Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: ciasteczka adwentowe

niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasteczka korzenne

 


 

  • 250 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 20 g  przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne foremki

Z podanych powyżej składników zagnieść  ciasto. Owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na  placek o grubości 0,5 cm. Wycinać dowolne kształty foremkami. Pozostałe resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać. I tak do  całkowitego wyczerpania się ciasta.

Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku do 180°C, 12-15 minut. Po upieczeniu ciasteczka można polukrować.

sobota, 08 grudnia 2012

Gwiazdeczki  cynamonowe 


 

  • 2 białka
  • 150 g pudru cukru
  • 250 g mielonych migdałów
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • foremki gwiazdki

Glazura:

  • 1 białko
  • 100 g pudru cukru
  • szczypta soli

Białka wraz z cukrem pudrem ubić mikserem na puszysty krem. Dodać cynamon, skórkę z cytryny, mielone migdały, szczyptę soli. Wymieszać i wstawić do lodówki na godzinę.

Piekarnik nagrzać do 140°C. Ciasto wyjąć z lodówki, włożyć pomiędzy dwie folie spozywcze i rozwałkować na placek o grubośći ok. 0,5 cm. Powycinać foremką gwiazdeczki, od czasu do czasu zanurzyć w mące lub pudrze cukrze ( około 50 sztuk ).Przełożyć delikatnie ( cisato jest bardzo delikatne ), na blaszki wyłożone papierem do pieczenia.

Glazura: Białko ubić mikserem z odrobiną soli na śniegowy krem, posmarować każdą z gwiazdek ( najlepiej zrobić to pędzelkiem ). Piec w środkowej części piekarnika  20 minut w 140°C.

 

Smacznego !


Ciasteczka  maślane

 


 

około 50-60 ciasteczek

  • 250 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki wody
  • dowolne foremki

Lukier :

  • około 100 g cukru pudru
  • 2- 3 łyżki soku z cytryny
  • ew. czerwony barwnik spożywczy lub sok z buraczków
  • dowolna posypka

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie  i szybko zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godz. stolnicę posypujemy mąką. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na dwa placki o grubośći około 3 mm. Wycinamy ciasteczka foremkami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200°C, około 10 minut.

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny ( konsystencja gęstej śmietany ). Po upieczeniu lukrujemy i ozdabiamy posypką. Do lukru można dodać kilka kropli barwnika lub soku z buraczków. Ciasteczka są bardzo łatwe i proste  do przygotowania, i oczywiście bardzo  smaczne, kruche. Jeśli chcemy większą ilość ciasteczek, można podwoić składniki na ciasto. 

Smacznego :-)

 

 

piątek, 07 grudnia 2012

Adwentowe ciasteczka orzechowe   


 


 

  • 150 g owoców kandyzowanych mieszanych
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 125 g siekanych migdałów
  • 125 g mielonych migdałów
  • 125 g  mielonych orzechów laskowych
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki skrobi spożywczej
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 0koło 50 okrągłych opłatków o (4-5 cm ø ) (du kupenia np. Lidl )
  • 150 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • papier do pieczenia

 

Owoce kandyzowane drobno posiekać. Jajka, cukier, sól, zmiksować mikserem do białości. Wsypać wszystkie orzechy wymieszane z skrobią, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia, oraz posiekane kandyzowane owoce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łopatką i wstawić do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 175°C. Na dwóch blaszkach rozłożyć papier do pieczenia. Porozkładać opłatkowe krążki, następnie rozłożyć ciasto orzechowe. Wstawić do piekarnika i piec około 15- 20 minut. Wystudzić na kratce.

150 g cukru pudru wymieszać z sokiem z cytryny ( konsystencja gęstej śmietany ). Udekorować  ciastka.

Czekoladę włożyć do woreczka od zamarażania żywności, spiąć gumką lub klarą. Woreczek zanurzyć w rondelku  z gorącą wodą, pozostawić do momentu roztopienia czekolady. Następnie woreczek wyjąć z wody.  W jednym rogu zrobić mały otwór lub zciąć norzyczkami i polewać lejącą czekoladę na ciasteczka.