Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: ciecierzyca

środa, 29 marca 2017

Sałatka z ciecierzycy i tuńczyka

 


 

  • 250 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
  •  puszka tuńczyka 185 g
  • karczochy w puszce 240 g
  • 50 g czarnych oliwek bez pestek
  • 2-3 pomidory
  • kilka liści dowolnej sałaty
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • mała gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki, koper

Cierzycę przełożyć na sitko, polać zimną wodą, z tuńczyka odlać zalewę i rozdrobnić widelcem. Karczochy pokroić na ćwiartki, oliwki pokroić na połówki, pomidor pokroić na cząstki, obraną cebulę pokroić w cienkie krążki. Wszystko składniki połączyć.

Przygotować dressing: obrany czosnek przecisnąc przez praskę, oderwać igiełki rozmarynu od gałązki i drobno posiekać - wymieszać z oliwą, octem miodem, solą i pieprzem. Polać sałatkę, wymieszać, odstawić na 30 minut. Przed podaniem połączyć z zieloną sałatą porwaną na mniejsze kawałki. Posypać pietruszką i koprem. 

wtorek, 24 listopada 2015

Curry z ciecierzycą, dynią, szpinakiem i kurczakiem



 

  • 1 mała puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej
  • 300 g dyni (zważonej przed obraniem)
  • 150-200 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry (lub po łyżeczce startego czosnku i imbiru)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka łyżeczki  kurkumy
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • około 3/4 szklanki bulionu
  • duża garść szpinaku
  • kawałeczek ostrej papryczki
  • do podania: kolendra, ugotowany ryż, limonka

 

Pierś kurczka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym usmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, po czym wyłożyć na talerz. Na tą samą patelnię wlać 2 łyżki mleka kokosowego podsmażyć pastę curry lub imbir i czosnek. Dodać dynię, cebulę, doprawić solą i smażyć około 2 minuty. Dodać paprykę w proszku i kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę. Dodać kolejne 2 łyżki mleka i smażyć przez 1 minutę.
Wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Gotować przez około 15 minut co chwilę mieszając. Wlewać stopniowo bulion i gotować przez ok. 5 - 10 minut aż dynia będzie już miękka. Od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać usmażone kawałki kurczaka, szpinak, wymieszać i odstawić z ognia.
Posypać posiekaną papryczkę chili bez pestek i kolendrą. Podawać z ryżem i cząstką limonki.





środa, 30 września 2015

Sałatka z pieczonym kalafiorem





 

4 porcje:

  • 1 kalafior
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 400 g z puszki (odsączonej)
  • oliwa extra vergine
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • dowolna mieszanka sałaty
  • ziarenka  wyłuskanego granatu
  • listki świeżej mięty
Dressing tahini:
  • 4 łyżeczki pasty tahini
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przygotować dużą blachę do pieczenia (np. z wyposażenia piekarnika), wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Kalafiora pokroić w kostkę i wyłożyć na blachę. Dodać odsączoną ciecierzycę. Wszystko doprawić solą, pieprzem i przyprawami, polać 2 łyżkami oliwy i dokładnie wymieszać, rozłożyć po całej powierzchni blaszki.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut, w międzyczasie 2 razy wymieszać warzywa łopatką.

Na talerzach ułożyć po garści sałat. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczone warzywa, posypać granatem i listkami mięty. Polać dressingiem tahini i podawać.

Źródło: Kwestia Smaku.com





piątek, 30 stycznia 2015

Sałatka z cieciorki

 


 

  • 1 duża puszka ciecierzycy 800 g
  • 200 g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • ¼ łyżeczki kmninu rzymskiego
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Ciecierzycę opłukać na sitku pod bierzącą wodą. Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, ser feta pokroić w kosteczkę.

Wszystkie składniki wyżej wymienione połączyć i wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Smacznego!

środa, 16 października 2013

Orientalna zupa z ciecierzycy


  • 300 g ciecierzycy
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów  400 g
  • 150 ml śmietanki
  • 1- 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1  łyżeczka curry
  • ½ posiekanej drobno papryczki chili
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciecierzycę należy namoczyć dzień wcześniej na noc. Następnego dnia należy wodę odlać i przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć: cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili, kminek, kmin rzymski, curry, kurkuma, smażyć przez 30 sekund, po czym wsypać cieciorkę i smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie wlać bulion i gotować godzinę pod przykryciem. Gdy cieciorka jest miękka, dodać pokrojone pomidory wraz sokiem, startą skórkę z cytryny, śmietankę,  doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze na małym ogniu przez 10- 15 minut. Pyszna i rozgrzewająca zupka na chłodne jesienne dni. Życzę smacznego.

piątek, 30 sierpnia 2013

Hummus z kurczakiem w warzywach

 


 


  • 4 piersi kurczka ( po ok. 150 g)
  • 2 czerwone strąki  papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • osól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy (850ml)
  • 150 ml bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 łyżki pasty sezamowej (Tahini)
  • 2-3  łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osyszyć, każdą pierś pokroić na trzy części. Obraną cebulę pokroić w piórka, umytą i oczyszczoną paprykę pokroić w paski 1,5-2 cm, paprczkę chili pokroić w krążki. Tak przygotowane warzywa i mięso wymieszać z: oliwą, oregano, kminem rzymskim, chili, doprawić solą i pieprzem. Odstawić i marynować 30 minut.

Hummus: Ciecierzyce odsączyć z zalewy:  wlać gorący bulion, dodać posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, pastę sazamową, kmin ryzmski, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksować.

Mięso z warzywami usmażyć na rozgrzanej dużej patelni przez około 10 minut, cały czas mieszając. Podajemy z  gotowym humusem. Pycha, i życzę smacznego!

 

 

 

 

poniedziałek, 06 lutego 2012

  Zupa pomidorowa z ciecierzycą



 

 

  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka pomidorów (800 g)
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej  kolendry lub 1 łyżka świeżej
  • sól morska, biały pieprz, odrobina cukru do smaku

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć w  garnku z łyżką oliwy. Dadać przecier pomidorowy, suszoną kolendre, wlać bulion warzywny, zagotować, po czym dodać pomodory z puszki. Gotować 10 minut bez przykrycia na wolnym ogniu.

Zupę krótko zmiksować. Ciecierzycę opłukać na sitku pod bieżącą wodą, dodać do zupy. Gotować następne 10 minut, doprawić solą i pieprzem, posypać świeżą kolendrą.

Smacznego :)