Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: mięta

wtorek, 12 września 2017

Syrop z mięty

 


  • 500 g cukru
  • 0,5 l wody
  • sok z jednej cytryny
  • 2 garście mięty

Cukier wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować. Następnie odstawić z ognia, włożyć opłukaną miętę i wlać sok z cytryny. Wymieszać, przestudzić. Odstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia odcedzić, syrop przelać do butelki. Przechowujemy w lodówce. Syrop jest doskonały z wodą mineralną lub przegotowaną, lub np, dodany do Mojito.

Tagi: mięta
12:57, ginam35 , Cocktaile
Link Dodaj komentarz »
środa, 06 lipca 2016

Sałatka z komosą ryżową (quinoa)

 


 

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 2 małe cukinie
  • 200 g sera owczego feta
  • 2 garście dowolnej sałaty
  • 3 łyżki posiekanej mięty
  • kilka orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego mętnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Komosę wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wody (2:1), posolić, przykryć i gotować na delikatnym ogniu przez około 15 minut. Wystudzić.

Cukinię pokroić w cienkie plastry i delikatnie obsmażyć z każdej strony na patelni grillowej z dodatkiem oliwy. Ostudzić. Ser feta pokroić w kostkę, sałatę porwać palcami na mniejsze kawałki. Następnie połączyć wszystkie składniki razem wyżej wymienione. Doprawić do smaku solą, pieprzem, octem jabłkowym.

czwartek, 01 października 2015

Sałatka z kuskusem i miętą


 

  • 250 g kaszy kuskus
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 2 cebulki dymki
  • mała salata rzymska lub inna
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g sera koziego lub owczego typu feta
  • pęczek mięty
  • sok z 1-2 limonek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Zagotować 250 ml wody z 1 łyżką oliwy i 1/2 łyżeczki soli, następnie wsypać kaszę kuskus i wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut. W międzyczasie rozmieszać widelcem, dodać sok z limonki, wystudzić. Umyty ogórek drobno pokroić w kosteczkę, sałatę porwać na mniejsze kawałki, szczypiorek i listki mięty pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę- wszystkie składniki wymieszać z kuskus. Dodać pokruszony  ser feta i delikatnie połączyć. Smacznego.

środa, 30 września 2015

Sałatka z pieczonym kalafiorem





 

4 porcje:

  • 1 kalafior
  • 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub 400 g z puszki (odsączonej)
  • oliwa extra vergine
  • przyprawy: sól morska, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • dowolna mieszanka sałaty
  • ziarenka  wyłuskanego granatu
  • listki świeżej mięty
Dressing tahini:
  • 4 łyżeczki pasty tahini
  • 4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 4 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Przygotować dużą blachę do pieczenia (np. z wyposażenia piekarnika), wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Kalafiora pokroić w kostkę i wyłożyć na blachę. Dodać odsączoną ciecierzycę. Wszystko doprawić solą, pieprzem i przyprawami, polać 2 łyżkami oliwy i dokładnie wymieszać, rozłożyć po całej powierzchni blaszki.

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut, w międzyczasie 2 razy wymieszać warzywa łopatką.

Na talerzach ułożyć po garści sałat. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pieczone warzywa, posypać granatem i listkami mięty. Polać dressingiem tahini i podawać.

Źródło: Kwestia Smaku.com





piątek, 22 listopada 2013

 Orientalne kulki mięsne z pomidorowym bulgur

 


 

  • 500 g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1+ 1  łyżki oliwy
  • 300 g bulgur
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów (425 ml)
  • 2 cebule
  • kilkanaście listków mięty
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej kolendry
  • ½-1 łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 100 g sera feta
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Mięso dokładnie wymieszać z: jajkiem, bułką tartą, posiekaną miętą,  1 cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cynamonem, kolendrą, kminem rzymskim, solą i pieprzem do smaku. Z mięsa uformować około 18 kulek. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć kuleczki z każdej strony 5-7 minut.

Pozostałą cebulę drobno pokroić, zeszklić na 1 łyżce oliwy, wsypać bulgur, krótko smażyć po czym wlać 150 ml wody oraz dodać pomidory wraz z sokiem. Gotować na małym ogniu  10 minut, dość często mieszając. Gdy bulgur jest gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać delikatnie z pokruszoną fetą. Podajemy z mięsnymi kulkami, jako dodatek  smaku,  w małej miseczce obok, można podać jogurt grecki. Polecaaaaam, pychotka!

Smacznego!




wtorek, 28 sierpnia 2012

Sałatka z arbuza  i fety

 


 

Przepis na smaczną, letnią, orzeźwiającą, lekką i zdrową sałatkę z arbuzem. Smakuje najlepiej zaraz po przyrządzeniu.  Zagościła  już na stałe na naszym stole.

  • około 1 kg słodkiego arbuza
  • 250 g sera feta
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • sok z  limonki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • świeżo zmielony  pieprz

Arbuza schłodzonego w lodówce,  obierz ze skóry i usuń pestki, po czym pokrój miąższ na wieksze kawałki. Fetę pokrój w kostkę o podobnej wielkości i wszystko włóż do dużej miski.Posypać posiekaną  miętą i polać sokiem z limonki, cukru i oliwy. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sałatkę podajemy

Smacznego!

środa, 11 lipca 2012

 

Tarta z ciasta francuskiego  z fetą i mietą

 




  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (400 g; 6 plastrów 10 x 20 cm)
  • 4 średnie cukinie
  • 1 por
  • 200 g sera owczego feta
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • kilkanaście listków mięty

Ciasto francuskie rozmrozić. Cukinię umyć, pokroić na plastry, por w krążki.

Cukinię wymieszać z oliwą, podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni, (np. grillowej ). Por podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać cukier, ocet winny. Dusić  przez 5 minut.

Naczynie żroodporne nasmarować tłuszczem, rozłożyć 3 plastry ciasta francuskiego. Na ciasto rozłożyć podsmażoną cukinię, opruszyć sola i pieprzem. Następnie rozkładamy por, posypujemy pokruszoną fetą i listkami mięty. Całość przykrywamy pozostałymi płatami ciasta francuskiego. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 210°C, pieczemy przez około 30 minut.

Smacznego :-)

sobota, 09 czerwca 2012

   Poncz  z  Campari 

 


 

 

  • 150 ml Campari
  • 300 g truskawek
  • 100 ml syropu z kwiatu czarnego bzu ( Holunderblütensirup )
  • 500 ml schłodzonego Prosecco
  • 500 ml schłodzonego wytrawnego białego wina
  • 200 ml schłodzonej wody mineralnej
  • świeże listki mięty
  •  kilka kostek  lodu

Truskawki oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki, włożyć do dużego szklanego naczynia. Wlać Campari i syrop z kwiatu bzu czarnego. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Po czym walać wino, prosecco, wodę i umyte listki mięty oraz kostki lodu.