Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: pesto

środa, 09 marca 2016

Makaron orkiszowy z pietruszkowym pesto

 


 

 

3 porcje:

  • 200 g makaronu spaghetti orkiszowego
  • pesto z pietruszki
  • parmezan do posypania

Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu, odłożyć 2-3  łyżki wody a resztę odcedzić i przelać zimną wodą. Do tego samego garnka przełożyć spaghetti, dodać  wodę po gotowaniu makaronu, oraz pesto z pietruszki, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Nałożyć na talerze i podawać posypane parmezanem. 

Pesto z pietruszki

 


 

  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • 5 łyżek ziaren słonecznika lub orzechów laskowych
  • 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 5 łyżek oliwy extra virgin
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól himalajska, świeżo zmielony biały pieprz

Na suchej patelni uprażyć  słonecznik lub orzechy laskowe, następnie przestudzone  przełożyć do naczynia blendującego, dodać pozostałe składniki wyżej wymienione i dokładnie zblendować. 

czwartek, 10 grudnia 2015

Makaron z pesto z jarmużu

 


  • 250 g dowolnego makaronu
  • około 200 g pesto z jarmużu
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do dego samego garnka w którym się gotował makaron. Dodać pesto,wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Podawać na głebokich talerzach, posypać świeżo startym parmezanem. 

Pesto z jarmużu

 


Bildergebnis für feld  grünkohl

  • 200 g świeżego jarmużu (Grünkohl)
  • 80 g płatków lub posiekanych migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml oliwy extra vergin
  • 80 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, na złoty kolor. Jarmuż zalać gotującą posoloną wodą i blanszować przez 3 minuty. Dobrze odcedzić i dokładnie zmiksować z płatkami migdałowymi, czosnkiem, oliwą. Na koniec dodać parmezan wymieszać. Przełożyć do szklanego naczynia polać łyżką oliwy, przykryć i wstawić na jeden dzień do lodówki w celu "przegryzienia się składników". Pesto smakuje nie tylko z makaronem, jest również doskonałe jako dodatek do warzyw, mięs, ryb lub posmarowane na swieżą bagietkę lub ciabattę. Polecam.