Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: mozzarella

poniedziałek, 01 maja 2017

Roladki z kurczka z czosnkiem niedżwiedzim

 


 

  • 2-3 piersi z kurczaka
  • plastry bekonu
  • wiązka czosnku niedźwiedziego
  • kulka mozzarelli
  • 2 łyżki masła
  • sól, świeżo zmielony pieprz, słodka papryka w proszku

Piersi kurczka umyć, osuszyć, przeciąć każdą wzdłuż na pół. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Na środek mięsa ułożyć po kawałaku mozzarelli, 3-4 gałązki czosnku niedżwiedziego. Zawinąć w roladkę, każdą roladkę zawinąć plastrem bekonu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać masło. Roladki wstawić do nagrzanego piekarnika 190°C, piec przez 25-30 minut. Podajemy z ziemniakami, sałatą. 

wtorek, 22 listopada 2016

Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z porem i bekonem

 


 

  • 500 g dyni hokkaido
  • 250 g ziemniaków
  • 3-4  pory
  • 8 plastrów bekonu
  • kulka mozzarelli lub ser gouda
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 ml mleka
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • tymianek

Ziamniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, dynię hokkaido pokroić (nie obieramy ze skórki) również  w kostkę. Gotować w osolonej wodzie przez 20 minut. W międzyczasie, umyty por przekrioić na połowy, blanszować przez około 8 minut.

Na patelni rozgrzać masło z oliwą, dodać pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, zeszklić. Następnie dodać do ugotowanych i odcedzonych ziemniaków z dynią, wlać mleko i ugnieść ugniataczką na gładkie purée. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, wyłożyć do naczynia żaroodpornrgo wysmarowanego masłem. Na wierzch ułożyć por owinięty plastrami bekonu, ułożyć ser, posypać listkami tymianku Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 °C, zapiekać przez 15-20 minut. Propozycja podania, np. pieczone kacze udko.



 



niedziela, 31 lipca 2016

Faszerowany chleb serem

idealny dodatek do grilla


 

  • bochenek dobrego chleba w całości
  • 4 cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera emmentaler
  • kulka mozzarelli
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Bochenek chleba nacinamy ostrym nożem w 1 cm plastry, uważając, żeby nie przeciąć do końca. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ser emmentaler pokrojony w grubsze plasterki powkładać w nacięcia. Cebulkę pokroić w plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, mozzarellę kroimy w kosteczkę, wymieszać doprawić solą i pieprzem, powkładać w nacięcia chleba. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC, piec około 15-20 minut. Podajemy na ciepło, plastry chleba docinamy do końca.

wtorek, 13 października 2015

Muszle makaronowe z szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym

 



 

 

  • 500 g szpinaku
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • około 26 muszli makaronowych
  • 850 ml pomidorów w puszce
  • 75 g serka  ricotta lub inny śmiatankowy
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 cebule
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Makaron ugotować al dente (około 15 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzić, polać wlać zimną.

Sos pomidorowy: Cebulę czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać mięso mielone, podsmażyć, po czym dodać połowę czosnku i cebuli (resztę odłożyć), zeszklić. Wlać pomidory wraz z sokiem, pomidory rozdrobnić łyżką drwenianą. Doprawić oregano, solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

Szpinak oczyścić, dokładnie umyć w zimnej wodzie. W garnku rozgrzać łyżkę masła, dodać odłożoną cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodajemy szpinak i przez chwilę smażymy aż szpinak zwiędnie, na koniec dodajemy ricottę, doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 225 ºC. Na dno formy żaroodpornej wylać sos pomidorowy. Muszelki nadziewać  szpinakiem, ułożyć je na wierzchu sosu pomidorowego. Na każdą muszelkę ułożyć kawałki lub plasterki mozzarelli. Zapiekać przez około 15 minut.

czwartek, 24 września 2015

Cannelloni z mielonym mięsem i szpinakiem





 

  • 250 g makaronu cannelloni (rurki do nadziewania)
  • 500 g mielonego mięsa z indyka lub innego
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 duża cebula
  • 200 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 700 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy
  • świeża bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mozzarelli lub startego parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Nadzienie: Do miski włożyć mięso, doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano. Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać do mięsa. Na tę samą patelnię włożyć opłukany i osuszony świeży szpinak i chwilę podgrzewać mieszając aż szpinak zwiędnie. Następnie drobno posiekać go na desce i dodać do mięsa (szpinak mrożony wystarczy rozmrozić i posiekać). Wymieszać mięso, dodając stopniowo mleko.
Sos pomidorowy: Do rondla wlać łyżkę oliwy i lekko podsmażyć pokrojony czosnek, dodać przecier i zagotować, w międzyczasie doprawić solą, pieprzem, świeżą bazylią, szczyptą cukru. Pół szklanki sosu dodać do mięsa i wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Na dno naczynia żaroodpornego (ok. 20 x 30 cm) wylać cienką warstwę sosu pomidorowego. Rurki cannelloni nadziać  farszem, małą łyżeczką, i ułożyć ciasno  jedną warstwą w naczyniu. Polać sosem i posypać kawałkami mozzarelli. Piec przez około 30- 40 minut.

 
Źródło: Kwestia Smaku.com








Tagi: mozzarella
22:13, ginam35 , Indyk
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 23 lipca 2015

Bakłażan zapiekany z Caprese


  • 1 bakłażan
  • 200 g mozzarelli w kulce
  • bazylia
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oliwa
  • 2 pomidory

Piekarnik nagrzać do 210°C. Bakłażana przekroić na pół, miąższ ponacinać w kratkę na głębokość ok. 1,5 cm. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Ułożyć na w formie żaroodpornej, włożyć do piekarnika rozcięciem do góry i piec przez ok. 30 minut aż miąższ bakłażana zbrązowieje. Wyjąć, wierzch posmarować startym czosnkiem. Ułożyć plasterki pomidorów na przemian z mozzarellą, posypać suszonym oregano, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Piec przez ok. 12 minut. Posypać bazylią.

 

 

Źródło: Kwestia smaku. com



 

 

 



czwartek, 05 marca 2015

Kurczak w pomidorach z mozzarellą


 

Składniki, 2 porcje:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej lub serrano
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól, pieprz, masło i oliwa extra vergine
  • bazylia

Filety z kurczaka oczyścić z błonek, opłukać. Każdy pokroić na 3 mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i ostrą papryką, zawinąć w plasterki szynki. Rozgrzać większą patelnię z pokrywą, włożyć 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy extra vergine. Na rozgrzany tłuszcz włożyć filety i smażyć przez ok. 5 minut, w międzyczasie 2-3 razy przewrócić na drugą stronę. Stopniowo, dodawać  pomidory wraz z sokiem i zagotować. Pomidory doprawić do smaku solą, pieprzem. Gotować pod przykryciem przez ok. 5 minut, w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę. Można podawać z bagietką, ryżem, makaronem, kuskusem. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.






poniedziałek, 29 października 2012

Halloween Burger

 


 

  • 4 duże bułki do hamburgerów
  • 300 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jajko
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy stołowej
  • 2-3 plastry żółtego sera np. cheddar
  • listki dowolnej sałaty
  • 1 duży pomidor
  • 1 ogórek korniszon
  • 4 mozzarella-mini-kulki
  • 4 oliwki nadziewane  papryką lub kapary
  • 3 łyżki majonezu wymieszane z 1 łyżką musztardy
  • ketchup

 

Mięso mielone połączyć z posiekaną na drbno cebulą, papryką w proszku, jajkiem, musztardą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mięsa uformować 4 równe płaskie kotlety i usmażyć na lekko brązowy kolor.

Pomidora i ogórka pokroić w plastry. Z sera wyciąć wąskie trójkąty. Bułki przepołowić, opiec w opiekaczu lub na  powlekanej patalni bez tłuszczu. Dolną część bułki posmarować sosem majonezowym, ułożyć liść sałaty, następnie usmażony kotlet, plaster pomidora i ogórka, 4-5 trójkąty sera, polać ketchupem i przykryć drugą połową bułki. Kulki mozzarelli i oliwki  przekroić na pół, dwie połówki mozzarelli i oliwki ułożyć na bułce tworząc oczy.

Hamburgery sprawią dzieciakom (i nie tylko) ogromną   radość i są wyjątkowo smaczne !

Smacznego:-)

środa, 14 marca 2012

  Rukola z mozzarellą


 

  • 1 papryka ( pieczona w piekarniku lub na patelni )
  • 250 g mozzarelli w kulkach
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • połowa sałaty lodowej lub innej
  • pół opakowaniarukoli lub innej sałaty

Dressing:

  • sok z połowy pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Sałatę umyć, osuszyć, przełożyć na talerze. Pomidorki przepołowić na połówki. Paprykę pokroić w paski, cebulę w krążki. Wszystkie składniki poukładać na sałacie.

Do niewielkiego  słoika lub shakera, należy  dodać wszystkie sładniki dressingu i dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Polać nim sałatę. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego :-)

 


piątek, 02 marca 2012

  Zapiekany koper włoski z  mięsnymi kulkami

 


Smaczna, z lekkim posmakiem anyżku. Dość sycąca zapiekanka z udziałem fenkułu, ziemniaków, kuleczk z mięsa wołowego mielonego, mozarelli, polana sosem jajecznym.Warto spróbować.

  • 3 bulwy kopru włoskiego
  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1 kulka mozzarelii (125 g )
  • sól morska,   świeżo zmielony pieprz,słodka papryka w proszku

Ziemniaki obrać i podgotować w osolonej wodzie  15- 20 min. Cebulę pokroić w kosteczkę. 1/3 cebuli połączyć z mięsem mielonym, dodać bułkę tartą,1 jajko. Doprawić do smaku solą, pieprzem,papryką. Uformować około 20 kuleczek. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć kulki mięsa 5 min. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu podsmażyć  pozostałą cebulą z posiekanym  drobno czosnkiem.Wlać mleko,podgrzać,dodać kwaśną śmietanę. Odstawić na bok.

Oczyść  bulwy kopru. Zewnętrzne liście lekko łykowate należy obrać. Ddetnij łodyżki i korzonki. Bulwy pokroić pionowo w  cienkie plastry.Ugotowane ziemniaki pokroić w większe kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, dojąc kulki mięsne i koper.

Pozostałe 2 jajka rozmącić, połączyć z sosem cebulowym, doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem. Wylać  na zapiekankę. Mozarellę pokroić w plasterki poukładać na wierzch. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C i piec przez około 30 min.

Smacznego :-)