Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: grzyby

środa, 22 lutego 2017

Zupa grzybowa z kurczakiem

 


 

  • 500 g mrożonej mieszanki grzybowej
  • około 200 g piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Warzywa pokroić w kosteczkę: marchew, ziemniak, cebulę oraz czosnek. Mięso kurczka pokroić w kostkę.

Do garnaka z bulionem, włożyć  zamrożone grzyby, kawałki kurczaka, marchew, ziemniak, dodać sól orz pieprz, gotować na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę wraz z czosnkiem i zeszkić, posypać łyżką mąki, chwilę smażyć po czym wlać powoli śmietanę cały czas mieszając. Zawartość patelni przelać do gotującej się zupy, gotować jeszcze przez 10 minut. Doprawić do smaku salą, pieprzem, sokiem z cytryny, dodać natkę pietruszki. 


czwartek, 17 października 2013

Boczniaki z patelni


 

 

  • 250 g boczniaków
  • połowa cebulki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Grzyby umyć, dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebilę wraz czosnkiem. Następnie włożyć grzyby i podsmażać przez około 5 minut na wysokim ogniu. Po czym wlać śmietankę, sok z cytryny, dodać posiekaną natkę pietruszki, przyprawić solą i pieprzem, dusić przez kolejne 5-7 minut. Gotowe danie jest idealne do wyjadania najlepiej prosto z patelni z białym pieczywem np. świeżą bagietką. Życzę smacznego.


poniedziałek, 30 lipca 2012

  Najlepsza zupa grzybowa


 

 

  • 300-500 g świeżych  grzybów leśnych
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1-2  marchewki
  • 1 l wywaru z warzyw
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mała cebula
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, rozdrobniony kminek do smaku

 

Obrane, umyte i pokrojone w równe kosteczki ziemniaki i marchewkę oraz oczyszczone i pokrojone grzyby włożyć do garnka, zalać zimnym wywarem, dodać sól, pieprz, kminek. Gotować prze około 15 minut.

Na rozgrzanym maśle zeszklić pokrojoną cebulę, posypać mąką, krótko podsmażyć i rozprowadzić mlekiem, wlać do wywaru ciągle mieszając. Gotować na małym ogniu jeszcze przez  10 minut. Przed podaniem posypać pietruszką.

Smacznego !