Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: polędwiczka wieprzowa

niedziela, 09 lutego 2014

Polędwiczka w czarnym pieprzu z pysznym sosem pieczarkowym i

z chrzanowym purée ziemniaczanym


 

 

 

4 porcje:


• 1 polędwica wieprzowa o wadze 500 g

• sól morska i 2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
• 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego

Sos z pieczarkami:
• 350 g pieczarek

• 1/2 szklanki gorącego bulionu
• kilka suszonych grzybów
• 1 łyżka sosu worcester
• 1 mała cebula szalotka
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka masła

• 1 kieliszek brandy
• 1 łyżka musztardy dijon
• 60 ml śmietany 30%


Purée ziemniaczane z chrzanem:

• 800 g ziemniaków
• 2 łyżki chrzanu
• 1 łyżka masła

Polędwicę ocieplić w temperaturze pokojowej. Przygotować składniki sosu pieczarkowego, większe pieczarki pokroić, mniejsze pozostawić w całości. Bulion zagotować razem z suszonymi grzybami a następnie wymieszać z sosem worcester. Posiekać natkę pietruszki i cebulę.

Piekarnik nagrzać do 180° C. Polędwicę doprawić solą, posmarować 1 łyżką oliwy i dokładnie obłożyć pieprzem. Rozgrzać patelnię ( nagrzewamy w piekarniku niedużą blaszkę do pieczenia). Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy, dokładnie z każdej strony obsmażyć polędwicę na złoty kolor. Włożyć do piekarnika na blaszkę, i piec przez 20 minut.

Na tej samej patelni przygotować sos z pieczarkami: postawić patelnię na ogniu, roztopić masło. Włożyć pieczarki razem z cebulą i smażyć na większym ogniu mieszając co chwilę aż pieczarki będą lekko zrumienione. Dodać musztardę i wymieszać. Wlać brandy i chwilkę gotować. Następnie wlać bulion z suszonymi grzybami i sosem worcester oraz śmietankę. Zagotować, gotować sos na umiarkowanym ogniu przez około 4 minuty aż zgęstnieje. Na minutę przed końcem dodać natkę pietruszki.

Wyjąć upieczoną polędwicę i odłożyć na talerz, nie kroić przed upływem 8 minut.

Purée ziemniaczane z chrzanem: obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i od razu rozgnieść praską z dodatkiem masła oraz chrzanu. Ziemniaki wyłożyć na talerz, ułożyć pokrojoną na plastry polędwicę i polać sosem z pieczarkami. Udekorować natką pietruszki. Jako dodatek może to być dowolna surówka, u mnie był gotowany brokuł. Danie jest wyśmienite, a sos przepyszny. Moi mężczyźni się zajadali, ja oczywiście również ;-))  Polecam gorąco!

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. com.