Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: curry

wtorek, 01 maja 2018

Ryż curry z  kurczakiem i warzywami

 


 

  • 400 g piersi kurczaka lub indyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g ryżu
  • mała cukinia
  • mały bakłażan
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka suszonych pomidorów w oleju
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki curry
  • świeżo zmielony pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i wymieszać z sosem sojowym, sokiem z cytryny, 1 łyżką oliwy, pieprzem. Marynować przez godzinę. Cukinię i bakłażn pokroić w 1,5 cm kostkę, pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i suszone pomidory posiekać. Ryż ugotować według wskazówek na opakowaniu.

A w międzyczasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy,  dodać cebulę i zeszklić, następnie dodajemy mięso wraz z pieczarkami, smażyć przez kilka minut. Zdjąć z patelni. Dodać pozostałe 2 łyżki oliwy, włożyć cukinię, bakłażana, suszone pomidory ponownie smażyć przez kilka minut. Na koniec wlać gorący bulion, oraz dodać przyprawę curry. Dodać mięso wraz z pieczarkami, ugotowany ryż. wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku sosem sojowym.  Od razu podajemy.


wtorek, 06 marca 2018

Tofu w sosie curry

 


 

  • 200 g tofu naturalnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 małe marchewki
  • 200 g groszku cukrowego
  • 3 cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml bulionu
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • świeża kolendra

Marchew obrać pokroić w plasterki, tofu pokroić w kostkę, obrany czosnek posiekać, cebulkę dymkę pokroić w cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pastę curry, czosnek, marchew, groszek cukrowy. Smażyć przez 2-3 minuty, po czym dodać tofu oraz cebulkę dymkę, smażyć chwilę. Na koniec wlać bulion, mleko kokosowe, cyrry, dodać sól do smaku. Gotować bez przykrycia przez 10-15 minut. Posypać kolendrą, podajemy z ryżem basmati.

wtorek, 27 lutego 2018

Zupa krem,

jabłkowa z curry

 


 

  • 3-4 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka curry
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 g serka topionego
  • 2 łyżki wiurków kokosowych
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Obraną cebulę i czosnek, drobno pokroić. Do garnka dodać masło i zeszkilić cebulę wraz czosnkiem. Następnie dodać nieobrane jabłka w ćwiardkach, bulion, serek topiony, wiórki kokosowe, curry, koncentrat pomidorowy, pieprz,sól. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 15 minut. Zupę zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tagi: curry jabłka
20:52, ginam35 , Zupy
Link Dodaj komentarz »
piątek, 03 listopada 2017

Pyszna zupa z dyni z kurczakiem

 


 

  • około kg dyni hokaido
  • 2 piersi z kurczka
  • 250g pieczarek np. brazowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 150 ml śmietany
  • 2 litry bulionu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki natki pietruszki

Mięso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem, dodać pokrojony czosnek, imbir oraz oliwę, wszystko wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę. Umytą dynię przekroić na pół, usunąć łyżką ziarna, następnie dynię pokroić w kosteczkę, (hokkaido nie obieramy ze skórki). Pieczarki pokroić na ćwiartki, cebulę pokroić w kosteczkę. Do gotującego bulionu dodać dynię, sól, curry oraz pieprz. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

W międzyczasie na dobrze rozgrzaną patelnię włożyć kawałki kurczaka wraz z marynatą,  obsmażyć na wysokim ogniu. Dodać do zupy. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, posypać mąką, zarumienić, po czym wlać śmietanę cały czas mieszając, dodać do gotującej się zupy. Gotować jeszcze przez kilka minut. Na koniec wsypać natkę pietruszki, dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Smacznego...

wtorek, 27 czerwca 2017

Makaron z cukinią i kurczakiem w sosie curry

 


 

 

  • 200 g makaronu np. rurki
  • 1  pierś kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 cebula
  • 2 małe cukinie
  • około 100 ml śmietanki 30%
  • bazylia
Makaron  ugotować al dente. Filet z kurczaka pokroić w małą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą curry, następnie wymieszać z 1 łyżeczką oliwy i połową czosnku. Na patelni rozgrzać  oliwę i masło, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać resztę czosnku. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, doprawić solą i pieprzem, mieszając smażyć przez około 5 minut, aż cukinia. Następnie dodać mięso kurczaka i mieszając obsmażyć go przez ok. 3 minuty, dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Dodać ugotowany makaron,  podgrzać, posypać posiekaną bazylią.


Źródło: Kwestia Smaku.com
piątek, 30 grudnia 2016

Pikantny dip z daktyli


 

  • 200g daktyli bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 cebulki dymki
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany 24%
  • 250 g serka śmietankowego np. Pphiladelphia lub chudego twrarożku
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1-2 łyżeczki pasty Harissa

W blenderze zmiksować daktyle, obrany czosnek, cebulkę dymkę, kmin rzymski, curry, pastę Harissa. Na koniec dodać serek śmietankowy, kwaśną śmietanę, sok z cytryny, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Przełożyć do miseczki, podajemy z krakersami, ciabattą, warzywami, itp. Smacznego.

piątek, 02 grudnia 2016

Curry z kurczakiem, dynią i żurawiną

 


4 porcje:
  • 500 g piersi kurczaka
  • 500 g dyni
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka pasty tamaryndowej lub 1 łyżka soku z limonki
Marynata do kurczaka:
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1  ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka lub mniej  czerwonej papryki ostrej
  • 1 łyżka oliwy

Piersi kurczaka pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać wszystkie składniki marynaty i wymieszać. Odstawić na minimum 1 godzinę, można też zostawić na noc w lodówce. Przed smażeniem mięso wyjąć wcześniej z lodówki. Dynię obrać, usunąć pestki ze środka i pokroić w kostkę (dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki).

W woku lub w głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażać kurczaka. Wlać drugą łyżkę oleju i obsmażyć dynię. Wlać mleko kokosowe, doprawić solą, dodać 1 łyżeczkę cukru, cynamon i gotować na dużym ogniu przez około 15 minut, do miękkości dyni. Na 2 minuty przed końcem dodać żurawinę, pastę tamaryndową lub sok z limonki. Podawać z ugotowanym ryżem basmati.

 

Źródło: Kwestia Smaku

 

 

 



wtorek, 11 października 2016

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry


 

 

  • 125 g makaronu wstążki 
  • 150 g szpinaku
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta kurkumy
  • 80 ml śmietanki 30%

Makaron ugotować  w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć i osuszyć szpinak. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i połową startego czosnku. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć kurczaka i obsmażyć, następnie dodać pokrjone suszone pomidory, na koniec dodać resztę startego czosnku, przyprawę curry, kurkumę oraz szpinak i smażyć  przez minutę aż szpinak zwiędnie. Dodać śmietankę, wymieszać i zagotować, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię z sosem włożyć makaron, wymieszać i chwilę podgrzewać  aby sos zgęstniał. Wyłożyć do talerze. 

 

Źródło: KwestiaSmaku





niedziela, 21 sierpnia 2016

Dip curry-morelowy


  • 5 łyżek dżemu morelowego
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1-2 łyżki curry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i dokładnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować blenderem. Znakomity dodatek do dań z grilla, sałatek, podawanych z bagietką. Smacznego!

Tagi: curry
21:56, ginam35 , Dip
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 24 listopada 2015

Curry z ciecierzycą, dynią, szpinakiem i kurczakiem



 

  • 1 mała puszka ciecierzycy lub szklanka ugotowanej
  • 300 g dyni (zważonej przed obraniem)
  • 150-200 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżeczki tajskiej czerwonej pasty curry (lub po łyżeczce startego czosnku i imbiru)
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka łyżeczki  kurkumy
  • 1/3 puszki mleka kokosowego
  • około 3/4 szklanki bulionu
  • duża garść szpinaku
  • kawałeczek ostrej papryczki
  • do podania: kolendra, ugotowany ryż, limonka

 

Pierś kurczka pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym usmażyć kawałki kurczaka na złoty kolor, po czym wyłożyć na talerz. Na tą samą patelnię wlać 2 łyżki mleka kokosowego podsmażyć pastę curry lub imbir i czosnek. Dodać dynię, cebulę, doprawić solą i smażyć około 2 minuty. Dodać paprykę w proszku i kurkumę oraz ugotowaną ciecierzycę. Dodać kolejne 2 łyżki mleka i smażyć przez 1 minutę.
Wlać resztę mleka kokosowego i zagotować. Gotować przez około 15 minut co chwilę mieszając. Wlewać stopniowo bulion i gotować przez ok. 5 - 10 minut aż dynia będzie już miękka. Od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać usmażone kawałki kurczaka, szpinak, wymieszać i odstawić z ognia.
Posypać posiekaną papryczkę chili bez pestek i kolendrą. Podawać z ryżem i cząstką limonki.





piątek, 18 kwietnia 2014

Sałatka z jajkiem i porem

 


 

  • 3 pory
  • 4 jajka
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka kukurzdzy
  • 1 puszka mandarynek
  • 1 kulka mozzarelli

Sos koperkowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki, pokroić w grubą kostkę. Por oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Przełożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na około 5 minut (w celu pozbycia się ostrego smaku). Następnie odcedzić. Ananas, kukurydzę i mandarynki odsączyć z syropu. Ananas pokroić w kostkę. Mozzarellę  porwać na mniejsze kawałki.

Składniki na sos koperkowy dokładnie wymieszać. Połączyć z pozostałymi składnikami na sałatkę. W razie potrzeby doprawić do smaku curry, solą i pieprzem. Schłodzić.  Polecam i smacznego!

wtorek, 26 listopada 2013

Kurczak tutti frutti z curry

 


 

  • 4 piersi z kurczaka po 150 g
  • 1 puszka owoców 425 g
  • 200 ml śmiatanki
  • 200 ml mleka
  • 1-2 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g ryżu
  • 3-4  łyżki płatków migdałowych
  • mała papryczka chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól morska

Płatki migdałowe uprażyć krótko na suchej patelni. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Piersi kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z oliwą usmażyć mięso 10-12 minut.

Chili przekroić wzdłuż, wyjąć nasionka, papryczkę drobno pokroić.  Z owoców odlać 150 ml soku. Na głębszej patelni  podsmażyć papryczkę chili, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie  wlać mleko, śmietankę, odlany sok z owoców, oraz wsypać curry, przyprawić solą i sokiem z cytryny, sos redukować  przez 5-7  minut. Na koniec dodać owoce i ponownie podgrzać. Mięso pokroić w plastry, podajemy z ryżem i sosem pikantno- owocowym, posypując uprażonymi płatkami. Polecam gorąco.



wtorek, 12 listopada 2013

Curry z kalafiora, kurczaka w sosie kokosowym

 


 

  • połowa kalafiora
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka curry
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki oliwy
  • około 250 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • sól morsak, świeżo zmielony pieprz
  • ew. 1 łyżka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia sosu
  • świeża kolendra

Mięso umyć, osuszyć pokroić na mnejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i 1 łyżką soku z cytryny. Obraną cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej oliwie w głębokiej patalni, dodać kalafior rozdrobniony na różyczki, marchew pokrjoną na talarki, chwilę podsmażyć. Dodać curry, płatki chili, doprawić  sokiem z cytryny, solą i pieprzem, zalać bulionem i mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Sos można zagęścić mąką ziemniaczaną.

W międzyczasie na drugiej patalni rozgrzać oliwę i usmażyć kawałki kurczka (około 5-7 minut). Usmażone mięso połączyć z  sosem warzywnym, chwilę podgrzać. Danie podajemy z ryżem. Smacznego.

piątek, 01 listopada 2013

Zupa krem z dyni

 


 

 

 

  • około 1,5 kg dyni
  • 3 duże ząbki czosnku
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 1 litr wody+ 200 ml soku pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • do dekoracji crème fraîche

Dynię umyć, przekroić na pół, (jeśli jest to hokaido nie trzeba jej  obierać) wyjąć pestki i włóknisty miąższ. Pokroić na kawałki. W większym garnku rozgrzać masło, dodać pokrojony czosnek i zeszklić. Następnie dodać kawałki dyni, wlać wodę i sok pomarańczowy, posolić. Gotować do miękkości około 20- 30 minut. Po tym czasie zupę zmiksować, doprawić gałką muszkatołową, curry i sokiem z cytryny, cynamonem, pieprzem i solą. Podawać w miseczkach, udekorować kleksem z crème fraîche. Zupa dyniowa jest gęsta, sysąca, zdrowa i oczywiście baaaardzo smaczna! Bardzo polecam i smacznego!
 

 

 

 


środa, 16 października 2013

Orientalna zupa z ciecierzycy


  • 300 g ciecierzycy
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów  400 g
  • 150 ml śmietanki
  • 1- 1,2 l bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 1 cebula (pokrojona w kosteczkę)
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1  łyżeczka curry
  • ½ posiekanej drobno papryczki chili
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ciecierzycę należy namoczyć dzień wcześniej na noc. Następnego dnia należy wodę odlać i przepłukać na sitku pod bieżącą wodą. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć: cebulę, czosnek, imbir, papryczkę chili, kminek, kmin rzymski, curry, kurkuma, smażyć przez 30 sekund, po czym wsypać cieciorkę i smażyć przez 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie wlać bulion i gotować godzinę pod przykryciem. Gdy cieciorka jest miękka, dodać pokrojone pomidory wraz sokiem, startą skórkę z cytryny, śmietankę,  doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować jeszcze na małym ogniu przez 10- 15 minut. Pyszna i rozgrzewająca zupka na chłodne jesienne dni. Życzę smacznego.

sobota, 28 września 2013

Dyniowe curry z cukinią, kurczakiem

 


 

  • mala dynia hokaido ok, 400 g
  • 1 piers z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 2 łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego (cumin)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml śmietanki
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • sól morska, swieżo zmielony pieprz

Mieso z kurczaka umyć, osuszyć, pokroic w paski, przyprawić solą, pieprzem wlać 2 łyżkiki oliwy- wymieszaći odstawić na 30 minut.  Dynię umyć, wyjać łyżką pestki  pokroić w około 1 cm plastry. Cukinie umyć przekroic wzdłuż i pokroić na półksiężyce. Czosnek obrać drobno posiekać.

Na gębokiej patelni rozgrzać  oliwę, włożyć czosnek, imbir, chili, curry, kmin rzymski, platki chili, i podsmażać co chwilę miesząc przez około minutę. Następnie dodać kawałki kurczaka, podsmażyć. Po czym dodać dynię i cukinię, smażyć przez 5 minut. Wlać sok pomarańczowy, śmietankę, gotować na umiarkowanym ogniu przez okolo 25 minut. Danie podajemy z np. z ryżem. 

Smacznego :-)

wtorek, 12 lutego 2013

Krewetki z papryką w sosie curry z mleka kokosowego i pomidorów

 


 

 

 

 

  •  300 ml sosu pomidorowego (passaty z butelki lub  kartonu lub zmiksowanych pomidorów z puszki)
  •  400 ml mleka kokosowego
  •  300 g mrożonych krewetek tygrysich
  •  1 papryka
  •  1 łyżka drobno startego imbiru
  •  2 ząbki czosnku drobno posiekanego
  •  2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  •  1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego lub oleju roślinnego
  •  2 łyżeczki kurkumy w proszku
  •  1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  •  1/2 - 1 łyżeczka  czerwonej pasty curry
  • 200 g ryżu basmati

 

Sos z mleka kokosowego i pomidorów: do średniego garnka wlać sos pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, 2 łyżeczkami cukru i zagotować. Gotować przez około 15 minut na małym ogniu, pod uchyloną pokrywą, od czasu do czasu mieszając. Do pomidorów wlać mleko kokosowe, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 minut, w razie potrzeby doprawić solą.
Ugotować ryż w osolonej wodzie. Krewetki rozmrozić w ciepłej wodzie i dokładnie osuszyć. Paprykę pokroić w kostkę. Obrany czosnek,cebulę bardzo drobno posiekać. Obrany imbir zetrzeć drobno na tarce.
Na patelni rozgrzać masło lub olej, włożyć imbir, czosnek i cebulę  i smażyć przez około 3 minuty, włożyć paprykę, doprawić solą i smażyć przez około 1 minutę, zamieszać i smażyć przez kolejną minutę.
Dodać krewetki, kurkumę i ostrą paprykę w proszku i smażyć wszystko przez około pół minuty często mieszając. Na patelnię wlać sos kokosowo-pomidorowy, zagotować. Gotować przez minutę i odstawić z ognia. Podawać z ryżem i posypać szczypiorkiem.

Danie jest przepyszne, a pochodzi z Kwestii Smaku. com

Smacznego!







 

środa, 06 lutego 2013

Kurczak w sosie kokosowym z garam masala

 


 

 

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 400 g marchewki ( 5 średniej wielkości )
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 250 mleka
  • 3 łyżki oleju sazamowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • płatki chilli
  • sól morska
  • ryż basmati

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Umytą marchewkę pokroić w słupki, dymkę w paski, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać marchew i smażyć przez 3-4 minuty. Zdjąć z patelni. Na patelnię wlać pozostałą łyżkę oleju, włożyć mięso i czosnek, podsmażyć na złoty kolor (3 min). Do mięsa wsypać curry, garam masala, mąkę ziemniaczaną- krótko smażąc, następnie wlać mleko i mleko kokosowe. Doprawić solą. Dodać marchewkę i cebulkę dymkę. Sos redukować 5 minut. Na koniec potrawę doprawić sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem basmati. Posypać płatkami chilli.

ŻYCZĘ Smacznego :-))

 

piątek, 11 stycznia 2013

 Ryba w sosie curry z warzywami

 


 

 4 porcje:

  • 500 g dowolnych filetów rybnych- mogą być mrożone
  • 500 g brokuła
  • 2- 3 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2- 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 200 g ryżu basmati

 Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Rybę jeśli była mrożona- rozmrozić, umyć pod zimną bieżącą wodą, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Warzywa umyć, brokuł podzielić na różyczki, marchew pokroić na plasterki, a cebulę i czosnek w kosteczkę.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę,  wraz z marchewką, zeszklić. Dodać pastę curry i czosnek, chwilę podgrzać, po czym wlać mleko kokosowe, bulion, zagotować. Włożyć brokuł i dusić pod przykryciem 5 minut. Przyprawić sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie układamy kawałki ryby i dusimy bez przykrycia na wolnym przez około 5- 7 minut. Podajemy z ryżem. Danie jest przepyszne i  lekkie. Jeśli nie przepadamy za rybą, możemy użyć mięsa z kurczaka, czy z indyka.

Smacznego !


 

 

 

 

 

 


środa, 19 grudnia 2012

Kurczak w sosie pomidorowym z suszonymi morelami

 


 

 

  • 500 g piersi kurczaka ( doskonłe są również  udka kurczaka )
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 150 g suszonych moreli
  • 2 cebule
  • 400 g pomidorów w puszce ( pokrojone )
  • 3 łyżki masła
  • 120 ml śmietanki
  • ½ łyżeczki cury
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

 

Morele zalać gorącą wodą. Mięso umyć, osuszyć pokroić w kostkę, przyprawić papryką, solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Sparzone i odsączone morele pokroić w paski.

Na głebokiej patelni zeszklić cebulę na maśle. Nastepnie dodać mięso i obsmażać 5 minut. Po czym dodajemy morele,  pomidory z puszki wraz z sokiem, śmietanę, curry, kmin, sól, pieprz do smaku. Całość dusimy na wolnym ogniu około 15- 20 minut. Podajemy np, z ryżem parabolicznym. Gotowe.

Danie jest bardzo proste, szybkie w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecam gorąco.

Smacznego...

 

środa, 17 października 2012

Kurczak z bakłażanem w sosie kokosowym

 


 

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 bakłażan
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka  curry w proszku
  •  połowa papryczki chilli
  • 2 + 2  łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g ryżu basmati

Pierś z kurczaka pokroić wmałą  kostkę, przełożyć do miseczki, dodać pastę curry, imbir, kardamon, curry, 1 łyżkę oliwy, wymieszać i odstawić. Bakłażan   pokroić w cienkie półksiężyce i  podsmażać na rozgrzanej patelni na delikatnym ogniu przez 5-8 minut. Zdjąć z patelni, przełożyć na talerz. Wlać pozostałą oliwę i zeszklić pokrojoną cebulę i chilli, włożyć kurczaka w marynacie i obsmażyć na dóżym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie wlać mleko kokosowe, sok z cytryny, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu przez ok 5 min. Podawa z ryżem, gotowe.

Będę jak zawsze subiektywna i powiem, danie jest przepeszneeeee. Polecam gorąco!

Smacznego:-)








wtorek, 16 października 2012

  Egzotyczna zupa z dyni 

 




  • 600- 800 g dyni hokkaido
  • 1 cebula
  • kawałek  świeżego imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki curry
  • kilkanaście krewetek
  • 200 ml bulionu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 1 papryczka chili
  • 3-4 gałązki świeżej kolendry
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżka masła,  natka pietruszki, ząbek czosnku
  • 4 szpadki

 Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki,  pokroić na większe kawałki wraz z skórką. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać  oliwę, cebulę i dynię podsmażyć 4 minuty, po 3 minutach oprószyć curry. Wlać bulion, sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Gotować 15 minut. Imbir obrać i drobno posiekć, chili pokroić w cienkie krążki, dodać do zupy imbir, chili i listki kolendry. Gotować przez 5-8 minut, po czym zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Krewetki ( jeśli były mrożone rozmrozić ) nadziać po kilka na szpadki. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojony ząbek czosnku, krewetki, natkę pietruszki, smażyć przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do miseczek, podawać z krewetkami.

Smacznego~!

wtorek, 09 października 2012

Kurczak z szpinakiem w sosie kokosowym

 


 

 

 

 

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 400 g mrożonego liściastego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki curry
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 szklanka ryżu basmati

Szpinak rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę, dodać 1 łyżkę oliwy, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na 30 minut. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. W międzyczasie ugotować ryż w proporcji 2: 1, czyli 2 szklanki wody wlać do garnka, wsypać ryż i zagotować (ja ryżu nie płuczę). Gdy ryż się zagotuje, przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować przez 5-6 minut, po czym wyłączyć płytę i trzymać pod przykryciem przez kolejne 5-6 minut. 

Na większej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, podsmażyć kawałki kurczaka przez 3-4 minuty, po czym zdjąć z patelni. Następnie na tą samą patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać cebulę, czosnek, curry, kurkume, krótko podsmażyć i włożyć rozmrożony szpinak, ponownie chwilę podsmażyć. Do szpinaku wlać bulion, mleko kokosowe i sok z cytryny. Dusić około 10 minut, dodać podsmażone mięso, podgrzać. Podajemy z ryżem basmati. Pychotka!

Smacznego...

 

 

 

 

 

 

 

piątek, 05 października 2012

  Zupa dyniowo- pomarańczowa

 


 

2 porcje:

  • 500-600 g dyni Hokkaido
  • 150 g mięsa wołowego mielonego
  • 2 cebulki dymki
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • połowa małej papryczki chilli
  • kawałek imbiru (0k. 20 g)
  • 2 łyżeczki curry
  • 300 ml soku pomarańczowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Dynię umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Dynie pokroić na większe kawałki wraz z skórką. Ziemniaki obrać, również pokroić na kawałki, cebulę, chilli, imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. W  większym garnku roztopić masło z oliwą, zeszklić cebulę i chilli, dodać pokrjoną dynię i ziemniaki, podsmażyć 5 minut, po czym dodac imbir i curry, delikatnie podsmażyć. Wlać sok pomarańczowy i bulion, dusić pod przykryciem przez 15-20 minu.

Cebulke dymke umyć, pokroić w krążki i podsmażyć z mięsem mielonym, przyprawić solą i pieprzem. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na krem, doprawi sol i piepryem, wyłożyć na talarze, posypać  mięsem mielonym. Gotowe.

Smacznego!

czwartek, 13 września 2012

 Błyskawiczne curry z dynią i kurczakiem

 


 

4 porcje:

  • mała dynia hokkaido ( 500 g bez skórki )
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 por w całości
  • 1 papryczka chili
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki pasty curry
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 3-4 gałązki świeżej kolendry

Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem. Por oczyścić, przekroić wzdłuż i pokroić. Dynię przepołowić, wyjąć miąższ, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. 

Papryczkę chili  przepołowić wzdłuż, usunąć pestki i drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć mięso 2-3 minuty, zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć por i dynię, dodać  chili  wraz czosnkiem. Następnie dodać pastę curry, mleko kokosowe, oraz bulion. Dusić przez 10-12 minut, aż dynia będzie miękka.Po tym czasie  podsmażone kawałki kurczaka połączyć z dynią i podgrzewać 2-3 minuty. Posypać posiekaną kolendrą.Podajemy z ryżem basmati.

Muszę  tylko dodać, że danie jest fantastyczne, nie spodziewałam się tak doskonałego smaku, koniecznie do wypróbowania. Polecam i smacznego!



 
1 , 2