Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: ocet balsamiczny

piątek, 04 lipca 2014

Pyszna sałatka włoska z makaronem

 


 

  • 2 pomidory
  • 100 g rukoli
  • kilka gałązek bazylii
  • 300 g makaronu np. penne
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 50 g parmezanu

Dressing:

  • 4 łyżki octu balsamicznego ciemnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, cukier do smaku

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Obraną cebulę bardzo drobno posiekać i połączyć z pozotałymi składnikami dressingu. Pomidory i pomidory suszone z zalwewy pokroić na mniejsze kawałki. Parmezan pokroić w wiórki. Bazylię opłukać pod bieżącą wodą i również pokroić.

Ugotowany makaron przecedzić i przelać zimną wodą. Do zimnego makaronu dodać wszystkie składniki wyżej wymienione, i wymieszać. Na koniec polać dressingiem. Polecam i smacznego!

środa, 02 lipca 2014

Kurczak z truskawkami







Kurczak: ( 2 porcje)

  • 300 g filetów z kurczaka (2 małe sztuki)
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki płatków chili (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka listków rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka soku i 1 łyżeczka startej skórki z limonki



Sos balsamiczny i truskawki:

  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1,5 łyżki oliwy extra vergine
  •  sól i pieprz
  • ok. 1 szklanka pokrojonych truskawek


Sałatka:

  • garść rukoli z fetą i winegretem 

 

Filety z kurczaka opłukać i osuszyć, doprawić solą, pieprzem, włożyć do miseczki, dodać chili, paprykę, rozmaryn, oliwę, limonkę (sok i skórkę), wymieszać, odłożyć na ok. godzinę do lodówki (można na dłużej).

Do drugiej miseczki włożyć wszystkie składniki sosu i wymieszać, dodać truskawki, wymieszać.

Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową, ułożyć filety razem z marynatą i grillować przez 4 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę  i grillować przez następne 4 minuty. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć filet kawałkiem folii aluminiowej i trzymać tak pod przykryciem jeszcze przez około 2 minuty. Zdjąć folię i polać kurczaka sosem z truskawkami. Po pół  minucie odstawić z ognia. Udekorować świeżym rozmarynem. Podawać z sałatką z rukoli i fety. Życzę smacznego!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku.com





 





piątek, 01 lutego 2013

Makaron z wątróbką i pieczarkami

 


 

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 400 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g dowolnego makaronu
  • kilkanaście listków bazylii
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Wątróbkę pozbawić  błonek i resztek tłuszczu, wypłukać pod bieżącą zimną wodą  i osączyć na sicie i  pokroić na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyścić, pokroić na ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. 

Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć pieczarki na dużym ogniu perzez 3-4 minuty, posolić, pod koniec włożyć masło. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię wlać pozostałą oliwę, zeszklić  cebulę wraz z czosnkiem, następnie dodać wątróbkę i podsmażyć na dużym ogniu przez 2- 3 minuty. Wlać ocet balsamiczny, doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę połączyć z pieczarkami, makaronem i listkami bazylii- wymieszać. Gotowe!

Smacznego....


poniedziałek, 19 marca 2012

  Sałatka  z  kuskusa


Przepyszna,  sałatka kuskus, wspaniała na każdą okazję. Rewelacyjna jako dodatek do grilla, obiadu, kolacji,  lub  jako samodzielne danie. Nasza ulubiona, polecam gorąco :-)

 

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • kilka liści sałaty lodowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka
  • kilkanaście  czarnych oliwek
  • 150 g sera feta
  • 2 pomidory
  • posiekana natka pietruszka
  • 4+ 1  łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu  balsamicznego  jasnnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Kaszę kuskus wsypać do małego naczynia, zalać 1 szklanką gotującej wody, dodać 1 łyżkę oliwy+ sól do smaku, wymieszać i przykryć na 5 minut. Wymieszać, ostudzić.

Umyte warzywa pokroić, sałatę porwać na kawałki, fetę pokroić w kosteczkę, dodać oliwki. Wymieszać z oliwą, octem balsamicznym, doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z kuskusem.

Smacznego :-)

środa, 14 marca 2012

  Rukola z mozzarellą


 

  • 1 papryka ( pieczona w piekarniku lub na patelni )
  • 250 g mozzarelli w kulkach
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • połowa sałaty lodowej lub innej
  • pół opakowaniarukoli lub innej sałaty

Dressing:

  • sok z połowy pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Sałatę umyć, osuszyć, przełożyć na talerze. Pomidorki przepołowić na połówki. Paprykę pokroić w paski, cebulę w krążki. Wszystkie składniki poukładać na sałacie.

Do niewielkiego  słoika lub shakera, należy  dodać wszystkie sładniki dressingu i dynamicznie potrząsać aby uzyskać jednolity sos. Polać nim sałatę. Wszystko oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z pieczywem.

 

Smacznego :-)