Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: jagnięcina

piątek, 21 kwietnia 2017

Pieczony udziec jagnięcy z kością


 

  • około 1,6 kg udźca jagnięcego z kością
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry
  • 2 łyżki ziarnistej musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 8 ząbków czosnku
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Mięso umyć, osuszyć, zrobić dziurki ostrym nożem, posypać sporo solą i pieprzem. Kolendrę i ziarna kopru włoskiego zmiażdżyć w moździerzu, przełożyć do większego naczynia, następnie wlewamy oliwę, 2 ząbki czosnku drobno posiekanego, musztardę, miód, igiełki rozmarynu drobno pokrojonego, cynamon. Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Do naczynia z marynatą wkładamy pozostały nieobrany czosnek oraz udziec i kilkakrotnie nim obracamy aby marynata równomiernie pokryła mięso. Mięso przykryć i odstawić noc do lodówki.

Następnego dnia, mięso wyjąć z lodówki, aby się ociepliło, przełożyć do żaroodpornego na czynia z przykrywą, wlać wino. Piekarnik nagrzać do 200°C, wstwić mięso, przykryć i piec w ten sposób przez 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem. Po tym czasie zdjąć przykrycie, i piec jeszcze przez 30-40 minut. Gotowe miśo podajemy z świeżą sałatą, pieczonymi ziemniakami z rozmarynem lub ziemniaczanym puree. Smacznego.



piątek, 23 października 2015

Turecki börek z mięsem

 


 

  • 500 g ciasta youfka lub filo
  • 250 g mięsa jagnięcego mielonego
  • 250 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 cebula
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • 1/4 łyżeczki kolendry (opcjonalnie)

Nasączenie:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 jajka
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrjoną cebulę i szeszklić, następnie dodać mięso i krótko podsmażyć, przprawić kminem rzymskim, kolendrą, solą i  pieprzem.

3/4 szklanki jogurtu wymieszać z oliwą, wodą i jednym jajkiem, dopraawić do smaku solą i pieprzem. 1/4 jogurtu wymieszać z pozostałym jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 35 x 27 posmarować  mieszanką jogurtowo-jajeczną, dokładnie także brzegi- po czym wykładamy płaty ciasta filo (lub yufka) tak, żeby zwisało po brzegach. Smarujemy ciasto ponownie mieszanką i kładziemy następny płat ciasta, który tym razem powinien być dopasowany wielkością do naczynia (wystające brzegi delikatnie oderwać lub obciąć noż). Następnie wyłożyć 1/3 mięsa, ponownie rozkładamy ciasto, smarujemy nasączeniem, ponownie ciasto i nasączenie- mięso-ciasto-nasączenie i.t.d. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Kiedy zużyjemy wszystkie płaty, zaginamy zwisające brzegi ciasta na wierzch, smarujemy drugą mieszanką jajka z jogurtem naturalnym. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200ºC , piec około 35 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Gotowy burek pokroić  w spore kwadraty,  spożywamy na ciepło lub zimno.