Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: ciasto filo

wtorek, 10 listopada 2015

Börek z szpinkiem i fetą

 



  • 500 g ciasta fillo lub youfka
  • 300 g sera feta
  • 500 g świeżego szpinaku
  • około 1 łyżeczka płatków chlli (Pul Biber)
  • czarnuszka, sezam do posypania

Nasączenie: 

  • 3/4 + 1/4  szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, liście można nieco pokroić. 3/4 szklanki jogurtu wymieszać z oliwą, wodą i jednym jajkiem, dopraawić do smaku solą i pieprzem.

1/4 jogurtu wymieszać z pozostałym jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 35 x 27 posmarować  mieszanką jogurtowo-jajeczną, dokładnie także brzegi- po czym wykładamy płatem ciasta filo (lub yufka) tak, żeby zwisało po brzegach. Smarujemy ciasto ponownie mieszanką i kładziemy następny płat ciasta, który tym razem powinien być dopasowany wielkością do naczynia (wystające brzegi delikatnie oderwać lub obciąć nożyczkami). Następnie wyłożyć 1/3 szpinaku, pokruszyć 100 g fety i posypać płatkami chilli, ponownie rozkładamy ciasto, smarujemy nasączeniem, ponownie ciasto i nasączenie- szpinak, feta, płatki chilli-ciasto-nasączenie i.t.d. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Kiedy zużyjemy wszystkie płatyciasta zaginamy zwisające brzegi ciasta na wierzch, smarujemy drugą mieszanką jajka z jogurtem naturalnym. Wierzch posypać czarnuszką i sezamem.  Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC , piec około 30-35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Gotowy burek pokroić  w duże kwadraty,  spożywamy na ciepło lub zimno.

 








piątek, 23 października 2015

Turecki börek z mięsem

 


 

  • 500 g ciasta youfka lub filo
  • 250 g mięsa jagnięcego mielonego
  • 250 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 cebula
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki kolendry (opcjonalnie)

Nasączenie:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrjoną cebulę i szeszklić, następnie dodać mięso i krótko podsmażyć, przprawić kminem rzymskim, kolendrą, solą i  pieprzem.

3/4 szklanki jogurtu wymieszać z oliwą, wodą i jednym jajkiem, dopraawić do smaku solą i pieprzem. 1/4 jogurtu wymieszać z pozostałym jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 35 x 27 posmarować  mieszanką jogurtowo-jajeczną, dokładnie także brzegi- po czym wykładamy płaty ciasta filo (lub yufka) tak, żeby zwisało po brzegach. Smarujemy ciasto ponownie mieszanką i kładziemy następny płat ciasta, który tym razem powinien być dopasowany wielkością do naczynia (wystające brzegi delikatnie oderwać lub obciąć noż). Następnie wyłożyć 1/3 mięsa, ponownie rozkładamy ciasto, smarujemy nasączeniem, ponownie ciasto i nasączenie- mięso-ciasto-nasączenie i.t.d. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Kiedy zużyjemy wszystkie płaty, zaginamy zwisające brzegi ciasta na wierzch, smarujemy drugą mieszanką jajka z jogurtem naturalnym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC , piec około 35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Gotowy burek pokroić  w spore kwadraty,  spożywamy na ciepło lub zimno.

 

 


czwartek, 28 maja 2015

Börek z fetą z patelni

 


 

 

  • 1 opakowanie ciasta filo 400 g (Yufka teigblätter)
  • 300 g sera owczego feta
  • 1 por w całości
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz do smaku

Nasączenie:

  • 3/4 szklanki wody mineralnej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Por i pietruszkę umyć. Por przeciąć wzdłuż, pokroić w cienkie półksiężyce, pietruszkę drobno posiekać. Ser feta pokruszyć lub rozgnieść widelcem, wymieszać z por i natką pietruszki, dorawić do smaku pieprzem. Składniki na nasączenie połączyć i wymieszać  trzepaczką. 

W głębokiej patelni(28 cm) posmarowanej oliwą układamy warstwami

  • 2-3 warstwy ciasta filo (w tych warstawach brzegi wystają poza brzegi patelni).
  • Posmarować około 3 łyżki nasączenia.
  • Ponownie ułożyć 5-6 warstw ciasta, tu nie wystają poza brzeg patelni, wystające brzegi ciasta odrywamy. Po każdym nałążeniu warstwy ciasta filo, nasączamy.
  • Wykładamy 1/3 masy serowej.
  • 5-6 warstw ciasta (pomiędzy warstawami nasączamy)
  • Wykładamy 1/3 masy serowej.
  • 5-6 warstw ciasta (pomiędzy warstawami nasączamy)
  • Wykładamy 1/3 masy serowej.
  • 5-6 warstw ciasta (pomiędzy warstawami nasączamy)
  • Wystające brzegi ciasta poza brzeg patelni założyć do środka, docisnąć i nasączyć

Patelnię przykryć, piec na umiarkowanym ogniu około 12-15 minut. Zaglądając aby ciasto się nie przypaliło. Po tym czasie ciasto przekładamy na drugą stronę. W tym celu przyłożyć duży talerz, odwrócić patelnię dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu. Placek z talerza wsunąć ponownie na patelnię, przykryć przykrywką i smażyć kojene 12-15 minut. Na koniec zdjąć przykrywkę, i piec jescze 5 minut. Börek można także upiec w piekarniku w żaroopornym naczyniu w temperaturze 250°C, 25-30 minut.

Przed podaniem odczekać kilka minut, by łatwiej można było kroić. Smacznego. Polecam gorąco.

 


 

 

 

 


 



 

 

 


niedziela, 04 marca 2012

  Flammkuchen

 


Klasyczna ( tarte flambée ), tarta składąjca  się z cienkiego ciasta drożdżowego, szynki, cebuli i kwaśnej  śmietany.W tym przepisie  zamiast ciasta drożdżowego użyłam ciasto filo, równie bardzo smaczna, chrupiąca i aromatyczna. Moja ulubiona, często gości na naszym stole, idealna przekąska  do wina czy piwa. Pychotka!

 

  • 2 arkusze ciasta filo około 200 g ( ok.30x30)
  • 200 g gęstej kwśnej śmietany
  • 2 czerwone cebule
  • 150 g chudego boczku wędzonego
  • 2 cebulki dymki ( opcjonalnie )
  • garść rucoli
  • parmezan
  • sól morska,świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa do formy

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę posmarować oliwą. Rozłożyć pierwszy blat ciasta, ponownie posmarować oliwą, rozłożyć drugi. Całoścć posmarować śmietaną, posypać boczkiem drobno pokrojonym w kosteczkę,  cebulą pokrojoną w krążki, dymkę. Opruszć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika, piec 20 minut. Podawać na ciepło z rucolą i potartym parmezanem.

Smacznego :-)

 

czwartek, 01 marca 2012

Paczuszki z ciasta filo

 


 

Przepyszna, chrupiąca  przekąska  lub przystawka z ciasta filo w połączeniu z aromatyczną rucolą, polana malinowym dressingiem. Pycha !!! Polecam gorąco.

  •  ciast0 filo ok. 200 g
  • 250 g sera feta
  • 3 średnie pmidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii i oregano
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz
  • forma do muffinek lub pojedyńczych foremek

  sałata:

  • 150 g mrożonych malin
  • 125 g rucoli

  dressing :

  • ok. 10 łyżek 0liwy z oliwek
  • 3 łyżki ocetu balsamicznego  bianco lub ocet malinowy
  •  1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka płynnego miodu                                                                
  • odrobina suszonej bazylii lub innych ulubionych ziół   
  • sok z malin (powstały podczs odmrażania malin)                                             
  • sól morska,świeżo zmielony pieprz

Piekarnik nagrzać do 180°C. W międzyczasie,maliny wyłożyć na sitko do rozmrożenia-powstały sok zatrzymać.Formę do muffinek posmarować oliwą.Ciasto filo pokroić na 24 kwadraty ok.13 x 13 cm. Kwadraty posmarować oliwą i połączyć jeden z drugim tworząc ośmiokątną gwiazdę. W ten sposób powstanie 12 par. Ciasto delikanie (   jest bardzo cienkie  ), przełożyć do formy tworząc wgłębienia.

Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.To samo zrobić z obraną cebulą i fetą. Dodać wszystkie przprawy i oliwę, wymieszać. Porozkładać do wgłębień z ciasta,ew.psypać solą i pieprzem. Piec 15-20 minut w dolnej części piekarnika, na złoty kolor.

W międzyczasie przygotować sałatę. Rucolę opłukać, osuszyć. Do niewielkiego słoika (lub sharker do sosów) należy dodać wszystkie składniki, następnie zakręcić i dynamicznie potrząsać. Jeśli dressing będzie zbyt gęsty, można dodać więcej oliwy.

Połączyć dressing z rukolą i malinami. Sałatę serwować z zapieczonymi ciepłymi paczuszkami. Pycha!