Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: orzechy włoskie

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Tort orzechowy Rokoko

 


 

 

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g mąki przennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki kakao

Masa orzechowa:

  • 1 budyń waniliowy + 3 łyżki cukru
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych mielonych
  • 125 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 2-3 łyżki czystej wódki (opcjonalnie)

 Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czkolady
  • 50 g masła

 

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka odzielić od żółtek. Białka z 5 łyżkami wody ubić na sztywno, po czym dalej ubijąc dodać 150 g cukru i cukier waniliowy, oraz pojedyńczo żółtka. Na koniec dodać przesianą makę przenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao, krótko i delikatnie zmiksować do połączenia się składników. Ciasto wylać do tortownicy, wyrównać, wstawić do nagrzanego piekarnika funkcja góra-dół 175°C,  funkcja z termoobiegiem 150°C. Piec 30 minut.

Masa orzechowa: Ugotować budyń z 3 łyżkami cukru, wystudzić. Połowę orzechów zmielić w blenderze do mielenia-miksowania, pozostałą połowę odłożyć do dekoracji. Masło utrzeć z wódką i  50 g cukru na puszysty krem, nastpnie dodać wysudzony budyń cały czas miksując. Na koniec dodać mielone orzechy włoskie i laskowe. Biszkopt przekroić wzdłuż dwa razy. Pierwszy blat ułożyć na paterze, rozsmarować połowę kremu orzechowego, przykryć drugim blatem, wyłożyć pozotsały krem, przykryć ostatnim blatem.

Czekoladę  i masło włożyć do metalowej miseczki, roztopić w kąpieli wodnej (nad parą), mieszając od czasu do czasu. Polewą czekoladową posmarować tort i udekorować odłożonymi orzechami włoskimi.


sobota, 21 grudnia 2013

Najlepsza rolada makowa

 


 

Ciasto drożdżowe na 3 rolady makowe:

  • 500 g mąki przennej
  • 40 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lyb 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 500 g suchego zmielonego maku
  • 100 ml gorącego mleka
  • 5 białek
  • 3 łyżki miodu
  • 120 g cukru
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g rodzynek+3 łyżki rumu
  • 100 g  posiekanych orzechów włoskich
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub 3 łyżki likieru migdałowego

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki  gorącej wody lub sok z cytryny, bądź likier migdałowy

Cukier puder dokładnie wymieszać z gorącą wodą.

 

Ciasto drożdżowe: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Dodać 50 ml ciepłego mleka i 3 łyżki maki, dokładnie wymieszać.   (konsystencja gęstej śmietany). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.

Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do przestudzenia.

Do miski przesiać mąkę. Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka (150 ml), a następnie utarte żółtka. Wyrobić ciasto, aż składniki połączą się, tworząc jednolitą masę. Dodać roztopione masło i wyrabiać dalej, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
Ciasto przełożyć do większej miski, przykryć  ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 do 1,5. Ciasto powinno podwoić objętość. 

Masa makowa: do większej miski wsypać mak, wlać mleko dokładnie wymieszać, odstawić na około godzinę. W tym samym czasie rodzynki moczyć w rumie.

Mak połączyć z składnikami jak powyżej (rodzynki odsączone). Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.

Ciasto drożdżowe podzielić na trzy  części, każdą rozwałkować (podsypując  mąką) na prostokąt (około 33 x 27 cm) o grubości ok. 3 mm. Na każdy prostokąt rozłożyć 1,3 masy makowej, zostawiając wolne brzegi około 2 cm. Zwinąć  w roladę i owinąć papierem do pieczenia, dość luźno zostawiając ok 1 cm luzu. Rolady makowe przenieść na blachę, ułożyć zachowując odstęp, odstawić na 30 min  do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut, aż makowce wyraźnie się zarumienią. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, polukrować.

Makowce są wyśmienite, delikatne, miękkie, wilgotne, rozpływają się w ustach, knieczenie do wypróbowania. Polecam gorąco. Ciasto nadaje się doskonale do zamrażania, wcześniej go jednak nie lukrując. Smacznego.