Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: cytryna

czwartek, 02 kwietnia 2015

Babka cytrynowa


 

 


 

  • 120 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • cukier puder do posypania

 Masło wyjąć wcześniej z lodówki, pokroić w kostkę. Formę na babkę o pojemności 2 litrów wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 160°C. Masło utrzeć z cukrem, skórką cytrynową, cukrem wanilinowym lub ekstraktem z wanilii na jasną masę. Stopniowo dodawać jajka cały czas miksując na wysokich obrotach miksera. Zmniejszyć obroty miksera i dodać (w 3 partiach) przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Gdy składniki się połączą dodać jogurt, sok z cytryny i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy i piec przez około 40 minut do suchego patyczka. Formę odstawić na kratkę na 10 - 15 minut, następnie wyjąć babkę z formy i ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Źródło: Kwestia Smaku


 

piątek, 20 grudnia 2013

Śledzie cytrynowe

 


 

  • 2 opakawania śledzi matias w oleju (600 g)
  • 2 cytryny
  • mała garść goździków
  • 2-3 łyżki oliwy

Cytryny bardzo dokładnie umyć w gorącej wodzie i osuszyć. Obrać  je ze skórki jak najcieniej - pozostawiamy tylko żółtą część. Po obraniu cytryn wycisnąć z nich sok. Śledzie opłukać pod  bierzącą  zimną wodą, następnie osuszyć ręcznikiem papierowymi  i pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki.

W słoiku ułożyć warstwę skórek z cytryny, na to kilka goździków i warstwę śledzi. Kontynuować  do zapełnienia słoiczka, na wierzchu układając warstwę skórek. Całość zalać sokiem z cytryny, dbając o to, aby wypełnił on także dół słoiczka. Na górę wlać oliwę, zakręcić słoik, przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują po dwóch dniach leżakowania ;-) Smacznego.

Źródło: Eksplozja smaku

czwartek, 21 marca 2013

Imbirowy napar

 



 

Cudowny zdrowy imbir. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas. Ułatwia trawienie,  przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Leczy przeziębienia, migreny. Polepsza krążenie krwi, wspaniale rozgrzewa cały organizm. Niszczy wirusy (jest bardzo korzystny przy przeziębieniach i bólach gardła). Obniża  poziom cholesterolu, zmniejsza ciśnienie i działa przeciwzakrzepowo. Zwiększa koncentrację i dodaje nam energii. I ten niezwykły smak...

Ale  oczywiście ze względu na jego podrażniające działanie należy go jednak używać z umiarem. Dotyczy to zwłaszcza osób z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego i kobiet w ciąży. 

 

  • kawałek korzenia imbiru wielkośći orzecha włoskiego
  • ½ cytryny
  • miód

 

Imbir obrać i bardzo drobno posiekać. Cytrynę umyć w gorącej wodzie, wycisnąć sok, a skórkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Imbir, sok i skórkę z cytryny zalać 1 litrem wrzątku i przykryć i odstawić na 5 min. Do przecedzonego płynu dodać miodu. Na zdrowie!

 

 

 



niedziela, 06 maja 2012

 Casserole z  kurczakiem, ziemniakami i czarną fasolą





 Pyszne danie jednogarnkowe. Kurczak casserole  wykonałam już kilka razy i za każdym razem smakuje mi coraz bardziej. Koniecznie do wypróbowania :-)

  • 3-4 udka kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 300 g małych ziemniaków (pokrojone na ćwiartki)
  • 2 małe cebule
  • 1 puszka czarnej fasoli (można zastąpić czerwoną)
  • 1 filiżanka bulionu drobiowego
  • 1 cytryna pokrojona ćwiartki
  • sól morska

Marynata

  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Kurczaka, umyć osuszyć, posolić. Składniki marynaty połączyć. Udka wraz z marynatą włożyć do woreczka foliowego, zamknąć szczelnie klamrą bąć gumką, kilka razy obracając woreczek do dokładnego połączenia się kurczaka z marynatą.Wstawić do lodówki  na minimum 1 godzinę a najlepiej na całą noc.  Dzięki takiemu marynowaniu przyprawy dobrze wnikają w mięso, a kurczak po upieczeniu jest aromatyczny i soczysty.

Piekarnik nagrzać do 200°C. W żaroodpornym garnku z pokrywą rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać ziemniaki i  cebulę pokrojoną w ósemki.  Podsmażyć na dużym ogniu  mieszając przez około 3 minuty. Warzywa wyjąć z garnka,  włożyć kurczaka razem z całą marynatą. Obsmażyć z każdej strony po około 3 minuty. Na koniec dodać odsączoną fasolę i smażyć przez minutę. Włożyć ziemniaki z cebulą, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem przez 1 godzinę, następnie zdjąć pokrywkę, włożyć kawałki cytryny obtoczone w cukrze i piec bez przykrycia przez 15 minut. 

Smacznego :)

Żródło: Kwestia Smaku.com

poniedziałek, 19 marca 2012

   Terrina   z  łososia

 


Wykwintna, smaczna,  przystawka z wędzonego łososia. Danie idealne na zbliżające się Świeta Wielkanocne na  przyjście gości. To również super pomysł na smaczną przekąskę na imprezę.


 

 


  • 200g wędzonego łososia w cienkich plastrach
  • 5 płatków żelatyny (około 2 łyżeczki)
  • 5 łyżek śmietany + 100 ml śmietany  30%
  • 4 łyżki posiekanej  natki pietruszki
  • 300 g serka śmietankowego np. Philadelphia
  • 5 łyżek kremu chrzanowego ( gotowy w słoiczku )
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, biały pieprz
  • 6 filiżanek o pojemności  około 150 ml
  • folia spożywcza

Filiżanki opłukać zimną wodą, wyłożyć folią spożywczą, następnie plastrami łososia. Wstawić do lodówki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Posiekaną natkę zmiksować z 4 łyżkami śmietany.

Serek śmietankowy wymieszać z kremem chrzanowym, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Żelatynę wycisnąć i rozpuścić w rondelku na delikatnym ogniu, dodać 3 łyżki serka, wymieszać i połączyć z pozostałym serkiem. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać do masy serowej dokładnie mieszając. Około ¼ masy połączyć z zmiksowaną pietruszką.

Połowę masy serowo0-chrzanowej wyłożyć do 6  filiżanek. Następnie wyłożyć masę pietruszkową. Wstawić do lodówki.

Wyłożyć pozosałą masę serowo-chrzanową. Wystającą folię przykryć filiżanki. Schładzać minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.



sobota, 18 lutego 2012

Kremowa zupa brukselkowa z curry


 

  • 1 kg świeżej  brukselki
  • 1 litr bulionu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 cm imbiru
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka curry
  • 3 łyzki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz

Brukselkę oczyścić, umyć i przekroić na połówki. Cebulę i imbir obrać , drobno posiekać.Oliwę z oliwek rozgrzać w garnku, podsmażyć  imbir, cebulę i  brukselkę. Zalać bulionem, dodać mleko kokosowe, curry, sok z cytryny. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Po tym czasie zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego :)

środa, 15 lutego 2012

    Rolada szpinakowa


Ciasto szpinakowe:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

      Farsz :

  • 400 g serka ricotta ( lub inny serek np. philadelphia )
  • 150 g wędzonego łososia
  • sok z połowy cytryny
  • sól, biały pieprz do smaku
  • po pół pęczka koperku i natki pietruszki

Posiekany czosnek podsmażyc na łyżce masła, dodać rozmrożony szpinak. Dusić aż odparuje nadmiar wody. Przyprawić solą i pieprzem, ostudzić. Połączyć z żółtkami ,mąka, przyprawić. Białka ubić na sztywna pianę dodać do masy szpinakowej, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować na  niej masę szpinakową. Piec 20 minut w 190°C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką, ostudzić.

Ser wymieszać z posiekaną zieleniną. Doprawić sokiem z cytryny,solą i pieprzem. Ser wyłożyć na ciasto szpinakowe, rozsmarować.Na brzegu poukładać plastry łososia, zwinąć w  roladę, owinąć folią i schłodzić. Podawać pokrojoną na plastry z pieczywem.

Smacznego :)