Przepisy są jak drogowskazy. Do gotowania zawsze potrzebna jest własna inwencja i fantazja...
O autorze
Tagi
myTaste.pl

Wpisy z tagiem: fasolka czerwona

środa, 13 marca 2013

Chili con carne- najlepsze

 




 

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 puszka czerwonej fasolki (410 g)
  • 1 puszka  pomidorów krojonych (410 g)
  • 1 puszka fasolki Baked- beans (410 g)
  • 400 ml pasaty pomodorowej lub soku pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu  pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżka sosu  worcester (niekoniecznie)
  • 1-2 papryczki chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka  cukru
  • śmietana Crème fraîche

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę chili przekroić wzdłuż, wyjąć ziarenka, pokroić. W dużej, głębokiej patelni, rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę, czosnek, chili, kumin, po chwili dodać mięso, również podsmażyć. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.  Następnie dodać  pasatę i koncentrat  pomidorowy, pomidory z puszki. Całość dusimy około 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodać  fasolkę (przepłukaną pod bieżącą wodą) oraz fasolkę baked-baens wraz z sosem pomidorowym, gotować  jeszcze przez  2-3 minuty. Chili con carne podajemy w miseczkach z kleksem śmiatany Crème fraîche. Polecam gorąco !

Smacznego :-)