Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: parmezan

czwartek, 10 grudnia 2015

Makaron z pesto z jarmużu

 


  • 250 g dowolnego makaronu
  • około 200 g pesto z jarmużu
  • 2 łyżki tartego parmezanu

Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do dego samego garnka w którym się gotował makaron. Dodać pesto,wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Podawać na głebokich talerzach, posypać świeżo startym parmezanem. 

Pesto z jarmużu

 


Bildergebnis für feld  grünkohl

  • 200 g świeżego jarmużu (Grünkohl)
  • 80 g płatków lub posiekanych migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml oliwy extra vergin
  • 80 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, na złoty kolor. Jarmuż zalać gotującą posoloną wodą i blanszować przez 3 minuty. Dobrze odcedzić i dokładnie zmiksować z płatkami migdałowymi, czosnkiem, oliwą. Na koniec dodać parmezan wymieszać. Przełożyć do szklanego naczynia polać łyżką oliwy, przykryć i wstawić na jeden dzień do lodówki w celu "przegryzienia się składników". Pesto smakuje nie tylko z makaronem, jest również doskonałe jako dodatek do warzyw, mięs, ryb lub posmarowane na swieżą bagietkę lub ciabattę. Polecam.

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Roladki z kurczaka i bakłażana


 

 

Składniki, 2 porcje:

  •  1 pojedynczy filet z kurczaka, około 200 g
  •  po pół łyżeczki suszonego oregano, tymianku i estragonu lub 1 i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  •  kawałeczek papryczki chili drobno posiekanej lub 1/2 łyżeczki płatków chili
  •  1 ząbek czosnku
  •  6 plasterków sera (polecam kozi, ale może być dowolny)
  •  1 bakłażan
  •  kilka pomidorków koktajlowych
  •  szczypiorek
  •  2 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
  •  250 ml sosu pomidorowego

      Sos pomidorowy:

  •  1 pomidor
  •  300 g passaty (przecieru pomidorowego) lub dodatkowo 2 świeże pomidory
  •  sól i pieprz
  •  1/2 ząbka czosnku
  •  1 łyżeczka suszonego oregano

Do rondelka wlać przecier, dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora, doprawić solą, pieprzem, dodać starty czosnek i suszone oregano. Gotować pod przykryciem przez kilka minut, na koniec zmiksować. Jeśli używamy tylko świeżych pomidorów, możemy trochę dłużej je pogotować.

Kurczaka pokroić na 6 pasków. Doprawić solą, pieprzem, połową suszonych ziół i połową chili i połową startego czosnku, obtoczyć w 1 łyżce oliwy. Bakłażana pokroić na cienkie (około 1/2 cm) plasterki, doprawić pozostałą połową ziół. Ułożyć na blaszce do pieczenia i podpiec w piekarniku około 3-5 minut w 180° C, aż bakłażan zmięknie. Paski kurczaka owinąć w plasterek sera, bakłażana, zawiązać szczypiorkiem. Sos pomidorowy wylać na dno formy żaroodpornej, ułożyć roladki, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych (można je doprawić solą, pieprzem i oliwą). Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Posypać tartym parmezanem i podawać np. z ryżem, kaszą, ziemniakami czy bagietką. Polecam.

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com



 

piątek, 04 lipca 2014

Pyszna sałatka włoska z makaronem

 


 

  • 2 pomidory
  • 100 g rukoli
  • kilka gałązek bazylii
  • 300 g makaronu np. penne
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 50 g parmezanu

Dressing:

  • 4 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę bardzo drobno posiekać i połączyć z pozotałymi składnikami dressingu. Pomidory i pomidory suszone z zalwewy pokroić na mniejsze kawałki. Parmezan pokroić w wiórki. Bazylię opłukać pod bieżącą wodą i również pokroić.

Ugotowany makaron przecedzić i przelać zimną wodą. Do zimnego makaronu dodać wszystkie składniki wyżej wymienione, i wymieszać. Na koniec polać dressingiem. Polecam i smacznego!

wtorek, 03 grudnia 2013

Bakłażan z mięsem w sosie pomidorowym

pod ziemniaczaną kołderką

 


 

 

  • 500 g mięsa wołowego (mielonego)
  • 2 bakłażany
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 papryka
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów 400 g
  • 500 g pasaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • suszone oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon
  • 2 łyżki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Obrane, umyte ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Umyte bakłażany i paprykę  pokroić w kostkę. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę z czosnkiem. Następnie dodać mięso mielone, podsmażyć, zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię włożyć bakłażan wraz z papryką, (w razie potrzeby dolać oliwy) krótko podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, pasatę pomidorową, oregano, tymianek, rozmaryn, cynamon, szczyptę cukru, sól, pieprz do smaku. Całość dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po koniec dodać podsmażone mięso. Warzywa z mięsem wyłożyć do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Gdy ziemniaki są miękkie, odcedzić, ugnięść tłuczkiem z 2 łyżkami masła, wyłożyć na warzywa z mięsem, posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut. Smacznego!

środa, 09 października 2013

Spaghetti z warzywami w sosie pomidorowym

 


 

  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 kartonik pasaty pomidorowej 500 g
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietany
  • wiórki parmezanu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 250 g makaronu spaghetti

Umyty bakłażan i cukinię, pokroić na mniejsze kawałki, a marchewkę w cienkie talarki. Obraną cebulę i  czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać marchewkę, podsmażyć, po czym dodać i zeszklić cebulę wraz czosnkiem. Na końcu wkładamy kawałki bakłażana i cukini, również podsmażamy. Warzywa zalewamy pasatą pomidorową, doprawiamy śmietanką, solą i pieprzem,  dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.

Makaranon ugotować według przepisu na opakowaniu. Gotowe warzywa w sosie pomidorowo- śmiatanowym podajemy z ugotowanym makaronem posypując wiórkami parmezanu. Smacznego.

sobota, 08 czerwca 2013

Tortowa sałatka

 


 

 

  • połowa dowolnej sałaty
  • 6 jajek
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2-3 kromki białego pieczywa
  • 100 g startego parmezanu
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte  przez praskę
  • 5 łyżek majonezu
  • 1-2łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, papryka w proszku
  • oliwa do smażenia

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupki, pokroić w plasterki. Pierś z kurczka umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, posypać słodką papryką. Usmażyć na patelni z odrobiną oliwy po 4-5  minut z każdej strony. Ostudzić, pokroić na cienkie plastry. Białe pieczywo pokroić w kostkę i usmażyć na małej ilośći oliwie na złoty kolor. Ostudzić.  Jogurt, majonez, czosnek i sok z cytryny= wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Sałatę umyć, wywirować, porwać na małe kawałki.

Na dużym talerzu bąć na paterze ustawić obręcz do tortów na 24 cm. Na spód ułożyć ciasno połowę sałaty, następnie poukłdać plastry połowy ilośći mięsa z kurczka, polać sosem czosnkowym, posypać połową  parmezanu,  poukładać połowę plasterków jajek i połowę podsmażonych grzanek w kosteczce. Ponownie polać sosem. Całość powtórzyć z pozostałych składników. Delikatnie opjąć obręcz. Sałatkę udekorować parmezanem i bazylią. Polecam gorąco!

wtorek, 23 października 2012

 Moussaka

 


 


  • 2 bakłażany
  • 450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów  pokrojonych 400 g
  • 1-2 łyżki koncetratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól morska,  świeżo zmielony  pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 300 g jogurtu greckiego 10%
  • 4 łyżki tartego świeżego parmezanu

Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plastry, zarumienić porcjami na powlekanej patelni bez tłuszczuna na lekko brązowy kolor. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na małym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać mięso i mieszając  obsmażyć przez około 5 minut. Dodać pokrjone pomidory, koncetrat pomidorowy, cynamon, oregano,  natkę pietruszki, sól morska i pieprz do smaku. Całość dusić na wolnym odniy przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

 Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Żaroodporne naczynie  posmarować oliwą. Połowę bakłażanów rozłożyć na dnie, przykryć sosem  mięsno-pomidorowym,  ułożyć drugą warstwę bakłażanów. Jajka rozmącić i połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem, polać  na bakłażany, posypać tartym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 35 minut.

Smacznego!

 








sobota, 05 maja 2012

   Spaghetti  z  kurczakiem

 

 



Danie błyskawiczne w niecałe  20 minut. Smaczne, proste  danie na obiad dla zapracowanych, miłośników makaronu,  dzieci i nie tylko. Polecam gorąco !

  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 400 g pomidorów krojonych ( z puszki )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól mrska, świeżo zmielony biały pieprz
  • 100 g słodkiej śmietany
  • 25 g tartego parmezanu

 

Spaghetti ugotować al dente. Pierś z kurczaka pokroić w paski, cebulę i czosnek drobno posiekać. Oliwę rozgrzać na patelni, podsmażyć mięso, dodać cebulę i czosnek, krótko podsmażyć. Przyprawić solą, pieprzem, bazylię, dodać pomidory. Poddusić 2-3 minuty. Wlać śmietanę, dodać parmezan. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Sos połączyć z makaronem. Podawać.

Smacznego :)

sobota, 17 marca 2012

  Spaghetti z rukolą i pomidorami 

 


Błyskawiczne, proste danie w 20 minut. Szczególnie dla tych którzy są zapracowani i nie lubią stać długo w kuchni. Smaczny, lekki, cytrynowy w smaku,  makaron spaghetti z rukolą, suszonymi i świeżymi pomidorami. Polecam serdecznie.

 

 4 porcje

 

  • 400 g spaghetti
  • 100 g suszonych pomidorów w oliwie
  • kilka łyżek oliwy z suszonych pomidorów
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie rukoli
  • 2 ząbki czosku
  • skórka z otartej 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • odrobina cukru
  • 40 g sera  parmezan

Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu. Suszone pomidory pokroić w paski, umyte pomidorki przepołowić, czosnek posiekać. Rukolę opłukać i osuszyć. 

Na patelni rozgrzać oliwę z suszonych pomidorów, podsmażyć krótko  czosnek, suszone pomidory. Nastepnie dodać przepołowione pomidorki, sok i otarta skórka z cytryny. Poddusić, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Dodać makaron, połączyć z rukolą. Podawać na talerzach  posypując wiórkami parmezanu. Życzę smacznego!



niedziela, 04 marca 2012

  Flammkuchen

 


Klasyczna ( tarte flambée ), tarta składąjca  się z cienkiego ciasta drożdżowego, szynki, cebuli i kwaśnej  śmietany.W tym przepisie  zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto filo, równie bardzo smaczna, chrupiąca i aromatyczna. Moja ulubiona, często gości na naszym stole, idealna przekąska  do wina czy piwa. Pychotka!

 

  • 2 arkusze ciasta filo około 200 g ( ok.30x30)
  • 200 g gęstej kwśnej śmietany
  • 2 czerwone cebule
  • 150 g chudego boczku wędzonego
  • 2 cebulki dymki ( opcjonalnie )
  • garść rucoli
  • parmezan
  • sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa do formy

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę posmarować oliwą. Rozłożyć pierwszy blat ciasta, ponownie posmarować oliwą, rozłożyć drugi. Całoścć posmarować śmietaną, posypać boczkiem drobno pokrojonym w kosteczkę,  cebulą pokrojoną w krążki, dymkę. Opruszć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika, piec 20 minut. Podawać na ciepło z rucolą i potartym parmezanem.

Smacznego :-)

 

wtorek, 14 lutego 2012

  Makaron serduszka z krewetkami


Wspaniałe,  smaczne, lekkie danie.  Idealne  na Walentykową romantyczną kolację. Delikatnie  rozgrzewające dzięki papryczce chili. Polecam gorąco :-)

  • 200 g dowolnego makaronu
  • 250-300 g krewetek tygrysich
  • kilka suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garście rucoli
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 30 ml białego wytrawnego wina
  • pół papryczki chili drobno pokrojonej
  • tarty parmezan
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

Pokrojony w plasterki czosnek,suszone pomidory, chili, włożyć na rozgrzaną oliwę. Krótko podsmażyć.

Dodać umyte i osuszone krewetki. Podsmażyć delikatnie, wlać białe wino i sok z cytryny.

Poddusić, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z makaronem i rucolą.

Posypać wiórkami tartego parmezanu i danie gotowe.

 Życzę smacznego!