Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kalafior

środa, 30 września 2015

Sałatka z pieczonym kalafiorem





 

4 porcje:

  • 1 kalafior
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 400 g z puszki (odsączonej)
  • oliwa extra vergine
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • dowolna mieszanka sałaty
  • ziarenka  wyłuskanego granatu
  • listki świeżej mięty
Dressing tahini:
  • 4 łyżeczki pasty tahini
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przygotować dużą blachę do pieczenia (np. z wyposażenia piekarnika), wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Kalafiora pokroić w kostkę i wyłożyć na blachę. Dodać odsączoną ciecierzycę. Wszystko doprawić solą, pieprzem i przyprawami, polać 2 łyżkami oliwy i dokładnie wymieszać, rozłożyć po całej powierzchni blaszki.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut, w międzyczasie 2 razy wymieszać warzywa łopatką.

Na talerzach ułożyć po garści sałat. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczone warzywa, posypać granatem i listkami mięty. Polać dressingiem tahini i podawać.

Źródło: Kwestia Smaku.com





wtorek, 12 listopada 2013

Curry z kalafiora, kurczaka w sosie kokosowym

 


 

  • połowa kalafiora
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki oliwy
  • około 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól morsak, świeżo zmielony pieprz
  • ew. 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • świeża kolendra

Mięso umyć, osuszyć pokroić na mnejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżką soku z cytryny. Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej oliwie w głębokiej patalni, dodać kalafior rozdrobniony na różyczki, marchew pokrjoną na talarki, chwilę podsmażyć. Dodać curry, płatki chili, doprawić  sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną.

W międzyczasie na drugiej patalni rozgrzać oliwę i usmażyć kawałki kurczka (około 5-7 minut). Usmażone mięso połączyć z  sosem warzywnym, chwilę podgrzać. Danie podajemy z ryżem. Smacznego.

środa, 15 maja 2013

Potrawka z warzyw w mleku kokosowym

 


 

 

  • połowa kalafiora
  • 3 marchewki
  • 150 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki curry lub pasty curry
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 200 g ryżu basmati lub jaśminowy

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Umyty kalafior podzielić na różyczki, marchew pokroić w słupki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokie patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać marchew i kalafior, chwilę podsmażyć, wlać bulion warzywny i mleko kokosowe. Gotować około 5 minut bez przykrycia, po czym dodać zamrożoną fasolkę szparagowa i sok z limonki, gotować-dusić przez kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem.

Smacznego!