słonecznik lub orzechy laskowe, następnie przestudzone  przełożyć do naczynia blendującego, dodać pozostałe składniki wyżej wymienione i dokładnie zblendować. 

czwartek, 10 grudnia 2015

Makaron z pesto z jarmużu

 


  • 250 g dowolnego makaronu
  • około 200 g pesto z jarmużu
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do dego samego garnka w którym się gotował makaron. Dodać pesto,wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Podawać na głebokich talerzach, posypać świeżo startym parmezanem. 

Pesto z jarmużu

 


Bildergebnis für feld  grünkohl

  • 200 g świeżego jarmużu (Grünkohl)
  • 80 g płatków lub posiekanych migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml oliwy extra vergin
  • 80 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, na złoty kolor. Jarmuż zalać gotującą posoloną wodą i blanszować przez 3 minuty. Dobrze odcedzić i dokładnie zmiksować z płatkami migdałowymi, czosnkiem, oliwą. Na koniec dodać parmezan wymieszać. Przełożyć do szklanego naczynia polać łyżką oliwy, przykryć i wstawić na jeden dzień do lodówki w celu "przegryzienia się składników". Pesto smakuje nie tylko z makaronem, jest również doskonałe jako dodatek do warzyw, mięs, ryb lub posmarowane na swieżą bagietkę lub ciabattę. Polecam.