Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: curry

wtorek, 27 czerwca 2017

Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry

 


 

 

  • 200 g makaronu np. rurki
  • 1  pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 cebula
  • 2 małe cukinie
  • około 100 ml śmietanki 30%
  • bazylia
Makaron  ugotować al dente. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą curry, następnie wymieszać z 1 łyżeczką oliwy i połową czosnku. Na patelni rozgrzać  oliwę i masło, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać resztę czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, doprawić solą i pieprzem, mieszając smażyć przez około 5 minut, aż cukinia. Następnie dodać mięso kurczaka i mieszając obsmażyć go przez ok. 3 minuty, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron,  podgrzać, posypać posiekaną bazylią.


Źródło: Kwestia Smaku.com
piątek, 30 grudnia 2016

Pikantny dip z daktyli


 

  • 200g daktyli bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 cebulki dymki
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 24%
  • 250 g serka śmietankowego np. Pphiladelphia lub chudego twrarożku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki pasty Harissa

W blenderze zmiksować daktyle, obrany czosnek, cebulkę dymkę, kmin rzymski, curry, pastę Harissa. Na koniec dodać serek śmietankowy, kwaśną śmietanę, sok z cytryny, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do miseczki, podajemy z krakersami, ciabattą, warzywami, itp. Smacznego.

piątek, 02 grudnia 2016

Curry z kurczakiem, dynią i żurawiną

 


4 porcje:
  • 500 g piersi kurczaka
  • 500 g dyni
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej lub 1 łyżka soku z limonki
Marynata do kurczaka:
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1  ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka lub mniej  czerwonej papryki ostrej
  • 1 łyżka oliwy

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso wyjąć wcześniej z lodówki. Dynię obrać, usunąć pestki ze środka i pokroić w kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki).

W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażać kurczaka. Wlać drugą łyżkę oleju i obsmażyć dynię. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą, dodać 1 łyżeczkę cukru, cynamon i gotować na dużym ogniu przez około 15 minut, do miękkości dyni. Na 2 minuty przed końcem dodać żurawinę, pastę tamaryndową lub sok z limonki. Podawać z ugotowanym ryżem basmati.

 

Źródło: Kwestia Smaku

 

 

 



wtorek, 11 października 2016

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry


 

 

  • 125 g makaronu wstążki 
  • 150 g szpinaku
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta kurkumy
  • 80 ml śmietanki 30%

Makaron ugotować  w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć i osuszyć szpinak. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i połową startego czosnku. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i obsmażyć, następnie dodać pokrjone suszone pomidory, na koniec dodać resztę startego czosnku, przyprawę curry, kurkumę oraz szpinak i smażyć  przez minutę aż szpinak zwiędnie. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać i chwilę podgrzewać  aby sos zgęstniał. Wyłożyć do talerze. 

 

Źródło: KwestiaSmaku





niedziela, 21 sierpnia 2016

Dip curry-morelowy


  • 5 łyżek dżemu morelowego
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1-2 łyżki curry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować blenderem. Znakomity dodatek do dań z grilla, sałatek, podawanych z bagietką. Smacznego!

Tagi: curry
21:56, ginam35 , Dip
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 24 listopada 2015

Curry z ciecierzycą, dynią, szpinakiem i kurczakiem



 

  • 1 mała puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej
  • 300 g dyni (zważonej przed obraniem)
  • 150-200 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry (lub po łyżeczce startego czosnku i imbiru)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka łyżeczki  kurkumy
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • około 3/4 szklanki bulionu
  • duża garść szpinaku
  • kawałeczek ostrej papryczki
  • do podania: kolendra, ugotowany ryż, limonka

 

Pierś kurczka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym usmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, po czym wyłożyć na talerz. Na tą samą patelnię wlać 2 łyżki mleka kokosowego podsmażyć pastę curry lub imbir i czosnek. Dodać dynię, cebulę, doprawić solą i smażyć około 2 minuty. Dodać paprykę w proszku i kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę. Dodać kolejne 2 łyżki mleka i smażyć przez 1 minutę.
Wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Gotować przez około 15 minut co chwilę mieszając. Wlewać stopniowo bulion i gotować przez ok. 5 - 10 minut aż dynia będzie już miękka. Od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać usmażone kawałki kurczaka, szpinak, wymieszać i odstawić z ognia.
Posypać posiekaną papryczkę chili bez pestek i kolendrą. Podawać z ryżem i cząstką limonki.





piątek, 18 kwietnia 2014

Sałatka z jajkiem i porem

 


 

  • 3 pory
  • 4 jajka
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurzdzy
  • 1 puszka mandarynek
  • 1 kulka mozzarelli

Sos koperkowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, pokroić w grubą kostkę. Por oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na około 5 minut (w celu pozbycia się ostrego smaku). Następnie odcedzić. Ananas, kukurydzę i mandarynki odsączyć z syropu. Ananas pokroić w kostkę. Mozzarellę  porwać na mniejsze kawałki.

Składniki na sos koperkowy dokładnie wymieszać. Połączyć z pozostałymi składnikami na sałatkę. W razie potrzeby doprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Schłodzić.  Polecam i smacznego!

wtorek, 26 listopada 2013

Kurczak tutti frutti z curry

 


 

  • 4 piersi z kurczaka po 150 g
  • 1 puszka owoców 425 g
  • 200 ml śmiatanki
  • 200 ml mleka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g ryżu
  • 3-4  łyżki płatków migdałowych
  • mała papryczka chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska

Płatki migdałowe uprażyć krótko na suchej patelni. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Piersi kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć mięso 10-12 minut.

Chili przekroić wzdłuż, wyjąć nasionka, papryczkę drobno pokroić.  Z owoców odlać 150 ml soku. Na głębszej patelni  podsmażyć papryczkę chili, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie  wlać mleko, śmietankę, odlany sok z owoców, oraz wsypać curry, przyprawić solą i sokiem z cytryny, sos redukować  przez 5-7  minut. Na koniec dodać owoce i ponownie podgrzać. Mięso pokroić w plastry, podajemy z ryżem i sosem pikantno- owocowym, posypując uprażonymi płatkami. Polecam gorąco.



wtorek, 12 listopada 2013

Curry z kalafiora, kurczaka w sosie kokosowym

 


 

  • połowa kalafiora
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki oliwy
  • około 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól morsak, świeżo zmielony pieprz
  • ew. 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • świeża kolendra

Mięso umyć, osuszyć pokroić na mnejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżką soku z cytryny. Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej oliwie w głębokiej patalni, dodać kalafior rozdrobniony na różyczki, marchew pokrjoną na talarki, chwilę podsmażyć. Dodać curry, płatki chili, doprawić  sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną.

W międzyczasie na drugiej patalni rozgrzać oliwę i usmażyć kawałki kurczka (około 5-7 minut). Usmażone mięso połączyć z  sosem warzywnym, chwilę podgrzać. Danie podajemy z ryżem. Smacznego.

piątek, 01 listopada 2013

Zupa krem z dyni

 


 

 

 

  • około 1,5 kg dyni
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 litr wody+ 200 ml soku pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • do dekoracji crème fraîche

Dynię umyć, przekroić na pół, (jeśli jest to hokaido nie trzeba jej  obierać) wyjąć pestki i włóknisty miąższ. Pokroić na kawałki. W większym garnku rozgrzać masło, dodać pokrojony czosnek i zeszklić. Następnie dodać kawałki dyni, wlać wodę i sok pomarańczowy, posolić. Gotować do miękkości około 20- 30 minut. Po tym czasie zupę zmiksować, doprawić gałką muszkatołową, curry i sokiem z cytryny, cynamonem, pieprzem i solą. Podawać w miseczkach, udekorować kleksem z crème fraîche. Zupa dyniowa jest gęsta, sysąca, zdrowa i oczywiście baaaardzo smaczna! Bardzo polecam i smacznego!
 

 

 

 


środa, 16 października 2013

Orientalna zupa z ciecierzycy


  • 300 g ciecierzycy
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów  400 g
  • 150 ml śmietanki
  • 1- 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1  łyżeczka curry
  • ½ posiekanej drobno papryczki chili
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciecierzycę należy namoczyć dzień wcześniej na noc. Następnego dnia należy wodę odlać i przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć: cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili, kminek, kmin rzymski, curry, kurkuma, smażyć przez 30 sekund, po czym wsypać cieciorkę i smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie wlać bulion i gotować godzinę pod przykryciem. Gdy cieciorka jest miękka, dodać pokrojone pomidory wraz sokiem, startą skórkę z cytryny, śmietankę,  doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze na małym ogniu przez 10- 15 minut. Pyszna i rozgrzewająca zupka na chłodne jesienne dni. Życzę smacznego.

sobota, 28 września 2013

Dyniowe curry z cukinią, kurczakiem

 


 

  • mala dynia hokaido ok, 400 g
  • 1 piers z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml śmietanki
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • sól morska, swieżo zmielony pieprz

Mieso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroic w paski, przyprawić solą, pieprzem wlać 2 łyżkiki oliwy- wymieszaći odstawić na 30 minut.  Dynię umyć, wyjać łyżką pestki  pokroić w około 1 cm plastry. Cukinie umyć przekroic wzdłuż i pokroić na półksiężyce. Czosnek obrać drobno posiekać.

Na gębokiej patelni rozgrzać  oliwę, włożyć czosnek, imbir, chili, curry, kmin rzymski, platki chili, i podsmażać co chwilę miesząc przez około minutę. Następnie dodać kawałki kurczaka, podsmażyć. Po czym dodać dynię i cukinię, smażyć przez 5 minut. Wlać sok pomarańczowy, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu przez okolo 25 minut. Danie podajemy z np. z ryżem. 

Smacznego :-)

wtorek, 12 lutego 2013

Krewetki z papryką w sosie curry z mleka kokosowego i pomidorów

 


 

 

 

 

  •  300 ml sosu pomidorowego (passaty z butelki lub  kartonu lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
  •  400 ml mleka kokosowego
  •  300 g mrożonych krewetek tygrysich
  •  1 papryka
  •  1 łyżka drobno startego imbiru
  •  2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  •  2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  •  1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego lub oleju roślinnego
  •  2 łyżeczki kurkumy w proszku
  •  1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  •  1/2 - 1 łyżeczka  czerwonej pasty curry
  • 200 g ryżu basmati

 

Sos z mleka kokosowego i pomidorów: do średniego garnka wlać sos pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do pomidorów wlać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą.
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć. Paprykę pokroić w kostkę. Obrany czosnek,cebulę bardzo drobno posiekać. Obrany imbir zetrzeć drobno na tarce.
Na patelni rozgrzać masło lub olej, włożyć imbir, czosnek i cebulę  i smażyć przez około 3 minuty, włożyć paprykę, doprawić solą i smażyć przez około 1 minutę, zamieszać i smażyć przez kolejną minutę.
Dodać krewetki, kurkumę i ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty często mieszając. Na patelnię wlać sos kokosowo-pomidorowy, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia. Podawać z ryżem i posypać szczypiorkiem.

Danie jest przepyszne, a pochodzi z Kwestii Smaku. com

Smacznego!







 

środa, 06 lutego 2013

Kurczak w sosie kokosowym z garam masala

 


 

 

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 400 g marchewki ( 5 średniej wielkości )
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 mleka
  • 3 łyżki oleju sazamowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płatki chilli
  • sól morska
  • ryż basmati

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Umytą marchewkę pokroić w słupki, dymkę w paski, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchew i smażyć przez 3-4 minuty. Zdjąć z patelni. Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oleju, włożyć mięso i czosnek, podsmażyć na złoty kolor (3 min). Do mięsa wsypać curry, garam masala, mąkę ziemniaczaną- krótko smażąc, następnie wlać mleko i mleko kokosowe. Doprawić solą. Dodać marchewkę i cebulkę dymkę. Sos redukować 5 minut. Na koniec potrawę doprawić sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem basmati. Posypać płatkami chilli.

ŻYCZĘ Smacznego :-))

 

piątek, 11 stycznia 2013

 Ryba w sosie curry z warzywami

 


 

 4 porcje:

  • 500 g dowolnych filetów rybnych- mogą być mrożone
  • 500 g brokuła
  • 2- 3 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2- 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g ryżu basmati

 Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Rybę jeśli była mrożona- rozmrozić, umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, marchew pokroić na plasterki, a cebulę i czosnek w kosteczkę.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę,  wraz z marchewką, zeszklić. Dodać pastę curry i czosnek, chwilę podgrzać, po czym wlać mleko kokosowe, bulion, zagotować. Włożyć brokuł i dusić pod przykryciem 5 minut. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie układamy kawałki ryby i dusimy bez przykrycia na wolnym przez około 5- 7 minut. Podajemy z ryżem. Danie jest przepyszne i  lekkie. Jeśli nie przepadamy za rybą, możemy użyć mięsa z kurczaka, czy z indyka.

Smacznego !


 

 

 

 

 

 


środa, 19 grudnia 2012

Kurczak w sosie pomidorowym z suszonymi morelami

 


 

 

  • 500 g piersi kurczaka ( doskonłe są również  udka kurczaka )
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 150 g suszonych moreli
  • 2 cebule
  • 400 g pomidorów w puszce ( pokrojone )
  • 3 łyżki masła
  • 120 ml śmietanki
  • ½ łyżeczki cury
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Morele zalać gorącą wodą. Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę, przyprawić papryką, solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Sparzone i odsączone morele pokroić w paski.

Na głebokiej patelni zeszklić cebulę na maśle. Nastepnie dodać mięso i obsmażać 5 minut. Po czym dodajemy morele,  pomidory z puszki wraz z sokiem, śmietanę, curry, kmin, sól, pieprz do smaku. Całość dusimy na wolnym ogniu około 15- 20 minut. Podajemy np, z ryżem parabolicznym. Gotowe.

Danie jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecam gorąco.

Smacznego...

 

środa, 17 października 2012

Kurczak z bakłażanem w sosie kokosowym

 


 

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka  curry w proszku
  •  połowa papryczki chilli
  • 2 + 2  łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g ryżu basmati

Pierś z kurczaka pokroić wmałą  kostkę, przełożyć do miseczki, dodać pastę curry, imbir, kardamon, curry, 1 łyżkę oliwy, wymieszać i odstawić. Bakłażan   pokroić w cienkie półksiężyce i  podsmażać na rozgrzanej patelni na delikatnym ogniu przez 5-8 minut. Zdjąć z patelni, przełożyć na talerz. Wlać pozostałą oliwę i zeszklić pokrojoną cebulę i chilli, włożyć kurczaka w marynacie i obsmażyć na dóżym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie wlać mleko kokosowe, sok z cytryny, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu przez ok 5 min. Podawa z ryżem, gotowe.

Będę jak zawsze subiektywna i powiem, danie jest przepeszneeeee. Polecam gorąco!

Smacznego:-)








wtorek, 16 października 2012

  Egzotyczna zupa z dyni 

 




  • 600- 800 g dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • kawałek  świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki curry
  • kilkanaście krewetek
  • 200 ml bulionu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 1 papryczka chili
  • 3-4 gałązki świeżej kolendry
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła,  natka pietruszki, ząbek czosnku
  • 4 szpadki

 Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki,  pokroić na większe kawałki wraz z skórką. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać  oliwę, cebulę i dynię podsmażyć 4 minuty, po 3 minutach oprószyć curry. Wlać bulion, sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Gotować 15 minut. Imbir obrać i drobno posiekć, chili pokroić w cienkie krążki, dodać do zupy imbir, chili i listki kolendry. Gotować przez 5-8 minut, po czym zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Krewetki ( jeśli były mrożone rozmrozić ) nadziać po kilka na szpadki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony ząbek czosnku, krewetki, natkę pietruszki, smażyć przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do miseczek, podawać z krewetkami.

Smacznego~!

wtorek, 09 października 2012

Kurczak z szpinakiem w sosie kokosowym

 


 

 

 

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 g mrożonego liściastego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 szklanka ryżu basmati

Szpinak rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę, dodać 1 łyżkę oliwy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na 30 minut. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W międzyczasie ugotować ryż w proporcji 2: 1, czyli 2 szklanki wody wlać do garnka, wsypać ryż i zagotować (ja ryżu nie płuczę). Gdy ryż się zagotuje, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 5-6 minut, po czym wyłączyć płytę i trzymać pod przykryciem przez kolejne 5-6 minut. 

Na większej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć kawałki kurczaka przez 3-4 minuty, po czym zdjąć z patelni. Następnie na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać cebulę, czosnek, curry, kurkume, krótko podsmażyć i włożyć rozmrożony szpinak, ponownie chwilę podsmażyć. Do szpinaku wlać bulion, mleko kokosowe i sok z cytryny. Dusić około 10 minut, dodać podsmażone mięso, podgrzać. Podajemy z ryżem basmati. Pychotka!

Smacznego...

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 05 października 2012

  Zupa dyniowo- pomarańczowa

 


 

2 porcje:

  • 500-600 g dyni Hokkaido
  • 150 g mięsa wołowego mielonego
  • 2 cebulki dymki
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • połowa małej papryczki chilli
  • kawałek imbiru (0k. 20 g)
  • 2 łyżeczki curry
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Dynie pokroić na większe kawałki wraz z skórką. Ziemniaki obrać, również pokroić na kawałki, cebulę, chilli, imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. W  większym garnku roztopić masło z oliwą, zeszklić cebulę i chilli, dodać pokrjoną dynię i ziemniaki, podsmażyć 5 minut, po czym dodac imbir i curry, delikatnie podsmażyć. Wlać sok pomarańczowy i bulion, dusić pod przykryciem przez 15-20 minu.

Cebulke dymke umyć, pokroić w krążki i podsmażyć z mięsem mielonym, przyprawić solą i pieprzem. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na krem, doprawi sol i piepryem, wyłożyć na talarze, posypać  mięsem mielonym. Gotowe.

Smacznego!

czwartek, 13 września 2012

 Błyskawiczne curry z dynią i kurczakiem

 


 

4 porcje:

  • mała dynia hokkaido ( 500 g bez skórki )
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 por w całości
  • 1 papryczka chili
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki pasty curry
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 3-4 gałązki świeżej kolendry

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem. Por oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić. Dynię przepołowić, wyjąć miąższ, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. 

Papryczkę chili  przepołowić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso 2-3 minuty, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć por i dynię, dodać  chili  wraz czosnkiem. Następnie dodać pastę curry, mleko kokosowe, oraz bulion. Dusić przez 10-12 minut, aż dynia będzie miękka.Po tym czasie  podsmażone kawałki kurczaka połączyć z dynią i podgrzewać 2-3 minuty. Posypać posiekaną kolendrą.Podajemy z ryżem basmati.

Muszę  tylko dodać, że danie jest fantastyczne, nie spodziewałam się tak doskonałego smaku, koniecznie do wypróbowania. Polecam i smacznego!



czwartek, 24 maja 2012

   Sałatka  drobiowa  z  curry

 


 

 

Pyszna, delikatna, orzeźwiająca, szybka sałatka drobiowa. Doskonała na obiad czy kolację. 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g- 250 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu winiary
  • 1 puszka ananasów w kawałkach 450 g
  • 1 puszka mandarynek 320 g
  • 1 puszka pieczarek 350 g
  • 1-2  łyżeczki curry
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Piers z kurczaka ugotować na bulionie do miękkości ( z pozostałego bulionu można ugotować zupkę z makaronem dodadając marchewkę i natkę pietruszki np. dla dziecka ). Ostudzić i pokroić w kostkę.

Ananas, mandarynki, pieczarki, odcedzić. Dodać kawałki kurczaka, jogurt, majonez, curry, sól i pieprz. Delikatnie wymieszać, schłodzić.

Smacznego!


czwartek, 03 maja 2012

 Zupa  hinduska  z czerwonej  soczewicy


 

 

 Błyskawiczna, smaczna, aromatyczna, zdrowa, pożywna, łatwa do wykonania zupa z czerwonej soczewicy po hindusku- wspaniały smak...

 

  • 500 g czerwonej soczewicy
  • 1 ½- 2 l bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  •  kawałek świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczeka mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz, szczypta cukru
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 150 g jogurtu naturalnego

Cebulę, czosnek, imbir, obrać. Drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, imbir, soczewicę, podsmażyć. Dodać curry, kmin rzymski, kardamon, wlać bulion. Gotować na małym ogniu 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem. Zupę podawać w miseczkach. Na środku zrobić kleks z jugurtu posypać posiekaną natką i curry. 

Życzę smacznego!

 

 

 

 

 

 

wtorek, 24 kwietnia 2012

   Ziemniaki  z   curry  

 


 

Przepyszne, aromatyczne ziemniaczki smażone z przypawami orientalnymi, doskonały dodatek do dania głównego, np. ryby, do potraw mięsnych, lub jako danie samodzielne. Polecam...

Źródło: Kuchnia Ireny i Andrzeja

 

  • 500- 600 g małych ziemniaków
  • ½ łyżeczki kopru włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1½ łyżeczki kuminu
  • 2 łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 pomidory
  • 1-2 suszone papryczki chili, lub płatki chili

Ziemniaki ugotawać na pół miękko. A w międzyczasie, na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć nasiona kopru włoskego. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć przez 4-5 minut. Dodać posiekany czosnek, imbir i ponownie podsmażyć. Dodać pozostałe przyprawy, podsmażyć, następnie dodajemy pokrjone w kostkę w pomidory, chili. Podlać 250 ml wody, w razie potrzeby dolewać. Dusić przez około 15-20 minut. Dodać ziemniaki. Zmniejszyć ognień i gotować do miękkości ziemniaków.

 

Smacznego !

środa, 04 kwietnia 2012

   Potrawka  z jajek w sosie curry


 

Pyszna lekka,  ale jednocześnie dość sycąca. Smakuje wyśmienicie z ziemniakami.  Świetna na obiad, gdy mamy mało czasu i niewiele składników w lodówce. Potrawka z jajek i świeżego szpinaku w sosie curry. Polecam miłośnikom szpinaku  :-)

 

  • 6 jajek
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 małe marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml mleka
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g tartego żółtego sera, np. gouda
  • sól morska, świezo zmielony pieprz
  • 1 płaska łyżka curry
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jajka ugotować na twardo-około 10 minut. A w międzyczasie, szpinak oczyścić, umyć, zblanszować kilka minut w osolonej wodzie. Jajka przestudzić polewając zimną wodą. Cebulę  i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Marchewkę pokroić na plasterki. Masło rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchew- podsmażyć.  Opruszyć mąką i curry , krótko zasmażyć. Następnie wlać mleko i bulion, dokładnie wymieszać, gotować 10 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Do sosu dodać żółty ser, (sosu już nie gotować ). Jajka obrać ze skorupek, pokroić na ćwiardki lub ósemki. Do sosu dodać odcedzony szpinak, jajka. Podgrzewać kilka minut na małym ogniu. Podawać na ciepło z ziemniakami.

Smacznego!

 
1 , 2