Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: gulasz

poniedziałek, 07 stycznia 2013

 Gulasz mięsny z kasztanami

 


 

 

  • 5oo g gulaszu wołowo- wieprzowy
  • 200 g kasztanów jadalnych - marony (gotowe w opakowaniu wakum)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml półwytrawnego wina marsala lub innego
  • 500 ml bulionu
  • 2- 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ew. 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

 

Mięso umyć, dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, większe kawałki przekroić. Cebulę i czosnek obrać, pokroić. Oczyszczony por pokroić na ukos w plasterki, a umytą marchew w półksiężyce.

Garnek do duszenia mięsa rozgrzać z oliwą, włożyć porcjami mięso i smażyć na wysokim ogniu przez około 5 minut. Pod koniec smażenia dodać czosnek, cebulę, koncentrat pomidorowy- podsmażyć, doprawić  solą i pieprzem. Następnie wlać bulion, wino. Dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny (w razie potrzeby dolewać wodę). Na około 15 minut przed końcem duszenia, dodać por, marchewkę, kasztany, miód, majeranek.  Doprawić solą i pieprzem. Gulasz podajemy np, z makaronem fettuccine, kaszą lub ryżem. Pychotka.

Smacznego !



wtorek, 20 marca 2012

   Najlepszy  Gulasz  pomidorowy


 

 

  • 500 g mięsa wołowego na gulasz
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 puszka pomidorów ( 400 g )
  • ¾ l bulionu mięsnego
  • słodka papryka w proszku
  • 1 średnia cukinia
  • 1 średni bakłażan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, ewentualnie  większe kawałki pokroić. Obraną cebulę pokroić w piórka. Z gałązki rozmarynu oderwać igiełki i posiekać.

Oliwę dobrze rozgrzać w dużej patelni,  mięso mocno podsmażyć, przyprawić solą. Dodać cebulę, czosnek. Krótko podsmażyć, dodać  przecier pomidorowy, mąkę i krótko podsmażyć. Wlać bulion i sok z pomidorów. Przyprawić papryką, pieprzem, posiekanym rozmarynem. Dusić pod przykryciem minimum 1 godzinę.

Umytą cukinię pokroić w półksiężyce, bakłażana i pomidory z puszyki   w kawałki. Dodać do gulaszu i dusić jeszcze przez 10 minut bez przykrycia. Podawać z  makaronem wstążki. 

Smacznego...