Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: awokado

wtorek, 28 lutego 2017

Sałatka z awokado, tuńczykiem i jajkiem

 


 

  • 2 duże dojrzałe awokado
  • 2 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • 2 pomidory
  • 1 cebula czerwona
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki

Sos Vinegret:

  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 -3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, świeżo zmielony pieprz

 

Jajka ugotować. Składniki na vinegret połączyć i wymieszać. Odlać zalewę z tuńczyka, cebulę drobno pokroić, umyte pomidory przepołowić i pokroić w plasterki. Awokado przepołowić wzdłuż na połówki, usunąć pestkę, miąższ wydrążyć za pomocą łyżki, skórki-miseczki ułożyć na talerzu. Następnie awokado pokroić w kostkę, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny.

Tuńczyk, cebulę, pomidory, awokado, vinegret- delikatnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do skórek z awokado, ułożyć cząstki jajek, udekorować natką pietruszki. 

piątek, 04 kwietnia 2014

Kolorowa sałatka z makaronem i tuńczykiem

 


 

  • 400 g makaronu kolorowe świderki
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • mały pęczek natki pietruszki
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 dojrzałe awokado
  • połowa małego pora
  • 8 łyżek bulionu warzywnego
  • 5-6 łyżek octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 2 łyżki musztardy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz i cukier do smaku

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Umyte rzodkiewki i por pokroić na mniejsze kawałki, natkę pietruszki drobno posiekać. Awokado przepołowić, przekręcić i wyjąć pestkę, (wbić w nią ostrze noża) miąższ wyjąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Ugotowany makaron odcedzić, przelać zimną wodą.

Bulion, ocet jabłkowy, muszardę, cukier, sól i pieprz do smaku- dokładnie wymieszać. Następnie marynatę połączyć z wszystkimi składnikami na sałatkę (makaron, rzodkiewki, tuńczyk, awokado, natka pietruszki, por). 

Odstawić do lodówki na 30 minut. Smacznego.

środa, 05 lutego 2014

Makaron z sosem chili

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 350 g makaronu np. casareccie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (cumin)
  • 200 g pasaty pomidorowej
  • 250 ml sosu hot chili w butelce
  • 2 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, płatki chili

Makaron ugotować według wskazań na opakowaniu. W głebokiej patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso mielone i podsmażyć. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, zeszlkić wraz z mięsem. Po czym wlać pasatę pomidorową oraz sos hot chili, dodać kmin rzymski, przyprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez 5 minut.

Awokado przepołowić, przekręcić i wyjąć pestkę, (wbić w nią ostrze noża) miąższ wyjąć przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę. Umyte pomidory również pokroić w kosteczkę i wymieszać z awokado.

Ugotowany makaron połączyć z sosem mięsnym. Na wierzch rozłożyć awokado z pomidorem, posypać płatkami chili. Gotowe. Życzę smacznego.

 

czwartek, 28 listopada 2013

Spaghetti z krewetkami i awokado


 

  • 400 g dowolnego makaronu
  • 450 g krewetek tygrysich (mrożonych bez pancerzy)
  • 2 dojrzałe awokado
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 200 g kremowej fety
  • 100 g kwaśnej gęstej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 -4 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 Krewetki rozmrozić w zimnej wodzie, odcedzić, osuszyć ręcznikiem papierowym. Awokado przekroić wzdłuż, usunąć pestkę i  łyżką wyjąć miąższ, ( jedną połówkę pokroić w kostkę- do dekoracji) pozostałe przełożyć do naczynia, dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem. Ser feta rozdrobnić widelcem, wymieszać z kwaśną śmietaną i połączyć z kremem z awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Obrany czosnek drobno posiekać, paryczkę chili pozbawić nasion i również drobno pokroić.

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. A w miedzyczasie, w głębokiej patelni rozgrzać oliwę, krótko podsmażyć chili i czosnek (30 sekund). Po czym dodać osuszone krewetki i smażyć przez 3 minuty, posolić. Następnie krewetki połączyć z makaronem, kremem z awokado i fetą. Podgrzać. Gotowe i smacznego!


 

piątek, 17 maja 2013

Makaron po meksykańsku


 

 

 


 

  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml sosu salsa (gotowy w butelce)
  • 200 ml bulionu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g dowolnego makaronu
  • szczypta cukru

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać.Umyte pomidory i obrane awokado pokroić w kostkę, wymieszć. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso mielone, kumin, cukier i sól do smaku- podsmażyć na ostrym ogniu. Wlać bulion i sos salsa, dusić przez 3-4 minuty. Makaron połączyć z sosem, podgrzać. Danie serwujemy posypując sałatką awokado z pomidorem.

Danie jest super szybkie do wykonania, bardzo proste i smaczne. Smaczne  połączenie, smażonego mięsa przyprawione kuminem, duszone w sosie salsa, a akcentu dodaje awokado z pomidrem. Polecam!

środa, 20 marca 2013

Sałatka z krewetkami i awokado

 


 

  • 250 g krewetek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 200 g pomidorków cherry
  • połowa sałaty lodowej
  • kilka truskawek
  • posiekana natka pietruszka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy

Vinegret :

  • 5 łyżek octu balsamicznego białego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • połowa czerwonej  cebuli

Krewetki umyć i  osuszyć. Umyte awokado przekroić wzdłuż na dwie połowy. Połówki awokado przekręcić w przeciwnych kierunkach, pestkę podważyć  lekko nożem i ją wyjąć. Awokado obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Pomidorki przepołowić. Trskawki umyć i pokroić w plasterki. Umytą sałatę osuszyć, porawać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki  vinegretu włożyć do słoiczka (cebulę drobno posiekać), energicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy usmażyć krewetki 1-2 minuty, posypać natką pietruszki. Przyprawić solą i pieprzem.

Sałatę, awokado, krewetki, truskawki i sos winegret, delikatnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego !



niedziela, 11 marca 2012

  Wyśmienita  sałatka  meksykańska

 


Bardzo smaczna warstwowa sałatka mekykańska, idealna na kolację. To również  doskonały dodatek do codziennych obiadów, grilla -  można wtedy nie dodawać mięsa.

Wyjątkowgo smaku i aromatu  nadaje sałatce kumin, salsa i pasujące doskonale chrupiące chipsy tortilla. Namawawiam serdecznie  do zrobienia tej sałatki,  jest wyśmienita.

 

 

  • mała sałata lodowa
  • 3 pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limetki
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 100 g sera cheddar lub gouda
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 4-6  łyżek meksykańskiego sosu salsa ( gotowy sos w butelce )
  • pęczek świeżej kolendry
  • 4 cebulki dymki
  • 300 g kwaśnej śmietany 10%
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • kukurydziane chipsy tortilla
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso mielone podsmarzyć bez dodatku tłuszczu, doprawić do smaku salą i pieprzem, wystudzić. Sałatę umyć, pokroić w paski. Pomidory umyte pokroić w kostkę. Awokado przepołowić wzdłuż, usunąć pestkę, obrać ze skórki,  pokroić w kosteczkę i wymieszać z sokiem z limetki. Fasolkę odcedzić przez sitko i opłukać wodą. Ser potrzeć na tartce jarzynowej. Cebulke dymkę umyć, pokrioć w krążki, połączyć z kwaśną śmietaną i kuminem, doprawić solą i pieprzem. Umytą i osuszoną  kolendre posiekać.

Sałatkę układać według kolejności jak powyżej w składnikach, kąńcząc polewając sosem śmietanowym. Poukładać chipsy. Schłodzić, przed podaniem wymieszać.

 Smacznego :-)