Przepisy s± jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: kluseczki

poniedziałek, 18 listopada 2013

Schupfnudeln (niemieckie kluski ziemniaczane) z kiszon± kapust±

 


 

Schupfnudeln:

Galeria:

1 kg ziemniaków 100 g m±ki 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gał±zka pietruszki m±ka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.

 

¬ródło:

Smacznego



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
  •  1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 100 g m±ki
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól morska, szczypta gałki muszkatołowej

Ugotowane ziemniaki przcisn±ć przez praskę, wystudzić. Ziemniaki poł±czyć z jajkiem, m±k±, m±k± ziemniaczan±, sol± i gałk± do smaku, wszystkie składniki dobrze poł±czyć. W razie potrzeby dosypać m±ki, ciasto nie może być klej±ce. Z ciasta uformować długie ruloniki o grubo¶ci 3 -4 cm, następnie pokroić w 0,5- 1 cm kawałki i uformować rękoma lub na stolnicy posypanej m±k± spiczaste kluseczki. Kluseczki włożyć do posolonej gotuj±cej wody na 3-4 minuty, do momentu gdy wypłyn± na wierzch. Odcedzić.

 Schupfnudeln selber machen - so geht's - schupfnudeln

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 300 g schabu wędzonego peklowanego (Kasseler)
  • 200 g kwa¶nej ¶mietany 24% (Schmand)
  • 4 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 100 ml bulionu
  • 70 ml białego wina wytrawnego
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • sól morska, ¶wieżo zmielony pieprz

Umyt± parykę oczy¶cić z gniazd nasiennych, pokroić w paseczki. Schab peklowany pokroić w kosteczkę. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, włożyć odcedzone kluseczki, podsmażyć na złoty kolor, pod koniec dodać pokrjony schab i r ownież podsmażyć, zdj±ć z patelni. Dodać pozostał± oliwę, kapustę, kminek i wino, dusić pod przykryciem przez 10 minut. Pod koniec dodać pokrojon± w paski paprykę i dusić jeszcze 5 minut. Następnie wmieszać kwa¶n± ¶mietanę, bulion, chwilę podgrzewać po czym wlać bulion, dodać kluseczki i schab- podgrzać i posypać koperkiem. Danie można podać nie dodaj±c mięsa, ja osobi¶cie tak± wersję lubię najbardziej czyli, bezmięsn±. Gotowe, i smacznego. Pychotka!

 

1 kg ziemniaków 100 g m±ki 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gał±zka pietruszki m±ka do podsypywania

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

aleria:

1 kg ziemniaków 100 g m±ki 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gał±zka pietruszki m±ka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Galeria:

1 kg ziemniaków 100 g m±ki 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gał±zka pietruszki m±ka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.

 

¬ródło:

Smacznego



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Galeria:

1 kg ziemniaków 100 g m±ki 2 łyżki m±ki ziemniaczanej 1 jajko sól gałka muszkatołowa 2-3 cebule 6 łyżek masła gał±zka pietruszki m±ka do podsypywania

Zdjęcie:

... formować szpiczaste końcówki.

 

¬ródło:

Smacznego



Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/schupfnudeln-niemieckie-kluski-ziemniaczane-zdjecie,iId,875134,iAId,60596#utm_medium=frame&utm_campaign=wyrzucenie_z_ramki&utm_source=www.google.de?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefoxformować szpiczaste końcówki.