Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: mango

wtorek, 21 listopada 2017

Deser mango lassi z pierniczkami

 


4 porcje

  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 dojrzałe mango
  • około 150 g pierniczków
  • 2 łyżi cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Mango obrać, oddzielić miąższ od pestki i zmiksować. Jogurt grecki wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Pierniczki pokruszyć. W pucharkach lub w efektownych kieliszkach ułożyć warstwami:pokruszone perniczki, jogurt grecki, zmiksowane mango, pierniczki, jogurt grecki, zmiksowane mango. Schłodzić.

sobota, 10 września 2016

Mango- Lassi

 


 

  • 1 dojrzałe mango
  • 150 g jogurtu naturalnego 3,5%
  • 250 ml wody mineralnej (bardzo zimnej)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta kardamonu do smaku

Umyte mango obrać ze skórki, odkroić miąższ od pestki, włożyć do blendera i dodać pozostałe składniki. Zmiksować dokładnie.

poniedziałek, 20 lutego 2012

 Kurczak curry w sosie  mango


 

 

 

  • pierś z kurczaka (około 350g )
  • 1 dojrzałe mango
  • 3 cebulki dymki
  • 250 ml słodkiej śmietanki 15%
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju  z orzeszków ziemnych (lub inny)
  • sól morska, biały pieprz
  • 150 g ryżu basmati

Ryż ugotować na sypko. Mango obrać ze skórki, odkroić miąższ od pestki i  pokroić w kosteczkę. Cebulkę dymkę pokroić  w pierścienie, a mięso w kostkę lub w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pierś z kurczaka (około 5 minut). Doprawić solą i pieprzem,  zdjąć z patelni. Mango włożyć  na patelnię i samażyć przez 3 minuty. Dodać curry, krótko podsmażyć, wlać bulion i śmietankę, sok z cytryny, zagotować. Na koniec dodać usmażone mięso i dymkę, podgrzewać przez 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podajemy z ryżem.

 

Smacznego :-)